SG-café zaterdag 29-09-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zaterdag 29-09-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (19)

#1 Lutine

https://nos.nl/artikel/2252528-italiaanse-regering-speelt-sinterklaas-met-geld-dat-er-niet-is.html

Dat interesseert de regeringspartijen Vijfsterrenbeweging en Lega naar eigen zeggen weinig. We zien wel waar het schip strandt, zei vicepremier Salvini van Lega.

We gaan weer interessante tijden tegemoet in euroland. De Italiaanse bevolking heeft gekozen voor (nog meer) schulden. Zodat de volgende regering naar de vorige kan wijzen, zie ook het Griekse scenario.

We zien wel waar het Italiaanse schip strandt, maar dat hij gaat stranden is bijna een zekerheid. Ieder volk krijgt de regering die zij verdient.

#2 Le Redoutable

De reden dat de koopkracht niet stijgt, ligt er niet aan dat bedrijven te weinig betalen zoals de vakbonden beweren, maar aan het feit dat de luxe verzorgingsstaat alle groei wegvreet. Bijkomend is dat inkomsten uit fossiele brandstof afnemen en de arbeidsproductiviteit amper nog stijgt, en dan vergeten ze nog de miljarden die nodig gaan zijn voor de energietransitie:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/een-luxe-verzorgingsstaat-waarin-de-koopkracht-almaar-stijgt-een-utopie-en-wel-hierom~b455e628/

#3 majava

@2: Dat staat helemaal niet in dat artikel. Sterker nog, dat bedrijven te weinig betalen staat er gewoon geschreven. Hiero:

De belastingdruk voor Nederlanders stijgt ook, omdat bedrijven relatief steeds minder bijdragen. Huishoudens kregen in de periode 1998-2013 tweederde van alle belasting- en premieverhogingen voor hun kiezen; twee keer zoveel als het bedrijfsleven.

Knap hoe jij dat 180 graden om kan draaien in de afstand tussen jouw netvlies en jouw brein.

#4 Bolke

@1: Doet een land weer eens een poging tot het invoeren van een basisinkomen is het weer niet goed.

#5 Lutine

@4

Ik hoor niet bij de voorstanders van een basisinkomen. Zeker niet als de financiering bestaat uit geleend geld wat vermoedelijk nooit wordt terugbetaald. Gratis geld willen we allemaal wel, maar gratis bestaat niet. Wel is de kans nu toegenomen dat Italië in Venezolaanse toestand komt. En dan zien we wat dit soort beleid teweeg brengt. Jonge succesvolle Italianen nemen de wijk naar een land waar ze hun capaciteit te gelde kunnen maken, de kanslozen blijven achter met een lege staatskas en een pak schulden. Nog een geluk dat we Griekenland niet te veel hebben kwijtgescholden, anders zou er een precedent zijn.

#6 Lutine

@3

Wat ook in het artikel staat is dat onze verdiencapaciteit niet meer toeneemt, dat het gratis geld uit Slochteren op is en dat we voor een dure energietransitie staan. Er staat ook dat burgers én bedrijven te weinig belasting betalen. Het is nog te vroeg om dit kabinet de maat te nemen, maar het ziet er niet erg hoopvol uit. VVD en CDA beginnen ook al weer te morren over de energietransitie.

En arbeidsmarkteconoom Paul de Beer kan wel stellen dat de uitgavenexplosie van de overheid ‘niet primair’ door de vergrijzing wordt veroorzaakt, maar een kind begrijpt dat de vergrijzing ook al niet bijdraagt aan een betere verdiencapaciteit. De vergrijzing gaat wel bijdragen aan hogere zorgkosten. Dus dat gejank over een tientje meer in de maand aan zorgpremie gaat in vergelijking met wat ons te wachten staat ook al nergens over. Wacht maar tot de babyboomers 80 plus zijn. (Vanaf 2025 dus, dat duurt niet zo lang meer)

Je moet het dak repareren als de zon schijnt. Rutte 2 heeft een paar pannen recht gelegd, Rutte 3 excelleert in nietsdoenerigheid. Net alsof het economische hoogtij voor eeuwig is, net alsof de eurocrisis niet terug kan komen (zie ook @1 ), net alsof er geen huizenbubbel is. (Waarom is die HRA nog niet afgeschaft?)

De overheidsdienaren krijgen riante salarisverhogingen, maar dat lost ook niks op. Dat verhoogt alleen maar de uitgaven. Net wat de schrijver opmerkt: een agent gaat niet meer boeven vangen. Hij heeft alleen meer geld voor koffie;-) Want wat honing voor een beer is, is koffie voor een smeris. Dat weten we allemaal.

#7 Cheradenine Zakalwe

@6: “De overheidsdienaren krijgen riante salarisverhogingen, maar dat lost ook niks op.”

Haha, gast, omdat we er nu een paar procent bijkrijgen, na jarenlange stilstand? Die paar procent gaat ook weer gedeeltelijk op aan de immer stijgende pensioenpremie. Ambtenaar wordt je echt niet voor het geld.

#8 Cycloop

@6: Waarom is die HRA nog niet afgeschaft?

In welk land leef jij?

#9 Lutine

@7

Overheidsdienaren zijn een speciale categorie. Riante vertrekregelingen als je niet meer functioneert of je mag gewoon blijven als je niet functioneert en dan heb je ahw een basisinkomen met al dan niet opkomstplicht. Die pensioenpremie is trouwens ook weer voor je zelf. Of wou je later van alleen AOW zien rond te komen?

In die VK-opinie staat:

Dat de salarissen bij de overheid gelijk opgaan met die in het bedrijfsleven is noodzakelijk, anders wil niemand meer bij de overheid werken. Zeker niet in deze krappe arbeidsmarkt.

En dat is bezijden de waarheid. In het bedrijfsleven ben je de sjaak als je niet functioneert, dat ligt bij de overheid wel anders. Nu ik wat ouder ben zou ik ook wel zo’n baantje bij de overheid willen. Daar kan je relaxt oud worden.

#10 Lutine

@8

Dat is eigenlijk een fout van Rutte 2. Nu is de rente historisch laag en de huizenprijzen waren 5 jaar terug op het dieptepunt, dat was het ideale moment om door te pakken. Toen zou het het minste pijn hebben gedaan. Met heeft wel wát gedaan aan de HRA, maar het had veel meer moeten zijn.

Verder is die HRA totaal onhoudbaar en het werkt ontwrichtend op de economie. Herinner je je nog die honderdduizenden huizen die onder water stonden? En de jeugd heeft het nakijken, die kan geen huizen kopen. Rutte wordt weer bedankt.

#11 Lutine

https://nos.nl/artikel/2252559-banken-starten-campagne-los-uw-hypotheek-af.html

@8

Lees ook eens even dit artikel. De HRA heeft een corrumperende uitwerking gehad op de burger. CDA en VVD hebben jarenlang er voor geijverd om het slechtste in de mens wakker te maken (hebzucht) en verdomd, het is nog gelukt ook!

#12 analist

@11: aflosvrije hypotheek kwam uit de PvdA koker.

#13 analist

@3: volgens mij mis je het woord “ook”. je het door jezelf aangehaalde citaat nota bene

#14 Bismarck

@2: “luxe verzorgingsstaat”
Over welke luxe verzorgingsstaat heb jij het? die wordt al decennia uitgekleed.

#15 Lutine

@12

Dat heb ik dan gemist. Onder Lubbers 3? In mijn herinnering is de aflossingsvrije hypotheek ergens begin jaren 90 van de grond gekomen. En was links c.q. de PvdA altijd tegen de HRA.

#16 majava

@13: Dat miste ik helemaal niet. Die ‘ook’ slaat op het feit dat de overheid steeds minder belasting kan innen en dat sommige groepen daardoor meer belastingdruk voelen. En met die toevoeging is wat #2 zegt nog altijd dikke nonsens. Dat de verzorgingsstaat het predikaat ‘luxe’ opgeprikt krijgt is een frame. Is als er meer geld uitgegeven moet worden aan de verzorgingsstaat vanwege de vergrijzing dit gelijk aan nog meer luxe?

PS Ja, waarom is die HRA nog altijd niet rap afgebouwd in NL? Ondanks dat ik in Finland hier zit met het meest rechtse kabinet ooit is er al flink in gesneden de afgelopen jaren. Ik, als huizenbezitter, kan daar alleen maar achter staan.

#17 Cycloop

@10: HRA is voor de VVD en CDA een soort heilige koe ; ze gooien nog eerder de rechtstaat uit het raam.

Artikel
https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/10741/geschiedenis-van-de-hypotheekrenteaftrek.html

#18 Lutine

@17

Een mooi overzicht. Van een inkomensbestanddeel wat volkomen pervers is geworden in de loop der tijden. Stimulering van een eigen woning bezit vind ik een goede zaak, maar wat we nu zien is dat de rijken hun zakken vullen en starters niet aan bod komen. Dat kan ook nog als kwalijk gevolg hebben dat starters uitwijken naar (buur)landen waar ze wel terecht kunnen.

#19 Hans Verbeek

@3: het bedrijfsleven klaagt over tekort aan personeel, aan goed opgeleide mensen… ze willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Als het bedrijfsleven meer gaat betalen, dan is het tekort aan personeel zo opgelost. Als het bedrijfsleven zelf personeel gaat opleiden (en daar zelf voor gaat betalen) dan is het tekort aan goed opgeleide mensen binnen een jaar opgelost.
Maar het bedrijfsleven zit gevangen in een “race to the bottom”: alles moet zo goedkoop mogelijk met zo goedkoop mogelijk personeel. En dat is een probleem: de klanten willen (en kunnen) gewoon geen hogere prijzen betalen.

De rek is er uit. We kunnen de 16-jarigen die nu werken in supermarkten nog wel vervangen door 15-jarigen, maar daarna is het echt op. En iedereen snapt dat emand van 25 of 30 gewoon harder werkt en beter werk levert dan die 16-jarigen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*