1. 3

  @2 Vanwege te weinig onderzoek, omdat de farmaceuten er natuurlijk geen cent aan kunnen verdienen. Waarom kunnen onze publiek gefinancierde universiteiten dit soort goedkope middelen niet voldoende onderzoeken?

 2. 4

  @3 Hetzelfde geldt voor homeopathische elixers. Daar zullen mensen zich vast ook beter door voelen, betekent niet dat het in het basispakket hoort.

  De medicinale cannabis van het BMC die in apotheken wordt verstrekt komt niet uit de lucht vallen, daar zit ook een kweker/kwekers achter. In tegenstelling tot farmaceuten produceren zij blijkbaar zonder enige R&D overhead.

  Misschien ben ik naïef, maar ik heb toch het gevoel dat als men met de pet rond gaat, en er een patiëntenorganisatie bij betrekt of opzet, het nodige onderzoek kan worden gedaan waar het zorginstituut om vraagt.

 3. 5

  Leestip: een goed artikel van Rob Wijnberg (De Correspondent) over ‘waarheid als product’:
  https://decorrespondent.nl/5951/waar-is-wat-klikt/507844343248-5500b96e

  Je merkt dat Rob filosofie heeft gestudeerd en dus – net als ik – kritisch is, in de zin van: genuanceerder, m.b.t. het huidige gezwam over de ‘post-truth’-maatschappij.

  Vandaar ook dat vooral de traditionele informatiemonopolisten (politici, journalisten, opiniemakers) spreken van een post-waarheid-samenleving: hún waarheid is niet langer aan de macht.

 4. 7

  @6: Hij zei over de PVV letterlijk: “Ik sluit een partij niet uit” (mijn nadruk) … dus nee, “Rutte sluit PVV nu ook officieel uit” is een misleidde en/of misleidende interpretatie.

  Hij zegt alleen: “De kans is nul, puur op inhoudelijke gronden” en kan na de verkiezingen dus nog altijd iets zeggen als:
  -“Ik zei ‘nul’, niet ‘nul komma nul'”; of:
  -“ik zei ‘op inhoudelijke gronden’, we kijken nu, tijdens de formatie, naar praktische gronden.”

 5. 8

  @7: Volgens mij is het heel simpel. De VVD sluit geen enkele partij uit dus ook niet de PVV maar voor eventuele samenwerking met de PVV heeft Rutte wel altijd een duidelijke voorwaarde gegeven: Wilders moet z’n ‘minder, minder’-uitspraak terugnemen. Welnu, dat doet Wilders niet dus gaat de VVD niet samenwerken met de PVV.

 6. 9

  @8: Waarom zou Wilders dat niet doen ? Zijn aanhang snapt best dat het een trucje is om macht te vergaren, net als zijn record kiezers belazeren in 2012.

  Ik denk trouwens, dat Rutte helemaal geen eisen gaat stellen; hij is allang blij als hij uberhaupt met de PVV kan gaan formeren, want veel andere opties zijn er voor hem niet.

 7. 12

  @7 Hij zij dat de kans om met Wilders in 1 kabinet te gaan nul was, maar dat hij de PVV kiezers niet uitsloot als kiezer. Dat doen meerderen niet SP,PvdA en CDA zitten stiekem ook in de PVV vijver te vissen.

  @8 De VVD sluit de PVV inmiddels wel helemaal uit, ook niet met die voorwaarde.

  @9 Alle andere opties behalve SP en PVV staan open voor Rutte en hij is zo goed als onmisbaar voor elk andere formatie. SP en PVV zijn de 2 partijen die “qua sociaaleconomische inhoudelijke gronden” het verst van hem af staat, dus die waren eigenlijk toch al geen optie. Zelfs als de PVV de grootste wordt kan Rutte hem gewoon voor de bühne, een kansloos formatie rondje laten doen en dan kan hij helemaal naar eigen wens en kabinet samenstellen met b.v. de Kunduz partijen. Als het helemaal fout loopt moeten 5 of meer partijen een coalitie zien te vormen van uiterst links tot rechts en dan is het voor Rutte een kwestie van wachten totdat SP met D66 of CDA ruzie gaat maken en het kabinet klapt, dat zal nooit lang wachten zijn.

  Kortom Rutte wordt de volgende minister president of hooguit die van vlak daarna.

 8. 13

  @12: SP en PVV zijn de 2 partijen die “qua sociaaleconomische inhoudelijke gronden” het verst van hem af staat,

  Onzin, de PVV stemt in nagenoeg alle sociaaleconomische zaken hetzelfde als de VVD.

 9. 14

  @13: Sterker nog, alle partijen, inclusief de SP, stemmen doorgaans met het kabinet/VVD mee:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/13/resultaat-bereiken-zonder-mee-te-doen-in-achterkamers-kan-dat-6173882-a1540830

  Zoals Thierry Baudet en politicoloog Van der Meer dan ook terecht zeggen: Nederland lijdt aan een partijkartel. Geert Waling waarschuwt ons dat de verkiezingsuitslag in maart 2017 kan verrassen (http://www.volkskrant.nl/opinie/opinie-op-zondag-geerten-waling-reken-op-flinke-verrassingen-15-maart~a4447937/?hash=3d9d4a97ad2c3ff1484b120b79cf21e47490e06f) maar evengoed staat nu al vast dat het komende regeringsbeleid geen milimeter zal afwijken van wat we de laatste decennia hebben gehad. Desnoods gaat alleen de VVD regeren bij wijze van minderheidskabinet: de rest van alle andere partijen stemt toch wel in zo’n 80% met elk VVD-wetsvoorstel mee zodat de VVD evengoed moeiteloos meerderheden zal vinden voor het hele VVD-programma. Nederland lijdt aan een partijkartel zonder enige serieuze oppositie. Verkiezingen zijn nog slechts een ritueel zonder inhoud.

 10. 15

  @14: loop je weer (bewust?) leugens te verkondigen: op http://www.partijgedrag.nl is te zien hoe partijen in de kamer stemden (en kun je ook heel gemakkelijk het stemgedrag tussen twee partijen direct vergelijken), en genoeg partijen die hooguit in een derde van de gevallen met/voor het kabinet meestemden. Niks ‘doorgaans’ dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren