1. 3

  @2: Die fractie, dat is ALDE.

  Welke stemmer weet dat? Elke stemmer die heeft opgelet en die zich laat informeren door betrouwbare media. Laat ons zeggen 1,5% van het electoraat. Het is een gok maar zal er niet ver naast zitten.

 2. 6

  @Olav: Klets aangezien VVD en D66 al eerder een lijstverbinding zijn aan gegaan. Daarnaast tappen D66 en VVD electoraal gezien uit hetzelfde vaatje: hoger opgeleide, beter gesitueerde “jongeren” (min 40). Meeste D66-stemmers die ik ken hebben weleens (vooral in de jaren ’90) VVD gestemd.

 3. 7

  @analist ik ken d66 stemmers die uit het linker spectrum komen. Die in het stemhokje twijfelen tussen gl en d66. En nooit vvd hebbwn gestemd. Ik betwijfel dus of het zo ongenuanceerd is als jij schrijft.

 4. 10

  @8: Reken even mee. Je was begin 18 of 19 rond 1998, hoe oud zou je nu zijn?

  @7: Dat zou vast ook wel voorkomen – ik ken er ook zo eentje – maar het is denk ik niet het meest voorkomend. Er is vrij veel onderzoek naar gedaan – verkeer tussen partijen – dus ik zoek het even op.

 5. 11

  na even googlen

  D66 is de favoriete tweede keuze voor VVD-stemmers (29%) en GroenLinks-stemmers (24%).

  De VVD wordt vooral door CDA-stemmers (28%) en D66-kiezers (27%) als tweede voorkeur opgegeven

  In mindere mate geven D66-stemmers en GroenLinks-kiezers (beide 15%) de PvdA op als tweede keus.

  De SP wordt door kiezers van diverse pluimage als tweede keuze overwogen. Zo geeft 23% van de PVV-kiezers de SP als tweede keuze aan, maar ook 19% van de GroenLinks-kiezers, 14% van de D66-kiezers en 7% van de VVD-kiezers.

  http://www.tns-nipo.com/kenniscentrum/nieuws/peiling-tns-nipo-cda-en-pvda-kruipen-naar-elkaar-t/

 6. 16

  Mwah, ik heb op geen van beiden ooit gestemd, maar er wordt hierboven een hoop onzin verkondigd. Allereerst is een lijstverbinding nog allesbehalve een fusie. Het zorgt er alleen maar voor dat een restzetel eerder bij jou terecht komt, of anders nog de partij waarmee je een lijstverbinding hebt. De samenwerking houdt op op de dag van de verkiezingen.

  En D66 rechtser dan de VVD? Kom nou, D66 is nu wat vroeger de liberale tak van de VVD was, terwijl de VVD na Verdonk alleen nog maar een conservatieve partij is. Daarmee is D66 een rechtse partij – zeker wanneer ze, zoals Mannetje Pechtold, in een regering met CDA en VVD gaan zitten. Maar rechtser dan de VVD is er maar één. Trouwens, VVD’ers doen graag alsof de PVV links is, met als onderliggende boodschap dat zij de meeste rechtse partij van Nederland zijn. Het is maar waar je maar trots op wilt zijn…

 7. 17

  @16

  Allereerst is een lijstverbinding nog allesbehalve een fusie.

  Volgens mij zegt ook niemand dat. Amsterdam is de ‘losse’ lijstverbinding. In Europa een zeer nauwe samenwerking via ALDE. De trend lijkt echter wel dat d66 het goed met de VVD kan vinden, er dat us gezien het afwijkende dna van de partijen opvallend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren