Spanningen in Turkije

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hoewel Trouw het misschien wel erg bont maakt met de kop ‘Valt Turkije uit elkaar?’, is de Turkse samenleving wel degelijk onderhevig aan grote spanningen: voeg aan botsende wereldbeelden van seculiere Turken en premier Erdogan een massale instroom van Syrische vluchtelingen, Koerden (zowel binnen als buiten Turkije) en IS aan de grenzen toe, en je krijgt een behoorlijk explosief mengsel.

Open artikel

Reacties (3)

#1 zuiver

Vreemd dat hier nog niet op wordt gereageerd.

Volgens dit artikel is Turkije een tijdbom. Tussen afvallige Sovjetrepublieken en islamitisch ontploffende staten. Het stabiele Turkije gaat gemangeld worden en niemand roept iets.

Dat valt mij ernstig tegen van een aantal vaste reaguurders.
Te complex?

#2 frankw

Wat een vette onzin zeg. Ik ben inmiddels vaste Turkijeganger. De botsingen tussen seculier en het conservatief establishment van Erdogan is tot een soort stroperige stilstand gekomen. De eersten hebben niet de kracht om op dit moment iets te veranderen (zeker niet na de stemgang van een paar maanden terug). Daar gebeurt voorlopig niet iets. Daarnaast hangt al een lange tijd een alomvattend vredesakkoord met de PKK in de lucht waarbij Ocalan mogelijk op vrije voeten gaat komen. Bovendien komt in Turkije nauwelijks enig islamitisch extremisme voor. Erdogan zijn wereldbeeld staat me niet aan, maar vooral vanwege het conservatieve karakter en de vriendjespolitiek die ermee komt kijken.

Ik maak me over Rusland, waar ik de laatste jaren ook nog al eens kom, veel grotere zorgen. De blinde haat van de staatsmedia, het voorbereiden van het platleggen van internet, de wispelturigheid van Putin die veel weg heeft van een kat in het nauw, dat baart me zorgen. En als Rusland een klap uitdeelt dan zullen we het voelen.

De ellende aan de zuidgrens van Turkije is enorm (en ook steeds meer zichtbaar op de straten van de steden in de vorm van verwilderde Syrische vluchtelingen), maar dat het land zou knappen aan interne zaken lijkt me totale onzin.

#3 zuiver

@2: …maar dat het land zou knappen aan interne zaken lijkt me totale onzin.

En daarmee vat je mijn mening ook een beetje samen. Het artikel gaat gewoon te ver. Turkije ligt midden in een spanningsgebied maar het lijkt me stabiel genoeg om weerstand te bieden. Zeker als de NAVO er enig belang aan hecht. Het is meer deel van het westen dan menigeen toe durft te geven.

En @1, helaas ben ik nog geen vaste Turkije-ganger, maar ik zou je graag volgen. Een van de boeiendste landen die ik ken. Moderne politiek, smeltkroes, kunst, geschiedenis, archeologie. Je kunt het zo gek niet bedenken of je struikelt erover.

Bovenal de Hagia Sofia. De kerk der kerken, symbiose van de wereldlijke macht en de religieuze macht (pantheon en basiliek). Geen beter beeld van het samensmelten van kerk en staat omgesmeed tot museum. Prachtig. Hoe je zwaarden tot ploegen maakt. Ik hou wel van die Atatürk. En dan heb ik het nog niet over… nou ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*