1. 2

  @1: Van al die dingen een beetje, maar gevechtsvliegtuigen (en ander wapentuig) kopen staat waarschijnlijk ver bovenaan van de dingen die je noemt.

 2. 3

  @1

  Tip: lees een artikel waar je naar linkt zelf ook even. Zeker als het zo’n ultrakort artikeltje is.

  “Some 70 percent, or $5.5 trillion, of sovereigns’ gross borrowing will be to refinance maturing long-term debt, resulting in an estimated net borrowing requirement of about $2.3 trillion, or 2.6 percent of the GDP of rated sovereigns,” said S&P Global Ratings credit analyst Karen Vartapetov.

  The rise in the total debt stock to $50 trillion would be a 6 percent rise on last year having been partly exacerbated by exchange rate swings.

  Overheden lenen dus vooral om bestaande leningen opnieuw te financieren en de schuld is (in dollars) mede veroorzaakt door schommelingen in wisselkoersen.

 3. 5

  @3: als het uitsluitend om herfinancieren zou gaan, dan loopt de schuld niet verder op, Hans. Als ik een miljard leen om een schuld van een miljard af te lossen, blijft de schuld gelijk.
  En toch loopt de totale gezamenlijke schuld steeds verder op.
  Hoe gaan wij aardbewoners die schuld ooit terugbetalen?

 4. 6

  als het uitsluitend om herfinancieren zou gaan, dan loopt de schuld niet verder op

  Ik heb dan ook nergens beweerd dat het uitsluitend om herfinancieren zou gaan.

  Hoe gaan wij aardbewoners die schuld ooit terugbetalen?

  Wij aardebewoners? Denk je nou dat wij op aarde schuld hebben aan buitenaardse beschavingen?

 5. 8

  @7: Je bedoelt instellingen zoals ABN-AMRO, dat door de staat overgenomen moest worden tijdens de kredietcrisis, of ING, dat destijds ook door de staat gered moest worden?

 6. 9

  @7

  Het punt is dat je met die “wij aardbewoners” opmerking zowaar in de buurt van een beetje inzicht dreigde te komen. Al lukte het dan weer niet om dat ook echt te vinden. Als wij aardbewoners allemaal samen zouden besluiten dat al die schulden volgende week weg zijn, dan gebeurt dat ook. Er zijn geen wetten van behoud van geld of schuld of zo, zoals er in de natuur wetten van behoud van massa en energie zijn. Op micro-economisch niveau lijken die wetten er misschien wel te zijn, maar op macro-economisch niveau werkt het toch wat anders. Je kunt de logica van je huishoudboekje daarom niet zomaar een op een vertalen naar de macro-economie.

  Natuurlijk zijn er veel te veel belangen in het spel om echt wereldwijd af te spreken om alle schulden in één keer te laten verdwijnen. En kan het wanbeleid zoals dat bijvoorbeeld door Trump wordt gevoerd best de nodige problemen opleveren. Maar dat “wij aardbewoners” allemaal in een zwart schuldengat dreigen te verdwijnen lijkt me geen realistisch scenario. Want we hebben alleen maar schulden aan elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren