‘Veel Nederlandse jihadstrijders aangesloten bij ISIS’

Nu.nl:

Veel Nederlandse jihadstrijders hebben zich aangesloten bij de gewelddadige rebellenbeweging ISIS.

Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in een brief over de situatie in Irak die hij maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hij zegt daarin niet om hoeveel Nederlanders het gaat. Wel meldt Timmermans dat Nederland maatregelen neemt en heeft genomen om te voorkomen dat Nederlanders naar het buitenland reizen om zich bij groeperingen als ISIS aan te sluiten.

Waarom, o waarom kan er niet eens een schatting vanaf?

Open waanlink

 1. 4

  @3

  Als het er 100 zijn is dat inderdaad een sterke oververtegenwoordiging van Nederland, maar dan zijn het er ook weer niet zoveel dat speciaal beleid veel uit kan halen of rendabel zou zijn.

 2. 6

  Al dat gekronkel om de koppetjes maar in het zand te kunnen houden. Als het niet zo’n serieuze zaak was zou ik er om moeten lachen. Hoeveel ‘veel’ precies is doet er natuurlijk niet toe, het is het topje van de islamofascistische ijsberg die zich in onze samenleving, midden in onze steden, in onze instituties heeft gevestigd. Hoogste tijd dat verderfelijke gedachtegoed nu eindelijk eens met alle mogelijke middelen te bestrijden.

 3. 7

  @6: gelukkig is de islamofascistische ijsberg in ons land kleiner dan de rechts fascistische ijsberg. Het is de hoogste tijd dat verderfelijke gedachtegoed van jou te bestrijden.

  PS dat van ISIS mag ook aangepakt worden hoor, daar niet van, maar ik wil alle fascisten aanpakken.

 4. 12

  @6:

  Het is het topje van de joods-bolsjewistische ijsberg die zich in onze samenleving, midden in onze steden, in onze instituties heeft gevestigd, riepen jouw soortgenoten zo’n 80 jaar geleden.

 5. 13

  @8:

  Anton is niet iemand voor een psychiater. Iemand die dingen als dit schrijft (“alle linksen juichten om die moord en wie niet juchte, die deed maar alsof”), is gewoon een smeerlap en is niet ziek.

 6. 15

  Deze ISIS, getraind, bewapend en gefinancierd door oa Engeland, Frankrijk en USA zijn de helden omdat ze het opnemen tegen al-Assad.
  Nu ze dichtbij de olievelden van Amerika komen zijn het opeens weer terroristen.

  Toch triest dat een beetje olie uit Irak belangrijker lijkt dan honderdduizenden doden en miljoenen ontheemde vluchtelingen uit Syrië.

 7. 18

  @16: Klopt ISIS is betaald en getraind door Assad, Maliki deed daar in 2006 nog zijn beklag over. In Syrie vocht ISIS voornamelijk tegen andere rebellen groepen om door FSA bevrijd gebied te veroveren. Gisteren is ISIS voor het eerst in 3 jaar gebombardeerd door Assad.

  ISIS werd door Assad vooral gebruikt om de oppositie als Al Qaida weg te kunnen zetten. Assad heeft veel ISIS strijders die gevangen zaten daartoe vrij gelaten. Whacko links en rechts maakt daar dankbaar gebruik van.

 8. 22

  Zolang ze elkaar daar voor de kop schieten, hebben wij er hier geen last van. Nederlands paspoort innemen, probleem opgelost.

 9. 23

  @17

  Het zou je sieren als je je iets meer in de situatie zou verdiepen, misschien uit respect voor al die Syrische rebellen en Koerden die gedood zijn door ISIS, of om wat minder onwetend over te komen op Sargasso, kies maar een reden.

 10. 25

  En bedankt, Pim, Theo, LPF, Geert, Anton & co…heel erg bedankt dat jullie de boel in NL zo lekker hebben opgefokt en gepolariseerd dat jonge, vol met testosteron opgefokte adolescenten en tieners , zich nu tweederangs burgers voelen en zo gefrustreerd geworden zijn dat ze geradicaliseerd en gebrainwashed de held gaan uithangen en zich zelf door de kop laten schieten. Of erger zelf de meest gruwelijk daden gaan uitvoeren. Top! goed gedaan.

 11. 26

  @25:
  Ja, blanke Nederlandse mannen zijn altijd de oorzaak van alles, want zielige allochtoontjes kunnen niet voor zichzelf denken en dragen geen eigen verantwoordelijkheid… welcome back 1997.

 12. 27

  @26: Blanke mannen? Fortuyn en Van Gogh waren niet raszuiver en Geert evenmin. Van Anton kun je het alleen vermoeden. Het zijn vaak dit soort asbakrassige bastaarden die het felst in hun rassenhaat zijn terwijl het mi allemaal niets uitmaakt en liefde zou moeten gelden voor iedereen ongeacht ras of stamboom.

 13. 28

  @25: @27 Heel goed knullen, de brainwash is total bij jullie. Dit:

  http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2014/6/Oproep-tot-steun-voor-ISIS-bij-Iraakse-ambassade-in-Den-Haag-1542918W/

  En dit:
  http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/6/ISIS-wil-een-kalifaat-stichten-maar-wat-is-dat-nu-precies-1542903W/

  Ligt natuurlijk aan democratie respecterende, hardwerkende, belastingbetalende, huisvaders. Het heeft niets te maken met een of andere haatideologie. Kan niet, want moslims zijn per definitie lievvv. Toch?

  ps wat is toch die linkse opsessie met ras? Dat is als zo sinds de nSdap. Hier gaat het over verderfelijk gedachtegoed, zullen we het voor de zuiverheid (pun intended!) van de discussie daarbij houden?.

 14. 30

  Smash their brains in, zou zo maar een anthem van ISIS kunnen zijn. En voor de rest, wat een debat hier zeg. Zelfs Pim, Theo en de rest worden er weer met de haren bijgesleept….
  Potentiële oorlogsmisdadigers heb je altijd en overal. Als ze achter je in de rij staan bij de Albert Heijn herken je ze niet als zodanig. In het voetbalstadion is het al makkelijker.

 15. 31

  @25: gelukkig zijn er zonder Pim, Theo en al die andere critici nooit geen boze moslims in westerse landen die aanslagen ple(e)g(d)en op “critici” van de islam.

  Begrijp me niet verkeerd, wat mij betreft mag, ja moet elke religie en levensbeschouwing kritisch bekeken kunnen worden zonder dat de criticus gevaar loopt op een aanslag. Daarin is de islam niets anders dan het humanisme, jodendom, nazisme, christendom of communisme.

  Waar wel een verschil is, is dat er onder moslims een significant grotere groep aanwezig is tov jodendom of christendom die dergelijke kritiek zeer slecht kan hebben en hiervan. Daarmee is niet de islam als religie aansprakelijk, maar deze correlatie is wel heel opvallend en zeer onwenselijk. Hoeveel aanslagen vliegtuigen zijn er gekaapt of hoeveel ambassades zijn er vernield vanwege anti-christelijke of anti-communistische of anti-joodse geschriften door moslims?

 16. 32

  @31:
  Hoe verklaar in deze dan het feit, dat de meeste doden door “moslimaanhangers” “onderlinge doden” zijn?
  Krankzinnigen zijn er altijd en overal geweest; bij welke religie dan ook.
  Nu zijn de moslims bezig, voorheen de christenen e.d.

 17. 34

  Henk van S tot S: Simpel: christenen hebben inmiddels een klein laagje suiker erover gegoten dat beschaving heet. Er is een samenleving ontstaan in de meeste landen waarbij meningen niet meer langs geweld worden opgelost. Iets dat Verlichting heet enzo. Je ziet dat de meeste gewelddadige christenen van tegenwoordig ook Verlichtingsidealen vaak afzweren.

  Ik zeg niet dat het onmogelijk is bij moslims, maar momenteel is bij bovengenoemde groep nog altijd het besef niet dat onderlinge strijd moet worden opgelost met de pen ipv het zwaard.

 18. 35

  Blijven jullie maar bekvechten, ik zit met een vraag die ik graag (door anderen?) beantwoord zie worden. Wat nu te doen met die gasten?

  Want hoe ik het ook bekijk, ik blijf het zien als een vermoordvakantie. (‘moordvakantie’ klinkt raar genoeg weer positief). Terreurtoeristen. En als ik die factoren van eventuele radicalisering gewoon negeer, dan blijft alleen dat feit dat mensen op het vliegtuig stappen om andere mensen af te slachten over en dat is meer dan genoeg voor een intense wtf!

  Dus hoe pak je binnen de wet (want met populistische Greet-kreten schiet je niks op) die jihadfiguren aan? Ik ben van mening dat dit niet ongestraft mag blijven, maar dat had je al door.

 19. 36

  @31 Pim c.s. wordt niet verweten dat hun religiekritiek aanslagen bemoedigt, maar dat hun aanzetten tot tweedelingen in de maatschappij een gewillige voedingsbodem heeft gecreeërd waarin extremisten greep krijgen op beïnvloedbare jongeren.

 20. 37

  @34:
  Dat is dan wel een verrekt dun laagje glazuur, wat niet geldt in bijv. Oekraïne, Brazilië enz.
  En o ja, ook de christenen laten indirect door nalatigheid duizenden mensen per dag sterven van de honger e.d.

 21. 38

  @37: goh, mij onbekend dat bijv. Evangelische christenen (opkomende stroming in Zuid-Amerika) in Brazilië worden bedreigd door Katholieken. Idem met stromingen in de Oekraïne.

  @36: en dus? In elke democratie is er een benadeelde groep. Punt is dat het vrijwel alleen de met extremisme sympathiserende moslims zijn die tot geweld overgaan in de westerse wereld. Stel dat morgen betoogd wordt om wiet volkomen illegaal te verklaren, hoeveel wietgebruikers zullen dan de betoger fysiek aanvallen?

  @35: een oplossing zou kunnen zijn dat men de lijst met idioten van de AIVD op alle luchthavens van Europa neerlegt en dat men de idioten, zodra ze bij de douane komen, uit de rij haalt en ondervraagt. Op dezelfde manier weet ik dat bijv. pedofielen acties bij de douane worden gescreend voordat ze naar Thailand gaan.

 22. 39

  @38:
  Ik schreef #37 niet wat jij er van brouwt.
  Men maakt elkaar in die “beschavingen” onderling af.
  Op de 2e alinea ben je maar niet ingegaan.

  Verder:
  Aangaande de beschaafde christenen in Nederland, in innige samenwerking met het grootste gedeelte van de overige inwoners:
  Ieder voor zich en god voor ons allen; liefst in samen werking met de voedselbank.
  En vooral kritiek hebben op anderen.

 23. 40

  Henk, nalatigheid of onverschilligheid is niet hetzelfde als geweldsbelustheid. Blijf zelf bij het punt ajb. Dat er op het christendom heel veel valt aan te merken, weet ik. Maar fysieke geweldadigheid tegen critici is zeldzaam.

 24. 41

  @38 Punt is dat het vrijwel alleen de met extremisme sympathiserende moslims zijn die tot geweld overgaan in de westerse wereld.

  Zeker nooit van Ulster gehoord.

 25. 42

  Zeker wel SU en dergelijke groeperingen hebben dan ook zeer veel goedkeuring, not, van andere gelijkgelovigen. Zijn er ooit, ik noem maar wat, Poolse jongeren afgereisd naar Ierland om te strijden tegen het Engelse regime?
  Zijn er ooit, ik noem maar wat, Nederlands-Marokkaanse jongeren afgereisd naar Syrie om te strijden tegen regime aldaar?

 26. 43

  @42 SU

  Kleuter.

  Zijn er ooit, ik noem maar wat, Poolse jongeren afgereisd naar Ierland om te strijden tegen het Engelse regime?

  Vanuit de VS zijn er voor de Provo’s flinke bedragen ingezameld en wapens geleverd door sympathisanten. Of er ook strijders vanuit andere landen zijn geweest weet ik niet, maar ik zou het niet uitsluiten.

  Verder zag je ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog vele Katholieken uit verschillende landen strijden aan de kant van Franco uit religieuze overtuiging.

