VVD pakt Saoedische terreurfinanciering liever niet aan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aansluitend bij deze QdJ van afgelopen zondag verscheen vandaag dit bericht op nu.nl: Kamer uit zorgen over terreurfinanciering uit Saudi-Arabië:

Vooral de financiering van terreurorganisatie IS vanuit onder andere Saudi-Arabië is voor partijen in de Kamer een groeiende bron van ergernis.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs de politieke partijen.

D66:

“De aanslagen in Parijs, maar ook Beiroet en in Irak, worden ergens van betaald. Een deel van die financiering komt uit Saudi-Arabië”, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. […] “Saudi-Arabië heeft twee exportproducten: olie en terreur”

PvdA:

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vindt het pijnlijk om te zien dat er nog steeds geld via de golfstaten naar IS wordt gesluisd. “Die geldstromen zijn moeilijk traceerbaar, maar in deze tijd kan het niet zo zijn dat we er niet achter kunnen komen wie dat geld naar IS stuurt.”

SP, CDA en (opnieuw) D66:

Wat de SP en D66 betreft is het echter tijd dat het Arabische land op haar rol in het internationale terreur wordt gewezen. Dat vindt ook het CDA. “Saudi-Arabië is een hoofdrolspeler in het Midden-Oosten met ontzettend veel geld”, zegt Raymond Knops (CDA), “Maar qua strengheid doet het niet onder voor IS. Sterker nog, Saudi-Arabië heeft dit jaar meer mensen onthoofd dan ISIS.”

Hij vindt dat Europa de aanslagen in Parijs moet aangrijpen om duidelijk stelling te nemen, vooral als het gaat om het wapenexportbeleid. Samen met de SP en D66 vindt het CDA dat Europese landen niet wapens moeten leveren aan landen als Saudi-Arabië. Van Bommel: “Zij zijn in de oorlog in Jemen betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen.”

En wat vinden de keiharde terreurbestrijders van de VVD?

Volgens [VVD-Tweede Kamerlid] Ten Broeke kunnen de rijke Saudische donoren alleen worden aangepakt met goede wetgeving, “en daar hebben we de Saudi’s voor nodig”. “Saudi-Arabië is een uitermate ongemakkelijke vriend, maar wel een bondgenoot in de strijd tegen de internationale jihad.” […]

Volgens de VVD is het makkelijk om van alles te eisen van Saudi’s, “maar we zullen wel moeten blijven samenwerken in het belang van onze veiligheid”, aldus Ten Broeke.

Godverdomme nog aan toe. Russen (om maar een zijstraat te noemen) worden aan de lopende band op sanctielijsten gezet. Als het nodig wordt geacht, worden de banktegoeden van Russische bedrijven zonder pardon bevroren. En dat alles uiteraard zonder medewerking van de Russen zelf.

Maar bij de Saoedi’s kan dit niet? Aan hen kunnen we geen eisen stellen. Aan hen kunnen we, mocht dat nodig zijn, geen sancties opleggen?

En ondertussen heeft de VVD partij wel een grote bek over het sluiten van de grenzen. Voor vluchtelingen voor het geweld van IS, nota bene. Voor onze ‘veiligheid’. Ja, ja.

Kortom: voor de VVD is wapen- en oliehandel belangrijker dan mensenlevens. Niet alleen mensenlevens dáár (dat wisten we natuurlijk al), maar ook mensenlevens hier.

En die partij is dan ook nog de grootste van het land.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Krekel

Valt me wel erg mee van de overige partijen, met name van PvdA, D66 en CDA.

(al hadden ze de lat ook wel héél erg laag gelegd voor zichzelf natuurlijk … )

#2 willem visser

Het zogenaamde ontbreken van een visie, waar veel VVD’ers zo prat op gaan (dan kan je ‘fris’ en onbevooroordeeld naar de wereld kijken), blijkt telkens weer grenzeloos opportunisme.

#3 Gladiool

‘Maar bij de Saoedi’s kan dit niet? Aan hen kunnen we geen eisen stellen. Aan hen kunnen we, mocht dat nodig zijn, geen sancties opleggen?’

Nou, probeer maar eens een Zwitsers bankrekeningetje te bevriezen, dan zouden we een stuk verder zijn in de vaart der volkeren…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*