Vox verliest in Spanje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De centrum-rechtse Partido Popular won de meeste stemmen, maar een regering met de extreemrechtse Vox zit er niet in.

De PP won 136 zetels, de sociaaldemocratische PSOE 122. Vox bleef steken op 33 zetels, de nieuwe linkse beweging Sumar behaalde er 31.  Een minderheidsregering van de PP maakt weinig kans. De voorspellingen dat Spanje na Italië, Finland en Zweden extreemrechts aan de macht zou brengen blijken niet uit te komen. De gok van premier Pedro Sanchez om met deze tussentijdse verkiezen zijn minderheidsregering overeind te kunnen houden kan nog altijd goed uitpakken.

 

+8

Reacties (1)

#1 Bismarck

Ik zie een regering moeilijk lukken. Het beste wat er in zit is een minderheidsregering, die dan afhankelijk is van een hele trits Baskische en Catalaanse partijen (die beide ook nog eens ongeveer 50-50 in links en rechts verdeeld zijn en alleen verenigd in zekere afkeer van het Castiliaanse beleid van PP/VOX). Instabiliteit en weinig effectief regeren zijn dan gegarandeerd en als PSOE dat gaat doen, zit het er dik in dat de regering binnen twee jaar alweer gevallen is over deze of gene Catalaanse kwestie en daar zullen PP en VOX garen bij spinnen. Dus hoe dan ook zie ik dan over niet al te lang weer verkiezingen aankomen, met waarschijnlijk een (nog) minder bemoedigend resultaat.

Een andere optie is wel over rechts, met de rechtse Baskische nationalisten en de conservatieve éénzetelpartijtjes van Galicië en de Canarische eilanden, voor een meerderheid van 1 zetel. Dat is misschien even zuur, maar zal ook niet lang houden, met een beter perspectief bij volgende verkiezingen (als men in Spanje wat meer gezien heeft van VOX en hoe PP zich met hen inlaat).

Mocht het geen van beide worden, dan gaat het nogal een toevalstrefferverkiezing worden, waarvan de uitslag dan weer gaat afhangen van wat er de komende maanden aan schandalen passeert (en hoe de media die oppakken/spinnen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*