 27. 44

  SU: Ga lekker ergens anders schelden. Het voorbeeld van de Spaanse Burgeroorlog is weer lekker onjuist omdat hier de ene Katholiek tegen de andere vocht. Qua religieuze overtuigingen was er dus geen enkel verschil of je nu voor of tegen Franco vocht.

  Vanuit de VS zijn er voor de Provo’s flinke bedragen ingezameld en wapens geleverd door sympathisanten. Of er ook strijders vanuit andere landen zijn geweest weet ik niet, maar ik zou het niet uitsluiten.

  Provo’s, waren dat niet die geweldloze hippies in de jaren zestig die krenten uitdeelden en andere anti-autoritaire acties uithaalden? Wat moeten die met wapens?

 28. 46

  @Benach. Ik zit hier niet te schelden, maar ervaar jouw expliciete gebruik van caps voor mijn naam als een vorm van dedain bejegening alleen een kleuter waardig. Doe ermee wat je wil.

  @44 Het voorbeeld van de Spaanse Burgeroorlog is weer lekker onjuist omdat hier de ene Katholiek tegen de andere vocht.

  De Katholieken die met Franco vochten deden dat uit sectarisch religieuze overwegingen. Degenen die aan de Republikeinse kant vochten waren uit politieke overweging.

  Provo’s, waren dat niet die geweldloze hippies in de jaren zestig die krenten uitdeelden en andere anti-autoritaire acties uithaalden?

  In de context van de Troubles verwijst Provo naar de Provisional IRA, de dominante strijdende partij aan de Nationalistische kant. Misschien wat erover lezen voordat je je onwetendheid etaleert, kleuter.

 29. 47

  @31 en @34

  Moslims bevinden zich wereldwijd veel vaker dan christenen of joden in een ondergeschikte positie: in repressieve politiestaten waar ze willekeurig benadeeld kunnen worden, in samenlevingen waar ze door niet-moslims worden onderdrukt of bezet, of in gebieden waar ze doelwit zijn van geweld van buitenaf (sinds de val van het communisme is het de moslimwereld waar de VS en haar bondgenoten voornamelijk militair actief zijn). Dit breed heersende ressentiment maakt dat een significant deel van de moslims sneller gekrenkt is.

  Kort gezegd: in de afgelopen paar eeuwen heeft de wereldgeschiedenis zo’n wending genomen dat “christelijke” naties in Europa en Noord-Amerika (met hun joodse minderheden) economisch en geopolitiek leidend zijn geworden en moslims bij de verliezers zijn gaan horen. “Verliezers” kunnen slechter tegen spot en belediging. En net als joden en christenen geloven moslims dat zij de betere en superieure religie aanhangen; dan pik je een status van “verliezer” nog minder goed.

  Dat vanwege een gebrek aan Verlichting en “beschaving” moslimsamenlevingen conflicten niet vreedzaam kunnen oplossen geloof ik niet. Het op een na meest ontwikkelde land ter wereld, met een sterke traditie van vrij denken en culturele bloei, veranderde in de jaren dertig door een vergelijkbaar gevoel van vernedering en krenking plots in een barbaarse en gewelddadige samenleving.

  Net zoals ik niet geloof in een nog niet doorgemaakte Verlichting als reden voor religieus geïnspireerd geweld, geloof ik ook niet in economische oorzaken hiervoor en al helemaal niet dat het in een of andere “aard” van moslims zit om bij het minste of geringste naar de wapens te grijpen. Dat ressentiment, dat heel duidelijk aanwijsbare historische redenen heeft, is m.i. de belangrijkste verklarende factor. (Een tweede belangrijke factor is de youth bulge in veel moslimlanden: een overschot aan opgefokte, hormonaal gedreven jonge mannen).

  Maar tegelijkertijd is de baardaap die meent te kunnen moorden vanwege een YouTube-filmpje of omdat hij denkt dat een jood of sji’iet sowieso de dood verdient, als enige verantwoordelijk voor wat hij doet en zijn zijn daden hoe dan ook niet goed te praten.

 30. 48

  @45: Ja Henk, net als dat andere fascisten regelmatig dat laagje suiker in het verleden hebben weggevaagd. Je ziet hetzelfde bij bijvoorbeeld Hitler en trawanten: je kan moeilijk volhouden dat de idealen van Hitler Verlichtingsidealen waren.

  @su: je zeurt enorm. Het is helemaal niet eens bedoeld als dedain maar slechts een typfout.
  Maakt allemaal geen fluit uit of het politieke of religieuze overwegingen waren. Volgens mij heb ik geen enkel onderscheid hierboven gemaakt tussen beiden zelfs. Alleen dat het juist bij moslims bovengemiddeld vaak voorkomt dat ze tot actie leidt.

  @47: Je hele betoog klopt van geen kant. Joden en christenen in de Arabische wereld zijn de afgelopen eeuwen aanzienlijk slechter behandeld dan moslims tegenwoordig in westerse samenlevingen. Hoevaak zijn die christenen of joden in opstand gekomen? Hoevaak zijn christelijke minderheden in de Arabische wereld in opstand gekomen tegen hun Arabische overheersers? Ik kan voorbeelden bedenken, maar ze zijn zeer zeldzaam.

 31. 49

  @Benach, voor een typfout hanteer je hem wel erg consequent. Geef nou gewoon toe dat je de pik op me hebt. De vermoorde onschuld spelen siert je niet, kleuter.

  https://sargasso.nl/likoedleider-zag-geen-probleem-ontmoeting-met-delegatie-vlaams-belang/#comment-858376
  https://sargasso.nl/likoedleider-zag-geen-probleem-ontmoeting-met-delegatie-vlaams-belang/#comment-858391
  https://sargasso.nl/likoedleider-zag-geen-probleem-ontmoeting-met-delegatie-vlaams-belang/#comment-858408
  https://sargasso.nl/likoedleider-zag-geen-probleem-ontmoeting-met-delegatie-vlaams-belang/#comment-858416
  https://sargasso.nl/likoedleider-zag-geen-probleem-ontmoeting-met-delegatie-vlaams-belang/#comment-858435

  @48 Maakt allemaal geen fluit uit of het politieke of religieuze overwegingen waren.

  Natuurlijk maakt het uit. De Internationale Brigades werden gevormd om een democratisch gekozen Republiek te verdedigen tegen rebellerende Fascisten en Carlisten. Evengoed als wij in het Westen heden ten dage ons beroepen op de verdediging van democratische regimes. Dat kun je niet even gelijktrekken met fanatici die de dominantie van het ware geloof prediken en nastreven.

 32. 50

  @48:

  Je vergelijkt moslimminderheden in Europa nu met religieuze minderheden in de moslimwereld toen. Hoeveel opstanden van moslims zijn er dan al geweest in onze Westerse samenlevingen ?

  Je verzet de doelpalen. De vraag was waarom op globaal niveau en anno nu moslims vaker religieus geïnspireerd geweld laten zien dan joden of christenen. Ik vergelijk moslims wereldwijd met joden en christenen wereldwijd en zoek naar de redenen waarom er tig jihadistische groeperingen zijn van West-Afrika tot de Filipijnen maar vrijwel geen terreurgroepen die zich beroepen op een joodse of christelijke traditie.

 33. 52

  @51:
  Zegt wie? Wat is je bron? Dezelfde die bewijzen hebben dat Assad chemische wapens gebruikt heeft (die niemand mag zien)? De zelfde bron die nog altijd opzoek is naar de massa vernietigings- wapens in Irak?

  Kom eens met feiten gast, ipv LEUGENS!

  Zelfs m’n browsers vertrouwt je bron niet:
  Verificatie via certificaat is mislukt
  Voor deze server is een certificaat voor verificatie nodig. Het certificaat dat door de browser is verzonden is niet geaccepteerd…

 34. 54

  @53: Niemand ontkent toch dat het iets met religie te maken heeft? Maar dan blijft er wel een grote vraag over. Waarom is de extreme Islam zo agressief geworden de laatste decennia?

 35. 55

  @53 en @54

  Max Pam laat in het midden wie de bewering doet dat het allemaal niks te maken heeft met de islam. Niemand ontkent inderdaad dat er een verband is tussen geweld door jihadistische groepen wereldwijd en de islam. Natuurlijk is dat verband er, de vraag is alleen wat dat verband precies is.

  Maar Max Pam is helemaal niet geinteresseerd in het precieze antwoord daarop. Hij schrijft voor types als Anton die Boko Haram en ISIS willen linken aan moslims hier in Nederland. Want als “de islam” rechtstreeks leidt tot massa-executies en brute aanslagen dan moeten we vanzelfsprekend waakzaam en alert zijn voor Mohammed en Fatima hier en die het liefst uit onze samenleving verwijderen.

  De vraag waarom geweld uit naam van de islam prominent aanwezig is in het wereldnieuws is niet eenvoudig te beantwoorden. Het valt op dat tot zo’n drie decennia geleden jihadistische groeperingen niet bestonden en dat ze zich concentreren in gebieden waar de staat weinig macht uitoefent, wanbestuur laat zien of waar er een lange geschiedenis is van militair geweld.

  Gewelddadige jihadistische groepen kunnen dus niet rechtstreeks gelinked worden worden aan “de islam” omdat ze tot eind jaren ’70 vrijwel niet bestonden en ze zich alleen kunnen nestelen in politiek instabiele regio’s.

  Ik heb in @47 al twee factoren genoemd die wellicht verklarend zijn: ressentiment tegen politiestaten en militaire interventie en de youth bulge. Een andere belangrijke factor is denk ik de toegenomen (economische) macht van Saoedi-Arabië en andere Golfstaten waar de financiers van deze groeperingen zich bevinden. ISIS zie ik bijvoorbeeld als niks anders dan Saoedische huurlingen die een tegenoffensief zijn begonnen tegen de dreigende Iraanse hegemonie in het Midden-Oosten nu er een pro-Iraans regime zetelt in Bagdad, Asad bijna de Syrische opstand heeft neergeslagen en Hizboellah half Libanon controleert.

 36. 58

  @56:
  Wat zien we nou in dit filmpje:

  1) Deze door USA/Frankrijk/UK bewapende ‘rebellen’ gebruiken kinderen als menselijk schild.

  2) Ik zie nog steeds ‘rebellen’ rondrennen met raketwerpers en AK’s – al-Assad moet nog wat meer bommen gooien op deze buitenlandse onthoofd maniakken.

 37. 60

  @59: Al-Assad kan me niet genoeg buitenlandse onthoofd-maniakken kapot bombarderen. Of dit nou met bomvaten, clusterbommen of hellfire bommen uit een drone gebeurt is me om het even.
  Assad zit ‘spot on’ om dat Orchard Palace gebied te bombarderen. Het is al langer dan een jaar een terroristenbolwerk waar oa kinderen geëxecuteerd worden voor het smokkelen van een paar pakjes sigaretten enz.
  De filmpjes van deze heldhaftige daden van door de USA supporte ‘rebellen’ kun je hier terug vinden: http://www.liveleak.com/c/syria

  Over clusterbommen gesproken… ISIS begint behoorlijk op te rukken richting olievelden in Irak. Het zal wel niet lang meer duren voordat de Amerikanen hun clusterbommen gaan droppen. Ga je dan ook miepen over casualties of accepteer je de ‘menselijk schild’ crap wel van de Amerikanen dan?

 38. 62

  @58 Ik zie in dat filmpje nulkommanul bewijs dat de Syrische rebellen kinderen gebruiken als levend schild.

  Ik zie wel een dood kind op een truck liggen. Ik zie wel dat er een woonwijk wordt gebombardeerd. Heel gek dat daar ook kinderen bij omkomen, ja.

 39. 64

  @62: “Ik zie wel dat er een woonwijk wordt gebombardeerd. Heel gek dat daar ook kinderen bij omkomen, ja.”

  Misschien waren het wel deze vredelievende en gematigde rebellen, bewapend, gefinancierd en getrained door het westen, die deze kinderen vermoord hebben met hun granaten. Als je goed luistert hoor je tenminste kinderen roepen op de achtergrond!
  http://www.liveleak.com/view?i=0b5_1403192367

  Gelukkig heeft onze regering besloten om het wapenembargo tegen Syrie op te heffen. Zulke vrijheidsstrijders kunnen nooit genoeg wapens hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren