1. 2

  Hoe wou je een Nederlandse bank met 132 mld op de balans DAN noemen Kalief? Naast het tOch al arme banklandschap qua concurrentie. Trouwens, en noem me maar ouderwets, ik vind het wel van respect getuigen als je dat gekke mutsie een keer af doet als je tegen normale mensen praat?

  De rol van DNB ook weer he: v.a. 2006 toen ze begonnen met die vastgoedzooi 1 jaar voor de pleuris uitbrak? Pff, en wij belastingbetalers liggen ondertussen zonder ook maar 1 kik te geven dagelijks schalen bloed ader te laten…

  Wellink. Waar zou ie nu zitten Wellink?

 2. 3

  De NRC wil ons doen geloven:

  De kosten voor de Staat zijn 3,7 miljard euro, bestaande uit: 2,2 miljard aan kapitaalinjecties, 0,8 miljard afschrijving van de eerder steun, 0,7 miljard voor het isoleren van problemen met de vastgoedtak

  Daarnaast verschaft de Staat: 1,1 miljard aan leningen en 5 miljard aan garanties

  Een deel van de kosten worden verhaald op de banken en beleggers: 1 miljard moeten de banken volgend jaar betalen in een heffing dus ongeveer 1 miljard komt van de private sector. Aandeelhouders en achtergestelde crediteuren worden onteigend

  Dit alles heeft als gevolg dat: het begrotingstekort door de kapitaalinjectie toeneemt met 0,6 procent en de staatsschuld stijgt met 1,6 procent van het bruto binnenlands product.

  Maar als je leest wat er staat dan wordt het:

  De staat is kwijt 0,8 miljard + 0,7 miljard minus bijdrage banken van 1 miljard. Daarmee daalt dus de staatsschuld per saldo met 0,3 miljard. (Die 0,8 miljard waren we al kwijt en zat al in de schuld)

  De staat krijgt kapitaal van 2, 2 miljard en een lening van 1,1 miljard. Daarmee stijgt de netto schuld dus voor geen stuiver. Alleen staatsboekhouden voorgeschreven door de EU doet de staatsschuld met 3,1 miljard stijgen en daar moeten dan zeker weer extra bezuinigen voor doorgevoerd worden? Die tent moet natuurlijk wel goed gerund worden ondanks het toezicht van de Nederlandse Bank.

  Vooropgesteld is dat de 0,7 miljard isoleren van problemen goed berekend is waar, gezien de track record van DNB, natuurlijk altijd vraagtekens bij geplaatst moeten worden. Dergelijke posten laten zich ook alleen maar ramen met een bandbreedte, helaas wordt die bandbreedte ons onthouden.

  Financiële journalisten, je hebt er helemaal niets aan.

 3. 4

  Ik kan het nu niet meer vinden, maar ik kan me herinneren dat lange op nu.nl er een schermpje was waar spaarrentes werden vergeleken; SNS Reaal stond consistent bovenaan. Gek eigenlijk, want de staat bewijst maar weer eens dat zelfs in tijden van pijnlijke bezuinigingen dit soort spaarders zullen worden gered. Al die mensen die de afgelopen paar jaar meer rente hebben ontvangen door hun geld bij SNS Reaal onder te brengen in plaats van de Rabobank zijn dus uiteindelijk de winnaars in deze situatie, wat best wel een verneukt beloningssysteem impliceert.

 4. 6

  Aflevering zus en zoveel uit de serie ‘Private winsten, publieke verliezen.’

  We’re all socialists now.

  Waarom is deze post trouwens niet getagged met ‘meer straf en minder begrip voor criminelen’?

 5. 7

  @4 Die hoge rentes zijn de uiting van grote liquiditeitsbehoefte bij de bank. Doorgaans geen goed teken.

  Verder wat @3 zegt. Ik maak me meer zorgen over de gezondheid van het toezichtsysteem (bijvoorbeeld omdat de grootste brokkenmaker van SNS nog steeds allerlei functies in het bankwezen heeft) dan om de gevolgen voor de staatsschuld.

 6. 9

  De reacties van ‘links’, vrij vertaald:
  ‘De banken hadden nog zo beloofd dat ze het niet meer zouden doen. En nou hebben ze het toch weer gedaan. treurig.’ (Arnold Merkies, SP)

  ‘De minister had vast geen andere keuze. Maar dat interesseert me eigenlijk niet zo. Wij van groen links zijn vooral bezig over te komen als economisch heel verstandig en niet alleen maar groen, Jolande zou gezegd hebben: mijn grootste zorg is de verslechtering van het financieringstekort.’ (Jesse Klaver, Groen Links)

  Wat een ontstellende slapte.

 7. 10

  @9 Je moet je portemonnee checken. Daar zitten linkse en rechtse euro’s in. De rechtse euro’s zijn okee, maar de linkse euro’s zijn vergiftigd door groene antiekapitalistiese entiteiten. Die linkse euro’s kun je dus beter weggooien of uitgeven in je minst favoriete shoarmatent. Je kunt de verschillen detecteren door even aan de euro’s te likken.

 8. 11

  @10: Ik heb het net gecheckt, ze zijn allemaal vergiftigd. Ze zijn trouwens niet van mij, maar eigendom van de centrale bank, en ik ben helaas verplicht ze te accepteren als betaalmiddel. Zoals ik blijkbaar ook verplicht ben om een bank, die zichzelf vergiftigd heeft, aan het infuus te leggen.
  Zou niet moeten kunnen. Fundamentele systeemfout. Het is niet genoeg te zeggen dat het treurig maar noodzakelijk is, dit lijkt me het moment om te gaan voor iets revolutionairs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren