1. 1

  Het vriendje van van Rey noemde bij die gevaarlijke Eurofielen overigens expliciet de naam van zijn eigen Europese fractieleider. Waarschijnlijk volgde daarom de felle reactie van fractiepartner D66.

  Misschien wordt het eens tijd dat de VVD kleur bekent en overstapt van de ALDE naar de ECH, waar de partij veel beter bij past.

 2. 2

  Het kritiekloos Eurofiel zijn is inderdaad even schadelijk als het fervent anti-Europa zijn.

  Eh, ik zou haast zeggen dat de basishouding van de SP:
  Samenwerking prima, dictaten uit Brussel niet…….
  Nog zo’n slechte niet is.

 3. 3

  @2: “inderdaad even schadelijk”

  Maar dat staat er niet, er staat gevaarlijker (en dan ook nog vanuit de veronderstelling dat Verhofstadt “kritiekloos Eurofiel” is, hetgeen zacht gezegd karikaturaal is)

 4. 7

  @5: Verheijen was even vergeten dat hij Peggold nodig heeft voor burgernaaiakkoord nr zoveel. Fraai doorkijkje in de diepgang van de huidige politici, ze zijn echt de schaamte voorbij.

 5. 9

  Het Front National is dus in het huidige discours “rechtspopulistisch”. We vergeten dus de openlijke xenofobie en antisemitisme van deze partij.

  Een symptoom van het normaliseren van extreemrechtse en fascistoïde bewegingen in het huidige tijdperk.

 6. 10

  Daar heeft de VVD volkomen gelijk in. Eurofielen zijn een gevaar voor de vrede en welvaart van een gezamenlijk Europa (Europa is niet gelijk aan EU). Een groter gevaar dan rechtspopulisten, aangezien ze geen respect hebben voor staatssoevereiniteit en hun semi-fascistische koers/ideaal nog altijd dominant plaatsvindt.

  Goed dat het eindelijk eens hardop gezegd wordt, zeker door de liberalen. De ALDE fractie zelf heeft helemaal niets liberaals in zich, net als die engerd van een Verhofstad dat niet heeft. Een liberaal gelooft namelijk in het Angelsaksische model, iets waar deze opvolgers van het communisme/fascisme niets mee hebben.

  Zoek anders eens naar het “Duits Onderzoeksinstituut voor Buitenlands beleid”. Deze club van voormalig nazi-Duitsland publiceerde heel wat artikelen met dezelfde methode en ideologie als de Eurofielen nu zo trots uitdragen, alsof ze het zelf bedacht hebben.

 7. 11

  @10: Misschien kan je wat specifieker zijn. Waar zit hem dat fascistische in de denkbeelden van Verhofstad precies in? Of het communistische, want daar lijk je hem ook van te beschuldigen?

  En als je vindt dat bepaalde zaken beter Europees afgestemd en/of geregeld kunnen worden, heb je dan geen respect voor staatssoevereiniteit? Dat lijkt me een beschuldiging die beter past bij een land dat met geweld delen van een ander land probeert in te nemen. Maar dat lijkt me in dit geval niet aan de orde.

 8. 14

  Die gast zijn uitspraak is gewoon een contradictio in terminis. Wie over voorstanders van de Europese gedachte als eurofielen praat, ziet daar geen gevaar in voor een verenigd Europa, maar probeert daar juist afbreuk aan te doen. Hij vindt dat dus helemaal geen gevaar, maar juist uiterst wenselijk.

  @9: ja, het blijft toch raar staan hoor. Aan de ene kant proberen de voorstanders van de Europese gedachte te beledigen door hen eurofielen te noemen, en aan de andere kant juist heel eufemistisch over rechtspopulisme praten in plaats van fascisme. Nou ja, raar: het geeft iig geval aan waar de sympathie van deze gast ligt. Hij zou dan ook beter zsm zijn luxe baantje bij de EU inleveren en van partij wisselen. Bij de VVD hoort ie niet thuis.

 9. 15

  @14:
  “een verenigd Europa”

  Met een verenigd Europa wordt wat anders bedoelt dan wat jij insinueert. Een vereningd Europa is een gemeenschap van natiestaten.

  Voorstanders van de Europese gedacht/eurofielen zien de natiestaat als een negatief iets. Natiestaten zorgen voor internationale anarchie en daaruit ontstaat oorlog. Tevens beconcurreren ze elkaar waardoor het Europese volk (wat volgens eurofielen dus bestaat) niet hun gezamenlijke macht (economisch/militiar) laten gelden in de rest van de wereld. Vandaar ook de bouw van een fort Europa en een federatie. Deze denkwijze wordt duidelijk naar voren gebracht door bijvoorbeeld Verhofstad, die doet alsof hij hetzelf uitgevonden heeft, maar is eigenlijk een overblijfsel van nazi-Duitsland.

  De Eurosceptici geloven dus meer in het Angelsaksische model, waarin democratische natiestaten autonoom bestaan maar wel een gemeenschap kunnen vormen met wisselende normen qua omgang. Dat wordt beter uitgelgd door de English school, voordat je mijn gebrekkige toelichting gaat muggenzften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren