Uitgebreide analyse geldstromen 98 miljoen bedrijven met als conclusie: Nederland grootste belastingparadijs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Uitgebreide analyse geldstromen 98 miljoen bedrijven met als conclusie: Nederland grootste belastingparadijs.

Open artikel

Reacties (9)

#1 Amateur Commenter

Maar o wee als je 1 keer te laat bent met je belastingaangifte als zelfstandige ‘ondernemer’.

#2 beugwant

@1: Het erge is is ook nog dat de belastingdienst niet eens centraal bij heeft gehouden welke dealtjes er allemaal met welke bedrijven zijn gemaakt. De omvang daarvan vaststellen is nog steeds giswerk. Van mij mogen ze allemaal een nieuwe ambtenaar of belastingteam krijgen. Die zich aan de regels houdt, die schimmige dealtjes botweg terzijde schuift en door de sanseveria’s heen kijkt. Zo snel verkast een multinational nou ook weer niet.

#3 Bookie

Artikel zegt dat NL een belangrijke “taxhaven” is. Totaal iets anders dan een belastingparadijs.

#4 Dehnus

@3: Het is de letterlijke vertaling man!

Maar goed jij bent zo eentje die saampjes met de PVVD het woord in de tweede kamer verboden heeft :D.

https://translate.google.com/#auto/nl/tax%20haven
http://www.interglot.com/dictionary/en/nl/search?q=tax+haven&m=
Als je nog meer linkjes wilt even zeggen he ;). En ja een belasting paradijs is vaak voor haar eigen burgers geen paradijs. Monaco kun jij niet wonen omdat je in vast bedrag belasting moet betalen die voor jou waarschijnlijk 90% van je inkomen is :P.

En laten we het over corrupte staatjes als de Kaaiman Eilanden, Dubai en dergelijke het maar niet hebben.

#5 Bismarck

@4: En anders is er altijd nog de absolute waarheid van google.

#6 Dehnus

@5
Daarom gaf ik ook een tweede link, voor het geval iemand zou zeggen:”Google Translate word door gebruikers vertaald, en niet door professionals”. Wat onzin is, maar goed. Overal waar je een vertaling van Tax haven naar het Nederlands opzoekt komt “Belastingparadijs” uit.

Een belastingparadijs hoeft geen paradijs te zijn met belastingen voor de gewone man, maar het is er eentje voor de mensen met geld en grote bedrijven. Waarom “woont” Bono bijvoorbeeld in Amsterdam ;).

Nou ja, zijn brievenbus woont er :P.

#7 coooomz

Je kunt ook zo’n graaf maken voor transport van goederen. Wedden dat we dan ook opvallend hoog eindigen? Of van het Internet. Of van internationale scheepvaartroutes. Of van auto-ontwerpers, font-designers en producenten van elektronische muziek.

Ik ben sceptisch. Er zijn veel te veel andere factoren dan belastingtarieven die je m.i. niet realistisch uit dit onderzoek kunt filteren. Daaronder ook dat Nederland simpelweg een fijn land is. Alles binnen handbereik, gezellige mensen, gezonde cultuur, gezonde mensen, veel fietspaden, grote haven, uitstekende infrastructuur, top 10 positie in welvaart, top 10 positie in “happiness”, top 10 positie in opleidingsniveau, top 10 positie in productiviteit, fatsoenlijke gezondheidszorg, ok klimaat zonder al te groot risico op natuurrampen, geen gezeur en we spreken de meeste vreemde talen in de wijde omtrek. Redenen genoeg om je bedrijf hier te vestigen los van een eventueel gunstig belastingklimaat.

Als internationale gemeenschap wil je dit soort bij-effecten van belastingstelselverschillen natuurlijk wegwerken, maar als Nederlander zie ik het probleem niet, als het al echt bestaat en geen creatieve statistiek is. En de oplossing – (globalisatie van belastingstelsels!) – spreekt me overigens al helemaal niet aan. Nouja, als we het serieus globaliseren misschien wel, maar de huidige aanpak van het creëren van een beperkt aantal superstaten zoals de EU is natuurlijk een walgelijke route die ons enkel verder brengt van wereldwijde gelijkwaardigheid van alle mensen en hun belastingtarieven…

#8 JANC

@7: ja, dat zou je kunnen zeggen. Kun je hetzelfde zeggen van Cyprus?

#9 Lmgikke

Wel we zijn een tax haven vanwege al die werkgelegenheid die die postbusfirmas brengen.

Dat we mkb en kleine zelfstandigen een oneerlijke concurentiepositie geven is niet erg. De koffie van starbucks smaakt toch beter dan die van de lokale baker/koffiehuis.
(sarcasm off)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*