Varkensboeren protesteren tegen ‘valse lesstof’ op scholen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Trouw:

Volgens de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) doet ‘onjuiste, niet-objectieve en misleidende lesstof’ over de Nederlandse landbouw de ronde op scholen. […]

De sector kan best tegen kritiek, zegt Caroline van der Plas namens de NVV. “Maar we zijn er niet blij mee dat kinderen op school leren dat boerderijen eigenlijk dierenfabrieken heten, zoals nu gebeurt. Dat is framing. Dat hoort niet.”

Maar er is hoop:

De veehouders gaan met scholen en uitgevers praten over de agrarische lesstof. “Wij willen ze graag aan ander materiaal helpen, voor het tegenwicht”, zegt Van der Plas.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Bismarck

Een Megastal voor vleesvarkens (minimaal 7.500 dieren), lijkt dat meer op een boerderij of meer op een dierenfabriek? Ik weet in ieder geval zeker dat een kind bij een boerderij een heel ander beeld heeft dan wat de NVV eronder verstaat. Het dan toch zo blijven noemen is dan juist valse lesstof.

#2 McLovin

@1: Wou ik net zeggen, al die bio-producten in de schappen in de supermarkt met plaatjes van ambachtelijke boeren en HOLLAND op de etiketten is niet framing zeker.
Enige wat je de kids zoou meten vertellen is dat als je niet z industrieel wil boeren dat de prijzen een stuk omhoog moeten en dat dan gemiddeld gezin niet meer iedere dag een kiloknaller gehakt op tafel heeft staan. Daar moet je dan ook wel eerlijk in zijn maar voor de rest heb ik geen probleem mee wat de kids nu leren over de bio-industrie.

#3 Dirk Zeeman

Eerlijke informatie eisen, daar lijkt me niets mis mee. Als de CDA- en VVD-stemmers die zich hieraan ergeren, dan zelf ook stoppen met het verspreiden van leugens over bijvoorbeeld moslims (‘allemaal potentiële terroristen’) of over mensen met een uitkering (‘mensen die te lui zijn om te werken’) dan zou er een hoop onrecht kunnen verdwijnen.

#4 Inkwith Barubador

Het romantische beeld van een boerderij waar de boer iedere ochtend met de hand 10 koeien gaat melken is sowiso al volstrekt achterhaald. Laten we daar om te beginnen iets aan doen.

#5 FR

Ik vind het vooral heel raar dat een lobbygroep als Wakker Dier lesstof maakt, als een industriële lobbyclub dat zou doen, zouden de reacties hier (terecht) heel anders zijn.

Als je kinderen iets wil leren over boerderijen moet je gewoon een keer op bezoek gaan, er zijn meer dan genoeg boeren die daar open voor staan.

@4
Gelukkig wel, anders zou mijn dagelijks glaasje melk wel erg duur worden. Ik denk ook niet dat dat beeld nog leeft bij veel mensen.

#6 Bismarck

@5: “als een industriële lobbyclub dat zou doen”

Hoezo als?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*