SG-café zondag 15-11-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 15-11-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (13)

#1 Krekel

Misschien deze week een topic over het verkiezingsprogramma van Bij1? https://www.bij1.org/programma

Of een reeks met ook de PvdD en GL en SP of zo?

Ben erg benieuwd wat Sargasso-reaguurders van sommige standpunten vinden. Bijvoorbeeld punten 9 en 10 onder “Vrede [etc.]” bij Defensie:

[9] We stellen stevige straffen in voor huurlingen die meevechten in buitenlandse oorlogen. We monitoren alle uitreizigers die zich aansluiten bij gewelddadige groepen in het buitenland, waaronder het Israëlisch leger.
[
mijn dik]

[10] Strijders die zich aansluiten bij buitenlandse strijd ter verdediging van de waarden van vrijheid en zelfbeschikking van volkeren worden beschermd.

Ik bedoel, op zich zit er wel wat in natuurlijk, maar is uitreizen om te dienen in het Turkse leger nog wel oké dan? Zo ja, waarom wel? Zo nee, waarom niet genoemd en Israël wel?

#2 majava

@1: Wat ik er van vind? Deels logisch, ik zou het omschrijven als het meevechten in buitenlandse oorlogen van mogendheden waarvan je geen paspoort bezit. Israël hoeft niet expliciet genoemd te worden.

Ik heb overigens geen idee hoe dat nu wettelijk zit als je bijvoorbeeld Turks en Nederlands bent (aannemelijk) en je bent opgeroepen (hebben ze dat daar?) om mee te doen in die bedenkelijke bemoeienissen in buurlanden. Lijkt me wel iets om aandacht aan te schenken als daar geen letter over in de wet staat.

#3 majava

Het zal mijn Twitter bubbel wel zijn, maar ik lees nu veel over die stelling van de Partij voor de dieren, dat ze een miljoen woningen willen bouwen op landbouwgrond. Koeien weg, huizen er bij. Bijna iedereen over de rooie. Nu weet ik niet of de PvdD dit zegt om te trollen of niet, maar ik kom, gelukkig net als veel anderen, tot nuchtere conclusies.

Elke plattelandsgemeente loopt te schreeuwen om meer woningen. Met name met het argument om de eigen bevolking daar te houden. Drie keer raden waar de grond vandaan moet komen om op te bouwen?! En op wat voor grond stond mijn geboortehuis? Ja, ook dat was ooit een akker. In de tijd na de oorlog zijn er niet alleen flink wat akkers verdwenen, maar zelfs boerderijen. Hup, wegwezen. En momenteel is er geen Brabantse boer die in actie komt tegen de komst van nog maar weer een distributiedoos.

Is het de PvdD te doen om dommigheid bloot te leggen? Of hypocrisie misschien?

#4 Hans Verbeek

In oktober 2018 produceerde de wereld dagelijks 99,8 miljoen vaten olie.
Het jaar daarop (oktober 2019) was dat afgenomen tot 99,3 miljoen vaten. En in oktober 2020 is dat 91,3 miljoen vaten per dag.
Bron: OPEC Monthly Oil Market Report
https://www.opec.org/opec_web/en/publications/338.htm

https://www.youtube.com/watch?v=Req-p71r5hI

#5 Frank789

@3: De eens zo grote weidse en open polder van west Nederland verdwijnt vrijwel geheel onder de huizen, wegen, kassen, distributiedozen, datacenters, kantoren en Schiphol; de Haarlemmermeer.

#6 Bismarck

@1: Zou een lang lijstje worden als je alle landen noemt, dus wellicht dat ze het houden bij een paar voorbeelden (en dan vooral die waarmee ze stemmen uit de doelgroep kunnen trekken). Natuurlijk triggert Israël noemen meteen de zionisten (die om het hardst anti-semitisme zullen roepen), maar laten we eerlijk zijn, daar liggen voor bij1 toch al weinig potentiële stemmen, want die groep is in de loop van de tijd (overigens wereldwijd) steeds rechtser geworden.

@2: In de Turkse wet staat er in ieder geval wel het één en ander over. Als je de Turkse nationaliteit hebt en onder de dienstplicht uit wilt, moet je €10.000 boete betalen, anders riskeer je 1-3 jaar gevangenisstraf voor desertie zodra je voet op Turkse bodem zet. Van de andere kant lijkt me iemand die in dienstplicht moet nou niet echt voldoen aan het predicaat huurling.

#7 majava

Vond net ook dit:

Op dit moment bevat artikel 15, eerste lid, aanhef en onder e, RWN een bepaling die leidt tot automatisch verlies van de Nederlandse nationaliteit door de Nederlander van meervoudige nationaliteit die, op het moment dat sprake is van gevechtshandelingen tegen het Koninkrijk of tegen een bondgenootschap waarvan het Koninkrijk lid is (bijvoorbeeld de NAVO of de WEU) vrijwillig in krijgsdienst treedt van een staat die betrokken is bij de genoemde gevechtshandelingen.

Sommige dingen zijn al wel afgedekt. En dan over Turkije nog dat Turkije er geen enkele moeite mee heeft dat die dienstplicht wordt vervuld in het andere land. Maar Nederland heeft geen dienstplicht meer, dus Turk moet wel naar Turkije en Wilders/Baudet kunnen dit eigenlijk mooi uitmelken als foute loyaliteit. Je moet het allemaal maar wel weten.

#8 Frank789

@6: [ wellicht dat ze het houden bij een paar voorbeelden ]

Er staat in @1: toch maar één voorbeeld?

Als je dan toevallig alleen voor de “gewelddadige groep zoals het Israëlische leger” kiest dan weet je van tevoren dat je kritiek krijgt.
En dan “huurlingen” naar het Israëlische leger? Of zijn dat gewoon Israëliërs die hier wonen en daar hun dienstplicht vervullen?

#9 Co Stuifbergen

@3: Bij mij in de omgeving is veel bollenteelt. Dat zijn een groot deel van het jaar kale vlaktes, en er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Ik zie liever dat daar gebouwd wordt, dan dat een weide met koeien (en vogels!) verdwijnt.

Gemeenten in de Bollenstreek besloten in 1996 om te zorgen dat zo weinig mogelijk bollengrond gebruikt gaat worden voor woningbouw.
(“Pact van Teijlingen” : https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi0yoP72ffsAhVlzoUKHWrOCgAQFjADegQIAxAC&url=http%3A%2F%2Fnatuurtijdschriften.nl%2Fdownload%3Ftype%3Ddocument%26docid%3D677228&usg=AOvVaw2XYRwSI-N0uGR3UN9-G-Rl)

Er is een uitzondering: als de grond door de Greenport ontwikkelingsmaatschappij verkocht wordt.
https://www.gomdb.nl/gom-als-partner/verkoop-van-bouwtitels

Intussen blijkt op sommige plekken dat mensen de grond liever gebruiken voor een tuintje of om paarden te houden.
Die mensen krijgen nu flinke boetes.
http://www.mijnnoordwijk.nl/index.php/2020/11/15/paarden-moeten-wijken-voor-bureaucratie/#more-452

#10 Bismarck

@8: “En dan “huurlingen” naar het Israëlische leger? Of zijn dat gewoon Israëliërs die hier wonen en daar hun dienstplicht vervullen?”
Je kan in dezelfde reactie van mij lezen hoe ik denk over dienstplicht in het kader van huurling (het woord plicht zegt genoeg).

Maar er gaan dus ook gewoon Nederlanders naar Israël om als vrijwilliger in het Israëlische leger te werken.

#11 basszje

@7: Technisch gezien hebben we wel nog steeds dienstplicht hier. Krijg je ook een brief over enzo.

Ik vermoed eerder dat die verplichte 10K per turk de staatskas lekker spekt.

#12 Co Stuifbergen

@10: Gelukkige hoeven we daar geen politieke bedoelingen achter te zoeken!
:-O

SAR-EL is een a-politieke en onafhankelijke organisatie die mensen uit meer dan dertig landen naar Israël brengt om als vrijwilliger in het Israëlische leger te werken.

#13 Frank789

@11: @6: [ dat die verplichte 10K per turk ]

“In het nieuw systeem wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen Turken in Turkije en Turken in het buitenland. Ook Turken in het buitenland moeten hetzelfde bedrag betalen als Turken in Turkije. Het Ministerie van Defensie heeft het eurobedrag om de dienstplicht af te kopen bepaald op 5.113 euro.

Het bedrag om de dienstplicht af te kopen is gebaseerd op het salaris van een ambtenaar, dat elk half jaar gewijzigd wordt. Daardoor zal het afkoopbedrag ook elk half jaar veranderen. Dit kan lager of hoger worden, afhankelijk van factoren zoals de inflatie.

Momenteel is het afkoopbedrag nog 2 duizend euro, terwijl het vorig jaar nog duizend euro was.”

https://www.turks.nl/nieuws/binnenland/afkopen-dienstplicht-turkse-nederlanders-flink-duurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*