1. 1

  En ondertussen wel op Italië mekkeren, waar ze met vele duizenden in gammele bootjes aankomen, dat ze de grens naar het noorden niet dichtgooien.

  Tijd voor maximaal 0 Teeven’s

 2. 2

  Noorwegen is 9.2 keer zo groot als Nederland, vangt slechts 4 keer meer vluchtelingen op, Noorwegen is dus niet zo’n best voorbeeld.

 3. 5

  Kan iemand Teeven eens uitleggen dat hij al een poosje niet meer met de PVV samenwerkt en dus geen rekening meer hoeft te houden met de Goddelijke Blonde Roerganger?

 4. 6

  Ik ben benieuwd waarom Noorwegen en Duitsland genoemd worden. Vergelijk liever eens met Libanon en Jordanië en ga je dan pas echt in een hoekje staan schamen.

 5. 9

  2,5 miljoen Syriers zijn gevlucht voor de oorlog. En wat doen wij? Vechten over of we 250 of 2500 Syrische vluchtelingen moeten opvangen… Hoe gaan we die gelukkigen uitkiezen? Met een loterij in de vluchtelingenkampen in Libanon, Turkije en Jordanie? Nee, natuurlijk niet, we wachten gewoon af tot de rijkste en meest weerbare Syriers op eigen kracht in Nederland aankomen. Daarna vangen we ze op voor een veelvoud van het geld waarmee je een achterblijver in de kampen in leven kunt houden. Als we er 2500 zouden toelaten ipv. 250 kunnen we helemaal trots zijn dat we het meest humane, meest vrijgevige land in de wereld zijn!

  Ingrijpen om de wortel van het probleem vinden we natuurlijk niet kunnen, want dat is niet netjes, dat doe je niet, ingrijpen in de zaken van andere landen, nee een net land ruimt alleen maar de rotzooi van andere landen op…

  Ja, de logica spat weer eens van onze vaderlandse politiek af…

 6. 11

  Dat gelul over ‘meer ruimte’. Alsof men een nieuwe infrastructuur aanlegt voor vluchtelingen. Kijk dus gewoon maar of er niet ergens een kantoorpand leegstaat. Er is best wel ruimte.

  En verder nog: Teeven zegt wel dat het probleem in de regio moet worden aangepakt, maar dat blijkt dan niet uit z’n handelen. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt uitgeknepen en dat geheel volgens het VVD standpunt. Ondanks dat de VVD zegt dat noodhulp wel in orde is, is het standpunt om nog meer te bezuinigen. Dat is tegenstrijdig, maar de VVD laat zich ook daarover min of meer uit; laat de private sector dat maar doen, ipv de overheid.

  Vluchteling zijn is een keuze, nietwaar Teeven?

 7. 12

  Teeven zegt dat ‘ie wel 76,5 miljoen heeft uitgegeven, de gulle gevert. Gooi ik deze er even tegenaan:

  naast de 1.75 miljard euro die dankzij de VVD al is bezuinigd, nog twee miljard euro extra bezuinigen op het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

  Gewoon, voor het perspectief.

 8. 13

  @majava

  Ontwikkelingshulp is niet alleen maar noodhulp. Je kunt best de kernwapen/religieuze politie subsidies aan Pakistan stopzetten (is ook gebeurd) en tegelijk heel veel geld sturen naar kampen met Syrische vluchtelingen en dan netto bezuinigd hebben.

  Er is overigens nooit 1,75 miljard op ontwikkelingshulp bezuinigd (iig. niet als jaarlijks bedrag). Het budget piekte in 2008 en 2009 op 4,7 miljard, nu ligt het op 4,2 miljard. Ondertussen is tussen 2009 en 2013 het EU budget voor ontwikkelingshulp gegroeid (in 2014 is er licht bezuinigd, de eerste bezuiniging ooit op het EU ontwikkelingshulp budget).

  Meer dan noodhulp verlenen willen we stiekem ook helemaal niet want landen die vrede kennen en ruwweg boven de 4-5000 dollar per hoofd per jaar uitkomen groeien in de regel uit tot economische concurrenten waar landen als Nederland banen en/of salarisstijgingen aan verliezen en daar reageren we (als mondige burgers) doorgaans erg protectionistisch op.

 9. 15

  Er zijn nu 800.000 geregistreerde Syrische vluchtelingen in Turkije. De meesten zitten aan de grens met Syrië, maar langzamerhand zie ik ze meer in Ankara en Istanbul komen.

  Het aangezicht is echt heeeeel erg. Veelal zijn het gezinnen met wat vodden aan, meer niet. Ik zou wensen dat FY Teeven eens zelf gaat kijken hoe erg het meevalt daar in de regio. 250 vluchtelingen, manmanmanman………..

 10. 16

  @15

  En dan een loterij met 250 winnende tickets houden onder die 800.000? Een vluchteling in Turkije in leven houden is veel goedkoper dan een iemand in Nederland asiel, bijstand en toeslagen te geven, dus met een eindig budget kun je meer levens redden als je helemaal geen mensen opvangt in Nederland. Ondertussen kun je je ook afvragen of de zorg voor die vluchtelingen de wereld ondertussen niet meer heeft gekost dan een vroeg militair ingrijpen had gedaan (wat dan eerlijke verkiezingen, een nieuwe grondwet en autonomie voor de Koerden had kunnen afdwingen, heel veel levens had kunnen schelen en alle ellende met ISIS had kunnen voorkomen.)

 11. 17

  @13: Ja, ik weet het verschil wel tussen noodhulp en ontwikkelingshulp, maar het ministerie en budget waar het uit komt, alsmede het beleidsterrein is dat van ontwikkelingssamenwerking. En ik weet net als iedereen dat het momenteel erg pop is om te zeggen dat ontwikkelingshulp niet werkt, maar noodhulp wel nodig is. VVD surft lekker mee met dat sentiment.

  Het gaat er mij nu om dat zelfs het zeggen dat noodhulp wel moet, gewoon een leugen is. Door ten eerste te zeggen dat ze het budget nog meer willen korten (of dat lukt laat ik in het midden. Misschien valt de JSF wel daaronder). Het is namelijk niet zo dat er een tekort aan humanitaire rampen is. Integendeel. Er zou dus best meer mogen worden uitgegeven. En ten tweede weet ook de VVD dat particulier initiatief neerkomt op mensen die doneren aan NGO’s. En wat is nu aan rechterzijde net zo populair als zeggen “handen af van de hypotheekrenteaftrek”? Inderdaad, het niet doneren aan NGO’s want strijkstok, komt niet aan, bladeblaaa.

  Teeven en z’n VVD handelen eigenlijk op dezelfde manier als wat je wel eens leest in de reacties van de rozebruine media. Daar lees je dat er een hek omheen moet en ze elkaar maar af moeten knallen. De VVD verwoordt het wat anders in hun standpunt.

 12. 19

  @2:
  Zo lust ik er nog een paar:
  Neem Groenland.
  Dat is ongeveer 60x Nederland en heeft dus ruimte genoeg en een bevolkingsdichtheid van 0,03 personen per km²

  Over dat paradepaard van de VVD wil ik niet eens wat zeggen.

 13. 20

  @17

  O ja, ben het met je eens over de VVD en de “rozebruine” media. Die groepen hebben zeker niet mijn kosten-baten analyse als motivatie en als ze die wel zouden hebben zouden ze niet het geld dat vrijkomt door geen mensen meer in Nederland op te vangen gebruiken om meer noodhulp te geven in landen waar een euro meer koopt dan in NL (wat dus mijn voorstel is).

  Maar ja, blijft staan dat mijn kosten-baten analyse wel klopt: met 10.000 euro ondersteun je 1 vluchteling in Nederland maar misschien wel 10 in Turkije en omdat zelfs de meest linkse partij in de tweede kamer slechts een kleine fractie van het totaal aantal vluchtelingen wil opnemen blijft dat opnemen van vluchtelingen meer een soort therapeuthische bezigheid voor mensen die zich, zonder er al te veel moeite voor te doen, wereldverbeteraar willen voelen. En ja, dat moet dus ook gezegd worden wanneer linkse partijen zichzelf wegzetten als de extra humaan. Ook 2500 vluchtelingen toestaan is slechts een aflaat kopen om niet meer te hoeven denken aan die andere 2,5 miljoen of aan militair ingrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren