1. 5

  @1

  Logisch. Zowel extreem links als extreem rechts zijn tegen globalisatie en internationalisering. Het artikel beschrijft het goed, men wil het sociale model houden. Mélenchon wil de pensioenleeftijd naar 60 jaar. Zodat ik als Nederlander van (straks) 60+ de Franse pensioenen betaal.

  Men wil wel de lusten van Europa, maar niet de lasten. Maar Macron gaat het ook moeilijk krijgen. Kom je in Zuid Europa aan het sociale model dan zijn de barricaden nooit ver weg.

  Dus hoewel ik rationeel hoop dat Le Pen verliest, zou het misschien wel een goede zaak zijn als ze wint. Wellicht kan 5 jaar van wanorde, orde brengen. Net zoals de Brexit wellicht van de Britten overtuigde Europeanen kan maken. En dan natuurlijk de Godwin. Net zoals WO2 van veel Europeanen overtuigde Europeanen maakte.

  Dit zijn wellicht de meest belangrijke verkiezingen in jaren. De as Berlijn-Parijs is het fundament waarop onze vrede en welvaart mede rust.

 2. 6

  @4

  Baudet heeft met chocoladeletters NAZI getatoeëerd staan op zijn voorhoofd met zijn culturele verdunning. Daarnaast doet hij ook nog eens krampachtig zijn best om normaal over te komen. Ik begin nu al terug te verlangen naar Wilders, waar 5 minuten kijken volstaat om te zien dat we met een idioot van doen hebben.

  En Wilders is geen seksist ook. (voor zo ver ik weet)

 3. 8

  @1

  Extreem links in Frankrijk laat nog liever Le Pen winnen dan een kandidaat uit het midden.

  Je liegt of je kan niet lezen, in beide gevallen is het onwaar. Uit je aangeleverde stuk:

  Van de harde kern van de aanhang van Mélenchon stemt slechts eenderde op Macron. De rest blijft thuis. Wel houden veel radicaal-linkse kiezers de peilingen nauwlettend in de gaten. Als Le Pen stijgt, gaan ze morgen alsnog Macron stemmen.

  Macron kan bij winst alvast rekening houden met gewelddadige acties uit die hoek.

  Wat daarover staat in het stuk van de Volkskrant:

  Mogelijk wordt Macron in zijn eerste maanden al geconfronteerd met stakingen en blokkades, treinen die niet rijden, demonstraties en anarchisten die de politie aanvallen.

  Deels is dat business as usual, deels geeft ‘mogelijk’ al een behoorlijke mate van onzekerheid aan.

 4. 9

  @2: Ik ben benieuwd, de wet is pas 8 jaar jong. Wel was er in het rgeerakkoord van vorig jaar (PDF-alert) al de intentie een referendum te houden over de grondwettelijke verplichting tot een blasfemiewet.

 5. 11

  En overigens, als we toch bezig zijn, er is in Ierland een beweging die het achtste amendement van de Ierse grondwet weg wil hebben. Dat gaat over het recht op leven van vrouwen in relatie met het ongeboren kind.

  U raad het al, de abortuskwestie. En die is in Ierland nog niet niet opgelost. Gek hè met die Rooms Katholieken. Oh ja, die hadden geen invloed riep onze lokale historicus.

  Het zijn 80 organisaties, waaronder prolife bewegingen, die het 8e amendement weg willen hebben. Prolife bewegingen en het Vaticaan staan lijnrecht tegenover elkaar. Rond 2000 is er een internationaal gecoördineerd verzet geweest tegen de rol van het Vaticaan in de internationale politiek, met name haar positie bij de VN (zie dit artikel in Trouw). Opgemerkt mag worden dat een Amerikaanse prolifebeweging Catholics for Choice hier een sleutelrol in speelde. En ja, het verzet verloor.

  Het Vaticaan is een politieke factor van belang, vooral als het gaat om ethiek en moraal, waar zij zich maatgevend, standaard en bepalend acht. Het Vaticaan is de waarheid aangaande ethiek en moraal. En de enige ethische/morale factor met politieke invloed.

  Goeie kroegpraat hè?

 6. 12

  @11: Ik zit bij jouw reactie meer aan een kruistocht te denken. Misschien zou het wel een goed idee zijn als je eens met Jona ging praten in een kroeg.

 7. 13

  @12: Niks kruistocht (verkeerde term ook nog in deze context), wel irritatie, stevige irritatie, over het negeren, nee ontkennen, van wat gewoon bestaat en van belang is. Wat gewoon eenvoudig nazoekbaar is. Een ontkenning die ik niet alleen aantref bij Jona.

  En met Jona in de kroeg? Te ver, maar dat wist je waarschijnlijk al. Als hij wil kan hij langskomen hoor, zal hij of iemand van de redactie even contact op moeten nemen. Maar of dat zin heeft? Afijn, een glaasje wijn kan er altijd in.

 8. 15

  Macron dus 65% nationaal.

  Bij mij in het dorp:

  Inscrits 318 Exprimés 220
  Votants 268 Abstentions 15,72 %
  Blancs 13 Nuls 35

  M. Le Pen (FN) 135 61,36 %
  E. Macron (EM) 85 38,64 %

  Dat gaat lastig worden ;)

 9. 18

  @6

  Dat Thierry Baudet sinds minstens 2010 huiskamerbijeenkomsten van extreemrechts tuig bezocht, is nieuw voor mij. En tegelijk veelzeggend, aangezien Baudet dat tuig zeer gemakkelijk herkend bij bijeenkomsten (“Ah, daar hebben we de NVU”, onlangs nog).

 10. 23

  @22: Ze lijken zich behoorlijk te haasten ja.

  After hearing nothing for 18 months, the complainant wrote to the head of the Irish police, Commissioner Noirín O’Sullivan, “asking if the crime I reported was being followed up. A few weeks later I got a standard ‘we have received your letter’ from her secretary.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren