Uitkeringsgerechtigden plegen vaker zelfmoord

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Uit de Volkskrant:

Uitkeringsgerechtigden plegen beduidend vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Zelfdoding komt vijf tot acht keer vaker voor bij mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Wat oorzaak en wat gevolg is, is niet volledig helder:

Mensen met een werkloosheidsuitkering zijn al kwetsbaar, maar degenen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering nog meer. Geen werk hebben kan leiden tot suïcidale gevoelens, maar depressieve en suïcidale gevoelens kunnen ook juist de oorzaak zijn dat iemand zijn baan verliest.

Niettemin zijn er sterke aanwijzingen dat werkloosheid – vooral vanwege het bijbehorende stigma – een grote rem vormt op individueel geluk. Clemens Hetschko en zijn co-auteurs lieten onlangs zien (pdf) dat vanaf het moment dat werklozen met pensioen mochten, hun welbevinden dramatisch steeg:

Using data from the German Socio-Economic Panel from 1984-2009, we follow persons from their working life into their retirement years and find that, on average, employed people maintain their life satisfaction upon retirement, while long-term unemployed people report a substantial increase in their life satisfaction when they retire. These results […] suggest that retiring is associated with a switch in the relevant social norms that causes an increase in identity utility for the formerly unemployed.

Misschien ook daarom wat meer aandacht voor werkgelegenheid en wat minder voor de staatsschuld?

Open artikel

Reacties (26)

#1 Inca

Naast het niet hebben van werk lijken belangrijke factoren ook het ontstaan van financiele problemen, en de frustratie over omgang met de organisaties. Die zaken komen vaak samen voor met het verlies van werk, maar zijn toch losstaande factoren.

#2 Hete Hommel

Je werk verliezen is erg (of eigenlijk je inkomen verliezen, dat is erg). Maar als je dan ook geen zicht hebt op verbetering, dat is nog erger! Zoals zoveel mensen die jaren thuis zitten en eigenlijk geen kans meer maken op een leuke baan…

#3 Bismarck

@2: Je werk verliezen is meer dan alleen je inkomen verliezen. Voor veel mensen is het ook een zekere levensinvulling, bezigheidstherapie (en als je geluk hebt een hobby) en sociale contacten,

#4 Joost

Ach, werkeloos zijn is een keuze. Al die mensen zitten dus vrijwillig in een uitkering en eh, dus… eh… Ik dacht dat ik hier een punt ging maken.

#5 Mister P

@4:
Dik worden is (bijna altijd) een keuze. Zelfmoord is een keuze. Elke dag vroeg opstaan en gedisciplineerd werken/leren/solliciteren is een keuze. Je vrije tijd nuttig besteden is een keuze. Net als dat roken een keuze is. Of genoegen nemen met een 6 als je op school zit.

Punt is. Iedereen kan werkloos worden. Je bedrijf gaat failliet, er moet bezuinigd worden et cetera. Maar als je elke dag je stinkende best doet en je aanpast aan de situatie, zijn er zat kansen.

#6 Bismarck

@5: Er zijn gewoon minder banen dan mensen in de leeftijd van 22-6567 jaar (en dat verschil gaat alleen maar toenemen, net als het aantal mensen dat na hun 67e doorwerkt en dus mensen van jongere leeftijd van de arbeidsmarkt verdringt). En het aantal invaliden en anderszins arbeidsongeschikten is (gelukkig) ook onvoldoende om het verschil te overbruggen. Als iedereen zijn stinkende best doet, zijn er nog steeds mensen die ongeacht de “kansen” werkloos zullen zijn.

#7 Bolke

@5: Ja hoor, een 55 jarige werkloze kaasmaker kan morgen zo aan de slag als ICT’er.

We zitten nog steeds in een overgangsfase in dit land van ‘ouderwetse’ banen naar de ‘nieuwerwetse’ banen waardoor er een grote mismatch is tussen vraag en aanbod.

Kortom, iemand die 30 jaar lang kaas heeft staan maken school je niet meer om, punt.

#8 Mister P

@7:

Met die instelling gaat het sowieso niet lukken nee. Punt.

#9 Gladiool

”Deze gatekeepers kunnen suïcidaal gedrag tijdig signaleren en mensen de weg wijzen naar hulpverlening.’

En ondertussen blijft de korting, opheffing of afwijzing van de uitkering gewoon van kracht…

#10 Gladiool

@8: En zo redeneerd Mister P met een instelling van een 18-jarige. Punt.

#11 gbh

@7: Iedereen is om te keren maar dan moeten er wel voorzieningen voor zijn. Scholing zou er ook moeten zijn voor ouderen, je hebt tegenwoordig niet veel meer aan een opleiding van 30 jaar geleden. Iedereen in de bijstand zou de mogelijkheid moeten krijgen zich om te scholen.

#12 su

@7: Om maar weer on-topic te komen: ouder worden is een keuze ;oP

#13 henkvdam

@5:
Leg het eens uit aan mensen die voor de honderste keer hebben gesolliciteerd.

#14 willem v

Ik zou als bijstandsgerechtigde in ieder geval heel erg somber worden van de stigmatisering en vooroordelen die mede dankzij de regeltjes van mevrouw Jette Klijnsma gemeengoed zijn geworden: https://sargasso.nl/verbijsterende-regels-voor-de-bijstand/
Verder krijg ik niet de indruk dat bijstandsinstanties meer doen dan mensen verplicht vrijwilligerswerk als papierprikker opleggen. Aan enig maatwerk, flexibiliteit en inlevingsvermogen ontbreekt het volledig en werk is er nauwelijks.

#15 pedro

Zo zien we weer maar. Geld maakt niet gelukkig. Ondanks de riante uitkeringen en het luxe leven van de bijstandstrekkers plegen ze toch veel vaker zelfmoord dan werkenden. Of zouden die verhaaltjes over die luie donders, die alleen maar onze belastingcenten op zitten te vreten, misschien niet zo waar zijn als sommige mensen, die het geluk hebben zelf nooit in die situatie terecht te zijn gekomen, ons willen doen geloven?

#16 Bolke

@8: Jij verward instelling met realiteit.

De realiteit is gewoon dat er geen enkele werkgever zit te wachten op een 55 jarige voormalige kaasmaker die is omgeschoold tot god weet ik wat.

#17 Bolke

@11: Omscholen is maar 1 van de knelpunten en niet de grootste, iemand die bijv. 30 jaar schilder is geweest kan je wel omscholen tot bijv vrachtwagen chauffeur maar dat gaat niet werken omdat die schilder 30 jaar lang in een bepaalde omgeving heeft gewerkt met veel mensen om zich heen en zal dus waarschijnlijk nooit kunnen aarden in een solitair beroep als vrachtwagen chauffeur.

#18 hansje ter horst

@3: Klopt, je werk is als het goed is iets wat je graag doet, wat je waardevol vindt en waarvoor je erkenning en respect krijgt, dat zijn dingen die in voor je levensgeluk erg zwaar wegen….

#19 hansje ter horst

….@15: dat van die riante uitkeringen is een grapje zeker??

En nee, geld maakt niet gelukkig, geen geld ook niet, trouwens.

#20 pedro

@19: van mij uit is dat een grapje ja. Maar de mensen die dat vaak beweren, menen het echt.

#21 Mister P

Het artikel maakt impliciet de aanname dat men vaker zelfmoord pleegt doordat men werkloos is. Maar raak je niet eerder werkloos omdat je blijkbaar psychisch niet spoort? Kip ei verhaal natuurlijk, maar mij dunkt dat de correlatie andersom ligt,

#22 Noortje

@21 dat argument zou steekhouden wanneer er geen stijging zou zijn sinds de economische crisis; het feit dat sinds de economische crisis het aantal zelfdodingen sterk is gestegen spreekt dat tegen.

Tenzij je wilt beweren dat de nieuw lichting werklozen het padje kwijt zijn en daardoor werkloos zijn geraakt. Kan natuurlijk, maar is onwaarschijnlijk.

#23 pedro

@21: zo is jarenlang ook het verband tussen roken en kanker bestreden.

Een correlatie kan trouwens niet andersom liggen. Er is wel of geen correlatie.

En je maakt impliciet de aanname dat mensen zelfmoord plegen omdat ze psychisch niet sporen. En dat kun je ook niet hard maken.

#24 Mister P

“En je maakt impliciet de aanname dat mensen zelfmoord plegen omdat ze psychisch niet sporen. En dat kun je ook niet hard maken.”

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=7052_95&D1=0-1,7,34,42,49,63,71,79&D2=a&D3=0&D4=(l-2)-l&HD=080703-1543&HDR=T&STB=G2,G1,G3

CBS houdt ook doodsoorzaken bij. Werkloosheid staat er niet bij. Psychische oorzaken is een relatief grote oorzaak.

“o is jarenlang ook het verband tussen roken en kanker bestreden.”

Mag jij dit even bewijzen svp.

#25 pedro

@24: o, jij zit nog steeds in de ontkenningsfase wat betreft het verband tussen roken en kanker…

CBS houdt ook doodsoorzaken bij… Psychische oorzaken is een relatief grote oorzaak.

Je bent weer allerlei niet ter zake doende dingen aan het aanslepen. En cherry picken. Je bewijst niet dat mensen werkloos worden door psychische oorzaken, of dat mensen psychisch ziek worden door werkloosheid. Dat psychische oorzaken een relatief grote oorzaak van de dood is (waar bewijs je dat dat zelfmoord is?), is jouw verder nergens op gebaseerde oordeel, dat je alleen maar op schrijft om op die manier wat meer gewicht aan je linkje te geven (ben je psychisch wel helemaal in orde, denk ik dan).

Werkloosheid staat er niet bij

Nee, dat staat in het artikel helemaal boven aan de pagina. Daar hebben we het hier over. Werklozen plegen relatief meer zelfmoord. En zeggen dat dat dus een relatief grote oorzaak van zelfmoord is, heeft minstens net zo veel waarde, als dat psychische oorzaken een relatief grote oorzaak zijn. Je hebt je eigen argument daarmee onderuit gehaald.

#26 Andy Cap

@0: “Zelfdoding komt vijf tot acht keer vaker voor bij mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering.”

Allemachtig, 500% tot 800% meer?!!

@24: “CBS houdt ook doodsoorzaken bij. Werkloosheid staat er niet bij.”

Dan hebben ze blijkbaar een mogelijke factor over het hoofd gezien. Of komt het misschien omdat ze slechts medische indicaties registreren en geen sociale? Wat dacht je?

Twijfel je nu aan de getallen die in het artikel worden genoemd of ben je moedwillig bezig om twijfels te zaaien inzake “de kip of het ei” en zo ja, waarom?

Ben je misschien niet alleen een super-rechts mannetje, maar bovendien ook nog eens iemand met een bijna grenzeloze, je zou haast zeggen psychopatische, minachting voor het gevoelsleven van andere mensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*