1. 1

  Waarom? Omdat ze het nodig hebben om hardhandig op te treden. Dit is een wereldwijd toegepaste taktiek tegen vreedzame demonstranten.

 2. 4

  @3: Je ziet politie in burger die zelf aanleiding creëren voor hardhandig optreden. Op een gegeven moment zijn ze in een hoek gedreven door de vreedzame demonstranten. Daar zie je bij sommigen ook duidelijk een oortje, vandaar dat ze ze toedekken met hun sjaal/kraag. Op een gegeven moment worden ze door de ME ontzet waarna je ze relaxed achter hun eigen linies ziet.

 3. 5

  jaja, politie doet altijd fout en de “vreedzame” demonstranten hebben het nooit gedaan.

  Ik ben heus geen super fan van de politie, maar bij elke demonstratie die uit de hand loopt zitten er veel niet “vreedzame” types tussen die alleen maar op chaos uit zijn.

 4. 6

  @3 Het is Catalaans, maar ik zal het even proberen te vertalen.

  0:12 Om 7 uur in de ochtend aangekomen, is het verzet van de demonstranten geheel vreedzaam. Er is geen teken van agressiviteit gezien.

  0:26 Plotseling lokt een groep demonstranten rellen uit.

  0:39 De politie reageert door meteen op de demonstranten te schieten.

  1:15 Verschillende getuigen wijzen op een groep aanstichters die verantwoordelijk zijn voor de rellen en de beschietingen hebben uitgelokt.

  2:17 De gewelddadige ‘demonstranten’ zijn duidelijk gescheiden van de vreedzame demonstranten en ‘fan pinya’ tussen hen. (Wat bedoeld wordt met fan pinya moet ik helaas verschuldigd blijven).

  3:41 Plotseling komt een groep geüniformeerde agenten hen beschermen en de gewelddadige ‘demonstranten’ weghalen.

  4:25 Wie zijn deze gewelddadige demonstranten?

  Wat er dus duidelijk te zien is, is dat deze mensen eerst de politie aanvallen. Zelfs als je in Nederland een paar keer bij een demonstratie bent geweest pik je op grond van hun houding deze mensen er ogenblikkelijk uit als stillen. Vervolgens lopen ze rustig met de politie mee weg van de demonstratie. Dus ja, duidelijke provocatie door de staat.

 5. 7

  @5 Wat zie ik wel in dat filmpje dat jij niet ziet? Het is toch duidelijk te zien hoe deze jongens eerst provoceren en later rustig door de politie eruit worden gehaald? Denk je dat als het echte gewelddadige demonstranten waren ze zo rustig met de politie mee zouden lopen? Kom nou toch zeg!

  Uit mijn ervaring weet ik dat het geweld heus regelmatig van twee kanten komt, maar hier is toch wel overduidelijk te zien hoe de vork in de steel zit.

 6. 8

  Duh, is wel overduidelijk. De politie komt ze gewoon ophalen omdat ze ontmaskerd zijn. Rol uitgespeeld, snel wegwezen. Nu alleen maar hopen dat dit consequenties heeft. Het inzetten van agent provocateurs is niets minder dan aanzetten tot geweld. De verantwoordelijken zouden niet alleen ontslagen maar ook vervolgd moeten worden voor alle gevolgen die de actie kan hebben (dat kan afhankelijk van wat er tijdens de demonstratie gebeurt best oplopen tot poging tot moord).

 7. 14

  @13 Okay, maar geven ze ook ergens verantwoording aan hun steun aan communistisch geweld in de vorm van een idioot als Stalin???
  Zoniet… Afbranden die lui.

 8. 16

  @6 Herman

  “1:15 Verschillende getuigen wijzen op een groep aanstichters die verantwoordelijk zijn voor de rellen en de beschietingen hebben uitgelokt.”

  Nee, je ziet mensen wijzen naar undercover politie-agenten. Nu nog bewijs dat deze undercover agenten geweld hebben gebruikt.

  ‘Undercover’ agenten pik je er altijd makkelijk uit. Zitten ook bij iedere eredivisie wedstrijd in het uitvak.

 9. 17

  @6 & 4 Bedankt :) mijn hersens tunen altijd uit als ik 30 seconden naar van die onrustige mobiele telefoonbeelden zit te kijken zonder dat ik weet wat ik moet zien.

 10. 18

  Spaanse politie zet provocateurs in.

  Waarom? De Spaanse regering heeft het Spaans benauwd. Ziet het vreedzame protest de onrust groeien wat uiteindelijk linksom-rechtsom toch uitdraait op gewelddadige confrontatie. Men heeft geleerd van Egypte en Libië: metéén de kop indrukken zodat de vreedzamen thuisblijven. Want hoe langer het protest aansleept des te meer raddraaiers/hooligans en andere gewelddadige anarchisten zullen aansluiten en de boel onbeheersbaar dreigt…

  Politie en regering staan schuin cursief ziet u dat?

  *is bismarck provocateur…5 pseudoniemen?*

 11. 21

  Ik weet niet hoe oud die tactiek is, maar in ieder geval werd ze al ingezet door de Duitsers in de tijd van de studentenoproeren in Duitsland (Dutschke).

  De Baader-Meinhof groep is tenslotte ook niet “zomaar” ontstaan.

 12. 23

  @20: Een onderbuikroeptoeter is nog geen spindoctor. Ik moet de eerste nog tegenkomen die zo’n redenering als #18 kan neerleggen. Die had rechtstreeks uit de pocket van Jack de Vries kunnen komen.

 13. 24

  Bij die demonstraties gaat om een vorm van vrije meningsuiting. Als ze die uitlokkingstaktieken nou eerst eens inzetten bij wat ernstiger vergrijpen:

  winkeldiefstal bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren