1. 2

  Road to disaster:

  Trump Has No Foreign Policy

  There’s no such thing as a Trump Doctrine, folks—his team has no idea what it’s doing.

  http://www.politico.com/magazine/story/2017/02/trump-has-no-foreign-policy-214797

  Help wanted: National security adviser who can handle the chaos

  ‘No serious person would take that job,’ says one former top Republican national security official. ‘It’s a recipe for disaster.’

  http://www.politico.com/story/2017/02/national-security-adviser-chaos-235162

  Ondertussen in Moskou:

  The Kremlin Is Starting to Worry About Trump

  Vladimir Putin’s entourage cheered the outcome of the U.S. election – until they saw exactly what they were dealing with.

  http://foreignpolicy.com/2017/02/13/the-kremlin-is-starting-to-worry-about-trump/

 2. 3

  @1: kansloos, robots kan je namelijk heel gemakkelijk verhuizen naar een ander land.
  Dat gaat alleen werken als de belasting wereldwijd ingevoerd wordt.

 3. 6

  @3: Onjuist. Kwestie van importbelasting op door robots gemaakte spullen die hoger is dan de robotproductiebelasting. Kan dus zelfs op nationaal niveau geregeld worden in de VS (of op EU-niveau in Europa).

 4. 7

  @4

  Ik lees niks bijzonders in dat artikel. GL wil tempo maken met milieu wetgeving. Dan is het de taak van Dijsselbloem om aan te geven dat de PvdA dat niet wil, omdat zij bang zijn voor ontwrichting. De desbetreffende ontwrichting is denkbeeldig.

  Het is duidelijk dat milieu wetgeving verandering te weeg brengt.
  Hoe je dat benoemt is een kwestie van perceptie. Iemand anders noemt klimaatverandering ontwrichtend. Bijvoorbeeld in de vorm van materiële schade door windhozen, extreme hagelbuien, overstromingen.

  De PvdA noemt het dus ontwrichting als een modaal gezin 300 euro aan reiskostenvergoeding verliest. Dit arme gezin zal zich wellicht genoodzaakt zien om op de Veluwe te gaan kamperen ipv naar de Cariben. Ja, dat is ook ontwrichting.

  GL noemt het ontwrichting als ondernemers gedupeerd raken door hagelschade, als burgers het water in hun huis zien binnendringen, als de fauna op de Noordpool niet kan overleven.

  Wat we dus zien is eigenlijk twee percepties op het thema ontwrichting.

 5. 9

  @7 Opslag energierekening vertienvoudigd, huis onverkoopbaar, congestieheffing tot 500 euro per maand per gezin. Zal voor jouw misschien een peuleschil zijn, voor veel gezinnen tot modaal is dat inderdaad financieel ontwrichtend. Bovendien wil GL dat iedereen over een paar jaar elektrisch rijdt, dus dan slaat dat milieu argument ook nergens meer op. Sowieso is de invloed van Nederland op het milieu verwaarloosbaar, zelfs als we helemaal stoppen met autorijden doet Trump dat aan de andere kant van de oceaan royaal teniet.

  https://twitter.com/J_Dijsselbloem?ref_src=twsrc%5Etfw

 6. 11

  @7

  Dit arme gezin zal zich wellicht genoodzaakt zien om op de Veluwe te gaan kamperen ipv naar de Cariben. Ja, dat is ook ontwrichting.

  Hoe arm ben je, als je je halve leven lang met je gezin op de Cariben hebt kunnen kamperen? Dan is een chaletje minder bezitten in Zuid-Frankrijk ook ontwrichtend. Beetje wrang voorbeeld voor hen die wel eens naar de voedselbank moeten.

 7. 12

  @8: Schiet niet zo op met die WTO, dat FTA’s nodig zijn. Verder gaat het momenteel niet zo goed met FTA’s (TTP en TTIP zijn op sterven na dood, NAFTA gaat er binnenkort aan) en bovendien voorzien de huidige FTA’s nog niet in robotbelasting. Gaat dus prima.

 8. 13

  @9: Een gezin dat leeft op één modaal inkomen met een koophuis. Ja daar hebben we er veel van in Nederland. Ik vermoed trouwens dat de dijsel maar het halve verhaal vertelt, want uit de CPB-berekeningen komt GL er qua koopkracht voor ondermodale werkenden ongeveer hetzelfde uit als de PvdA (alle twee grofweg +2%). Alleen weet je dat de PvdA liegt in zijn programma en bij GL moet dat nog maar blijken.

 9. 15

  @9

  Ik lees het “maar hunnie doen het ook” argument. (Trump)

  Als we allemaal op elkaar gaan wachten, dan komt er nooit iets terecht van een transitie van een CO2 producerende naar een CO2 consumerende samenleving.

 10. 16

  @12: Nee maar de WTO voorziet er dus wel in, ja dat lees je goed, landen die lid zijn van de WTO mogen niet zo maar import heffingen opleggen.

  Doe je het toch dan mogen andere landen als straf ook import heffingen op jou producten zetten en dus dan schiet je er dus effectief niks mee op.

 11. 17

  @4

  gezinnen gaan er honderden euro’s per jaar op achteruit

  Misschien kun je dat beter onderbouwen?
  Vooralsnog lees ik in het CPB-document over de partijplannen dat alle huishoudens er met de plannen van GroenLinks vooruitgaan (koopkracht), gemiddeld met 1,2% en voor werkenden met 1,3% (bij PvdA respectievelijk 1,2% en 1,1%). Dan kan Dijsselbloem wel gaan cherrypicken en een rare voorbeeldfamilie (kennelijk zowel in ploegendienst als met ‘vaste werktijden’, waarbij kennelijk het hele verkeer voor de helft van de tijd van deur tot deur congestie is) nemen, maar grosso modo doet GroenLinks het beter voor werkenden dan de PvdA.

  En qua sociaal rechtvaardig uitpakken: plannen GroenLinks: -3,1% GINI-coefficient, PvdA: -2,8%.

  Ik kan nog wel even verder gaan, maar het beeld blijft hetzelfde: GroenLinks doet het ‘ietsje beter’ of is vergelijkbaar met de PvdA. Tweeverdieners zijn marginaal beter af bij GroenLinks (52% bevolking, +1,4% vs +1,2%), net als alleenverdieners (5% bevolking, +1,0% vs. +0,8%), alleenstaanden marginaal beter bij PvdA (43% bevolking, +1,2% vs +1,1%). Een gezinssamenstelling met kinderen is beter af bij de PvdA (26% bevolking, +1,5% vs +1,1%), zonder kinderen beter bij GroenLinks (49% bevolking, +1,3% vs +1,1%). (Allemaal ten opzichte van het basispad.)

  Als Dijsselbloem enige waarde hecht aan het CPB (en als minister van Financiën mag ik dat voor hem hopen), dan ziet hij dat ook gewoon in. En nu weet ik dat er mensen zijn die het geheel oneens zijn met de neoliberale, economistische insteek van het CPB, maar dat zijn dezelfde mensen die Dijsselbloem verfoeien vanwege zijn neoliberalisme. Ook die moeten dan concluderen dat Dijsselbloem -volgens zijn eigen (neoliberale, economistische) regels en zijn eigen centraal planbureau- lichtelijk overklast wordt door GroenLinks. Dijsselbloem zoekt spijkers op laag water en dat weet-ie. Het grootste verschil zit hem niet in de rest van de agenda, maar vooral op milieugebied, en ook daar zijn de verschillen klein:

  Dat GroenLinks zwaar inzet op milieubeleid is geen verrassing. En wij zitten voor een groot deel op hetzelfde spoor [op milieubeleid].

 12. 23

  @21 Desondanks een drogredenering. McCain’s ideeën op gebied van buitenlandse zaken staat los van zijn argument dat het wegzetten van de media als vijand een leider van een westerse democratie onwaardig is.

 13. 28

  @23: Rand Paul: Paul argued that McCain has a history of being wrong major foreign policy questions. “I would say John McCain’s been wrong on just about everything over the last four decades. He advocated for the Iraq War, which I think destabilized the Middle East,” he said.

  “If you look at the map, there’s probably at least six different countries where John McCain has advocated for us having boots on the ground,” he added.

  Dus Paul zei: de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.

  @21: Klopt. Rationeel kom je bij een incompetente idioot als McCain (Wilkerson, Chomsky e.a.) niet uit. Humor als verweer.

 14. 31

  @26:
  Voor een “ontwikkeld man” als Trump zit er dus inderdaad weinig verschil tussen Sehwan en Sweden.
  Nu moet ik direct toegeven, dat als je het op de “pruillipmanier” van Trump uitspreekt het verschil moeilijk te horen is.
  Hij zal zijn nieuw dus wel hardop aan zich zelf voorlezen.
  ;-)

 15. 32

  In de rubriek “Bij de buren”: De overburen prijzen het bestaan en gebruik kvan volksmilities. Iets anders dan dat kan ik het niet zien als een burgerwacht uitgerust is met honden en helicopters. Ok, ok ze pakken nu nog maar alleen echte criminele brandstofdieven maar tja dat hellend vlak he?. Ben benieuwd of hier nog kamervragen over gesteld gaan worden. Wellicht kan deze burgerwacht ook nog wat oude tropen uniformen van de landmacht ofzo ergens tweedehands op de kop tikken.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/02/helden-leden-veluwse-burgerwacht-jagen-met-honden-en-helikopter-op-inbrekers/

  http://www.ad.nl/binnenland/veluwse-knokploeg-met-helikopter-jaagt-op-criminelen~a915d9a3/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren