Uitstoot broeikasgassen steeg in Nederland in 2016 met 1%

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Uitstoot broeikasgassen steeg in Nederland in 2016 met 1%. De (wettelijke) doelstelling voor 2020 lijkt onhaalbaar te worden. Nederland op grote achterstand t.o.v. rest EU.

Open artikel

Reacties (16)

#1 Raymond Horstman

Het volgende kabinet zal een fors grotere rol dienen te spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot en wel in alle in het artikel (zie waanlink) gebieden. Misschien helpt het als we een ministerie voor klimaatzaken oprichten. Het gaat niet lukken vanuit een superminsterie van economische zaken.

#2 kneistonie

@1: nog sterker, een superministerie voor EZ wil superzaken doen. En voor die superzaken moet je meer rijden, vliegen, treinen.

#3 Spam

In een recessie was het nog niet zo heel lastig om de schijn op te houden dat we (langzaam) in de juiste richting afbuigen. Met een rechtse regering en een aantrekkende economie zal dat niet meer zo eenvoudig zijn. Laten we hopen dat dat eindelijk eens aanleiding geeft tot echte discussie en dito maatregelen.

#4 Lutine

@1

Reken maar niet op een lagere emissie. CDA en VVD hebben daar niet zo veel mee op. GL is afgehaakt. Als GL al meent dat vermindering van de uitstoot geen reden is voor kabinetsdeelname, dan zal het niet zo belangrijk zijn.

#5 Spam

@4 Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat voor GL het niet voldoende kunnen verminderen van de uitstoot een belangrijke reden was om niet mee te willen doen. De verantwoordelijkheidsvakantieplaat van je draait grijs.

#6 JANC

@5: kon ik je maar punten geven voor die reactie.

#7 Cerridwen

@5: Jouw verklaring sluit die van Lutine niet uit. Het is allebei waar.

#8 Grolschje

De trend vanaf midden jaren 90 is naar beneden. Met af en toe jaren ertussen met een stijging. Waarom zou dit opeens structureel zijn, en 2003/2004 of 2008/2009 niet?

#9 Steeph

Omdat de trend met deze lichte stijging bevestigd wordt. Gemiddeld genomen gaat het te langzaam omlaag.

#10 Le Redoutable

@4 Zowel CDA als VVD hebben zich gecommitteerd aan het klimaatverdrag van Parijs en D66 en CU willen ook wel dus die uitstoot gaat echt wel omlaag. GroenLinks wil natuurlijk altijd nog meer, dat is nu eenmaal hun bestaansrecht, ze hadden er nu wat extra’s aan kunnen doen, maar ze blijven kennelijk liever dagdromen in de oppositie.

Voor de rest is het niet meer dan normaal dat bij een forse economische groei ook de CO2 uitstoot groeit. De meeste van die extra economische activiteit kost nu eenmaal energie en er is ook meer vervoer en woon-werk verkeer.

#11 gbh

@10:

Voor de rest is het niet meer dan normaal dat bij een forse economische groei ook de CO2 uitstoot groeit.

Dat is niet meer normaal in een tijdperk waarin duurzame energie goedkoper aan het worden is dan fossiele energie en de effecten van klimaatverandering overal zichtbaar worden.

#12 Lutine

@10

Het is een grijsgedraaide plaat, het mag niet gezegd worden.

De tweede alinea ben ik het mee oneens. Economische groei is ook mogelijk met minder CO2 emissie. Júist in nieuwe technologieën zit economische groei. Een van die technologieën is energie opslag. Nu de crisis achter de rug is lijkt mij het het juiste moment om te versnellen naar een emissievrij Nederland. Nog afgezien van de klimaatverandering, ons gas raakt op.

#13 JANC

@7: he?
Lutine zegt dat het verminderen van CO2 niet belangrijk is voor GL en Spam zegt dat het zo belangrijk is voor GL dat het niet onderhandelbaar is… volgens mij sluit dat elkaar uit.

#14 roland

@11: “Dat is niet meer normaal in een tijdperk waarin duurzame energie goedkoper aan het worden is dan fossiele energie”
– Goedkoper? Nog nooit zoveel subsidie voor duurzaam, 12 miljard jaarlijks, vooral betaald door de laagste inkomens.

#15 gbh

@14: Die 2 hebben niets met elkaar ze maken en waar ik woon liggen de daken van de laagste inkomens vol met gratis zonnepanelen, scheelt toch 250 euro aan stroomkosten per jaar.

#16 Raymond Horstman

Misschien dat het nu wel gaat lukken om de CO2-emissies te reduceren. Als men de grafiek leest dan is er op dit gebied nagenoeg niets bereikt: De uitstoot van CO2 in mld co2-equivalenten(?) is zelfs gestegen met 2,6 %. En ook volgens een eigen onderzoekje dat ik heb verricht is CO2 ver uit het belangrijkste broeikasgas. Om dit in 3 jaar te reduceren met ruim 25 % is een wonder nodig. In elk geval hoort het ook voor de politiek de hoogste prioriteit te hebben.
Er zou volgens de Telegraaf daadwerkelijk een minister voor Klimaatzaken komen. Dat had men 5 jaar geleden al moeten doen. Maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Laten we hopen dat men een zwaargewicht vindt voor deze post. Er zullen drastische maatregelen nodig zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*