1. 5

  Iets zal het toch zijn, want hij zette in dik tien jaar tijd een zieltogend bedrijf om in het meest succesvolle bedrijf ter wereld (gemeten in beurswaarde). Ik ben trouwens benieuwd wat er met de aandelen Apple gebeurt na dit nieuws.

 2. 9

  @5: Het is allemaal virtueel geld, dat weet je he.

  Jobs was wel bijzonder zoals Micheal Jackson bijzonder was. Maar Jobs was geen Edison (net zoals Jackson geen Bach was).

 3. 10

  Zwarte dag, hoewel blij ben dat lijden is gestopt. Jongensboek geweest vanaf het begin in 1976 met the woz. Fans ipv klanten, werd zelfs echte zorg ipv luxe. In creatieve en academische wereld al decennia een begrip. Uiteindelijk hele wereld veroverd. Fuckedup einde. Gelukkig kan Apple vele jaren vooruit. Voorsprong op concurrentie is immens.

 4. 11

  Jobs is, net als Apple overigens, overrated. Wat heeft die man gedaan? Een zieltogende bedrijf opkalefateren door meer in te zetten op gebruiksgemak, design en hoogwaardige materialen. Fukking amazing! Bedrijf wordt een succes, daarna een hype en dan?

  Nee, over 50 jaar wordt MJ’s muziek nog steeds gedraaid. Niemand heeft het dan nog over een topman van een bedrijf uit de jaren 1990-2011.

  Afgezien van mijn gezeur vraag ik me af: zal hij zich kapot hebben gewerkt? 56 is wel erg jong, en het bleef niet beperkt tot een enkele kwaal….

 5. 12

  Over vijftig jaar gebruikt vast wel iemand nog een Pad of Smartphone.

  Maar “overal internet” lijkt mij niet zo’n grote technologische doorbraak als “in elk huis elektriciteit” (Edison) of “iedereen automobiel” (Ford).

 6. 13

  Nou tijd voor de extra dure collectors item in beperkte oplage uitgegeven steve jobs memorial iphone 4 sj RIP.
  Vast wel liefhebbers voor te vinden die hiervoor nachtenlang voor winkels staan.
  The hype must go on…

 7. 18

  @9
  Volgens mij is Jobs juist wel een soort Edison. Edison was een slimme zakenman, die profiteerde van het werk van genieën zoals Tesla, die voor hem werkte (tot ze ruzie kregen). En tot op de dag van vandaag geassocieerd wordt met uitvindingen van anderen. Als het aan Edison gelegen had dan hadden we nog overal gelijkstroom met om de 50 meter een transformatorhuisje.
  Jobs genialiteit zat ‘m in de kunst de juiste mensen om zich heen te verzamelen, producten op het juiste moment in de markt te zetten, maar niet in z’n veronderstelde technische innovaties.

 8. 19

  Door Jobs;
  -loopt nu bijna de hele wereld met aanraak telefoons die meer rekenkracht hebben dan computers uit de jaren ’80 (heeft hij misschien niet (her)uitgevonden, maar wel succesvol op de markt gezet)
  -mp3 spelers
  -browsers die web standaarden respecteren
  -eerste succesvolle grafische interface
  -losse mp3 liedjes tegen redelijke tarieven
  en de lijst is nog wel langer. Maar ook gesloten apparaten waar je niets aan mag veranderen zonder rechten op garantie te en ondersteuning te verliezen, rechtzaken tegen mensen die iphones zelf van witte hoesjes voorzagen etc.
  Aangezien we in een informatie-tijdsperk leven is het zeker een belangrijk persoon geweest. Denk ik.

 9. 20

  Antibiotica en schoon stromend water in elk huis zijn niks vergeleken met overal en altijd muziek en YouTube-filmpjes…

  Sorry hoor, er zijn de laatste 100 jaasr echt wel grotere uitvindingen geweest dan de iDit en de iDat.

 10. 25

  Net zomin dat Jobs de smartphone heeft uitgevonden. Maar Ford heeft wel de automobiel beschikbaar gemaakt voor een grote groep mensen. Ik durf te beweren dat de maatschappelijke impact van de auto veel groter zal blijken dan de impact van de smartphone.

  Zoals #17 zegt: het zijn speeltjes voor de rijken.

 11. 26

  Ah, @JSK, de azijnzeikende kankerpit die het allemaal weet. Nee, SJ was geen uitvinder (Edison ook niet echt wat al gezegd is) noch een briljant wetenschapper wat hier ook al gezegd is.

  Maar hij heeft wel – het resultaat spreekt – inspirerend de computer naar een gebruiks (gebruikers) niveau gegooid waar je blij mee mag zijn.

  Als hij het niet gedaan had was er wellicht een ander geweest.
  Maar per ongeluk was hij het.
  En – iedereen zegt het – hij was ook nog een aimabel mens.

  Ik weet het @JSK, allemaal eigenschappen om op te zeiken.

  *onderdrukt wat onaardige termen*.

  En speeltjes voor de rijken?
  Kom op zeg : hoeveel mensen werken met – en hebben – een computer? En hoeveel zouden dat er zonder intelligente interface geweest zijn? De meest democratiserende kracht van de computer is de human interface geweest. En daar heeft Apple – en dus Jobs – zijn rol gespeeld.

  Oh, en:
  Maar “overal internet” lijkt mij niet zo’n grote technologische doorbraak als “in elk huis elektriciteit” (Edison) of “iedereen automobiel” (Ford) is een naar mijn bescheiden mening volstrekt visieloze, domme uitspraak.

  Het internet is een revolutie in de orde van de boekdrukkunst of het vuur.
  Maar dat lijkt voorlopig aan jou niet besteed.

  Oh, als je met je relativeringen wil zeggen dat Jobs niet de enige is, niet de grootste, geen heilige en ook maar een mens : prima. Maar loop niet zo te zeiken en weet te waarderen wat de man heeft gedaan.

  Zo, waar is prediker als je hem nodig hebt?

 12. 29

  Hebben we qwerty, die Sargasso blijkbaar gebruikt om zn persoonlijke frustraties af te reageren.

  Het internet is een revolutie in de orde van de boekdrukkunst of het vuur.
  Maar dat lijkt voorlopig aan jou niet besteed.

  Hij heeft ook echt het internet bedacht en/of gecommercialiseerd. :P

 13. 31

  Apple profiteert vooral van de merkenverdwazing,het gratis reclame maken voor te dure merkproducten.Steve Jobs is vooral de handige verkoper,en volgens boze tongen dief,die de held van een fabriek is.

 14. 32

  Prachtige docu gezien over het allereerste begin (v.a. halverwege jaren 70), we moeten deze geniale gekken gekke genialen koesteren houdt het nog een beetje leefbaar…

  Uitstervend. Compleet buiten de box denken mag niet meer kan ook niet meer…

 15. 37

  Ik zie het al. Ik zei niet “internet” maar “overal internet”. Subtiel verschil. De bijdrage van Jobs was dat je nu ook internet in de bus, op de terras en in de winkel hebt. Big fucking deal.

 16. 45

  Hoeveel fords staan er in jou straat?
  Klik mijn link eens. Het zal nog wel duren met die informatie maatschappij. 2000 fokking dollar voor een 1 mhz computer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren