Volgend PGB debacle in de maak

De Nationale Ombudsman kraakte eerder deze week de totale chaos bij de hervorming van het persoonsgebonden budget. Wie het volledige rapport leest, ziet echter ook al een volgend debacle aankomen. Twee citaten (pagina 27 en 28):

Een van de terugvalscenario’s was het overgaan tot ambtshalve goedkeuring van de zorgovereenkomsten. Dit hield in dat de SVB de zorgverlener uitbetaalde zonder goedgekeurde overeenkomst. Om dit via het ICT-systeem van de SVB te kunnen doen, werd een maximum uurtarief ingevoerd, waardoor de zorgovereenkomsten door het systeem standaard werden geaccepteerd. Het tweede noodscenario hield in dat werd overgegaan tot uitbetaling zonder toekenningsbericht. Voorts werden de toekenningsberichten ambtshalve ingelezen met een voorlopig fictief budget.

Met dit herstelplan zouden de terugvalscenario’s worden afgebouwd, waarmee alle uitbetalingen weer via het reguliere proces moesten gaan lopen. Ook zouden op grond van een gezamenlijk op te stellen landelijk kader met de budgethouder afspraken worden gemaakt over de eventuele terugvordering of verrekening van onjuiste declaraties of onjuist gedane betalingen aan de zorgverleners.

Anders gezegd: in de chaos zijn de geldsluizen open gezet en naderhand moeten teveel betaalde bedragen teruggehaald worden. Bedenk daarbij dat bedragen waar mensen recht op hebben per gemeente verschillend kunnen zijn en je ziet een gekmakend terugvorderingscircus aankomen.

Open waanlink

  1. 1

    Doet denken aan de chaos bij de toeslagen. Eerst eiste de Tweede Kamer op hoge poten dat iedereen zijn geld zms zou krijgen. Toen bleek dat er massaal misbruik van werd gemaakt, eiste de Kamer op precies dezelfde poten dat er controle vooraf zou komen en het misbruik aangepakt.

  2. 3

    Leuke illustratie hoe sommige dingen helemaal niet veranderen… en andere zaken gigantisch. Helmen op de brommer en verplichte autogordels worden zo te horen aangeduid als het verenigen van het ‘zinloze met het onaangename’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren