1. 12

  @11: Dat had ik ook al. Als je ff googled naar ‘Europe in diplomatic push to ease Russia sanctions’ en dan doorklikt naar ft dan gaat het wel ;)

 2. 18

  @17.

  Op Das Kapital een beter artikel voor de mensen die tegen zijn, alleen daar weten ze dat het nog niet ophoudt. Het is als een gedachte die uiteindelijk toch gaat winnen. Over dertig jaar ofzo.

  Gelukkig zet je erbij waarom je het onzin vindt. Grappig.

 3. 19

  In het NRC precies hoe het te hoog opgeleide kantoorvolk denkt. De wajongers/arbeidsbeperkten mogen niet een volwaardig loon, want zij kunnen niet 100 procent productie draaien.

  Hhahahahahahahahhahahahahahhahaaaaa

  Het hoger opgeleid kantoorvolk hoeft nooit die uurtjes waar ze niets doen te verantwoorden. Vooral met een vast contract zitten ze lekker te faken. Want zogenaamd belangrijk met onderzoek naar de doelmatigheid. Behalve bij hun eigen baantje. Maar ja, ze hebben hard gestudeerd, een hoge titel in de wacht gesleept, dus ze zijn meer waard. Hoe dat in de productie zichtbaar is, hoeveel geld het opleverd, Only God Knows.

  En die mensen stemmen hoofdzakelijk VVD D66 en CDA. Dan praten ze over hard werken, vraag je wat ze voor elkaar hebben gekregen. Niet best. Maar ja, ze zitten er al jaren, telkens hogere schaal. En dat harde werken, dat is waarschijnlijk heel de dag emails beantwoorden, vergaderen en gewichtig doen, kost ook energie.

  Snoepreisjes naar het buitenland zeer vaak in onderwijs en zorg, dat is wel hoofdzakelijk belastinggeld. Moet kunnen, maar een extra euro voor de arbeidsbeperkte, nee, dat kan niet.

 4. 20

  @19:
  “In het NRC precies hoe het te hoog opgeleide kantoorvolk denkt.”
  Jouw post gaan eigenlijk meer over jouw beeld van wat anderen zouden denken, dan over je eigen gedachten. Waarom, eigenlijk ? Vind je het lastig om je eigen mening onder woorden te brengen ?

  “De wajongers/arbeidsbeperkten mogen niet een volwaardig loon, want zij kunnen niet 100 procent productie draaien.”
  Tsja. Ik zie een heleboel hoogopgeleide kantoormensen die zich juist fel tegen dit beleid verzetten, voornamelijk in de hoek van GroenLinks. Zou het kunnen, dat jouw beeld toch niet helemaal overeenkomt met de werklijkheid ?

  “Het hoger opgeleid kantoorvolk hoeft nooit die uurtjes waar ze niets doen te verantwoorden.”
  Je hebt echt geen flauw idee, of wel ? Bij vrijwel alle organisaties die ik ken waar hoog opgeleid kantoorwerk wordt gedaan worden uren geschreven. Bij sommige organisaties voelt dat enigszins als een soort terreur, zelfs. Jouw beeld begint meer op een sprookje te lijken.

  “Hoe dat in de productie zichtbaar is, hoeveel geld het opleverd, Only God Knows.”
  Zou het niet voor de hand liggen, dat de boekhouders en accountants van deze organisaties daar ook wel een idee van hebben ? Immers, die organisaties hebben die mensen aangenomen, en daar moet toch een reden voor zijn geweest.

  “En die mensen stemmen hoofdzakelijk VVD D66 en CDA.”
  Ook dat is niet waar. Het zal inmiddels wat minder zijn door de groei van GL en PvdD, maar deze drie partijen krijgen meestal zo rond de helft van de hoger opgeleide stemmen.

  “En dat harde werken, dat is waarschijnlijk heel de dag emails beantwoorden, vergaderen en gewichtig doen, kost ook energie.”
  Dat klopt. Het menselijke brein is verantwoordelijk voor zo’n 40 % van de energieconsumptie van het menselijk lichaam. Cognitief belastend werk is uitermate vermoeiend. Een extreem voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld luchtverkeersleiders, die hun shifts kort moeten houden en na hun dienst vaak rustpauzes inbouwen voordat ze weer in hun auto’s stappen.

 5. 21

  Lieve Lennart,

  Dank je voor je cognitief belastend werk wat je besteed heb aan het informeren en overtuigen van jouw denkbeelden, die ik deels deel, deels niet.

  Lieve Lennart,

  Bij besluitvorming die je samen neemt is het altijd erg belangrijk wat anderen denken, zeker als je zelf geen enkele macht heb om maar enig aandeel in het resultaat te hebben. Jij bent graag ergens voor of tegen, maar jouw macht is beperkt, dus vind ik jouw mening irrelevant over de grote dingen in het land.

  Jij ziet tijdens de koffie veel hoogopgeleide kantoormensen gewichtige uitspraken doen over de sociale zekerheid. Denk je nu echt dat ze daar wakker van liggen? Volgens mij ben je naïef. En dan stemmen ze wel GL of een andere linkse partij, maar zoals je zelf aangeeft de helft op VVD en D66 en CDA en die zitten in het kabinet. Die hebben alles bepaald in het regeerakkoord.

  Helaas weet jij niet precies wat je uren verantwoorden betekent. Want uit interne bronnen weet ik dat op de Zuidas ‘raamambtenaren’ rondlopen. Die zijn sluw genoeg met een strak gezicht en een vlotte uitstraling alles te verantwoorden. Op elke werkplek zijn er jongens en meisjes die de kantjes er van af lopen.

  Boekhouders en accountants controleren kennelijk hoe productief jij bent, en al je collega’s. Dat zal bij een bedrijf van tien mensen nog kunnen. Als het boven de 100 medewerkers betreft is het onmogelijk. Ooit bij de ING gewerkt en gezien hoe ze hele lijsten uitdraaiden aan het eind van de week waarin stond wat iedereen per persoon zo had verwerkt. Klinkt stoer. Ware het niet dat heel dat project later is terug getrokken, dus eigenlijk geen cent heeft opgeleverd. En zo is het met veel kantoorwerk. Een vergadering bovenin kan heel de boel veranderen.

  Ik denk dat je helemaal gelijk heb, vooral de lager opgeleiden hebben VVD, D66 en CDA gestemd. Het kan niet zijn dat de hoger opgeleiden daar schuldig aan zijn geweest.

  Cognitief belastend werk is uitermate vermoeiend, schrijf je zo. Daarom schrijf je hele epistels. Ik denk dat het wel meevalt. Als je plezier in je werk heb dat scheelt een hoop. En een overdreven vergelijking met de verkeersleidingtoren, alsjeblieft, dat bevestigt precies wat ik beweer.

  Ik hoop dat het tijdsbeeld is dat het hoger opgeleid volk in haar eigen wereldje leeft. En zogenaamd nog wel wat geeft voor de wajong ers. Maar we hebben bij GL gezien hoe ze met boterzachte voorwaarden het Lenteakkoord in 2012 hebben getekend. Was niets anders dan een verzachting/uitstel van omstandigheden, konden ze weer beter slapen.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_begrotingsakkoord_van_26_april_2012

 6. 22

  @21:
  Lol …
  “maar jouw macht is beperkt, dus vind ik jouw mening irrelevant”
  Jaja, en vervolgens schrijf je een enorme post als reactie op die mening ? Het lijkt erop, dat je het juist uitermate relevant vind.

  “Jij ziet tijdens de koffie veel hoogopgeleide kantoormensen gewichtige uitspraken doen over de sociale zekerheid.”
  Nee, om heel eerlijk te zie ik dat nauwelijks. Maar ja, mijn ervaringen zeggen niet zoveel, natuurlijk, ik ken hooguit een paar honderd van de miljoenen hoger opgeleiden in Nederland.

  “Denk je nu echt dat ze daar wakker van liggen? Volgens mij ben je naïef. En dan stemmen ze wel GL of een andere linkse partij …”
  Ehm … zou dat niet betekenen dat ze zich toch wel enigszins zorgen maken, of er misschien zelfs wakker over liggen ?

  “VVD en D66 en CDA en die zitten in het kabinet. Die hebben alles bepaald in het regeerakkoord.”
  Tsja. Dat krijg je in een democratie.

  “Helaas weet jij niet precies wat je uren verantwoorden betekent.”
  Aha. En wat is de bron voor deze bewering ? Hoe ben jij erachter gekomen wat ik in de afgelopen decennia allemaal heb gezien, geleerd en ervaren over urenverantwoording ? O, wacht, dit soort vragen stellen schijnt irritant te zijn. Laat ik het anders uitdruken: je praat poep.

  “Want uit interne bronnen weet ik dat op de Zuidas ‘raamambtenaren’ rondlopen.”
  Tsja. Net alsof alle hoger opgeleiden aan de Zuidas werken. Maar Nederland is toch echt wel iets groter dan de grachtengordel en omstreken.

  “Als het boven de 100 medewerkers betreft is het onmogelijk.”
  Waarom, eigenlijk ? En … hoe kunnne al die organisatie die groter zijn dan 100 mensen uberhaupt bestaan, als ze niet in staat zijn om een paar simpele kostenberekingen uit te voeren ?

  “Ik denk dat je helemaal gelijk heb, vooral de lager opgeleiden hebben VVD, D66 en CDA gestemd.”
  Dat heb ik helemaal niet gezegd. En het is ook niet zo, trouwens.

  “Ik denk dat het wel meevalt.”
  Tsja. Ik weet zeker dat het niet meevalt. En belangrijker nog, ik kan uitleggen waarom ik dat vind. Kan jij uitleggen waarom jij vind dat het wel meevalt ? Vast niet …

  “En een overdreven vergelijking met de verkeersleidingtoren, alsjeblieft, dat bevestigt precies wat ik beweer.”
  O ? Wat bevestigt dat dan ?

  “Ik hoop dat het tijdsbeeld is dat het hoger opgeleid volk in haar eigen wereldje leeft.”
  Iedereen leeft in een eigen wereldje. Maar als ik jou zo hier zie posten, dan is jouw eigen wereldje een heel stuk beperkter dan dat van de gemiddelde hoger opgeleide.

 7. 24

  @22.

  Een enorme post op jouw enorme post. Want jij neemt mij op de korrel, dan mag ik mijzelf verdedigen, of niet. Jouw mening over de toestand in de wereld is anders. Dat is het verschil, beter lezen dus.

  Waar zie jij de hoogopgeleide kantoormensen zich fel verzetten? Ik zie ze niet. Ja, ik ken ze beter dan jij denkt. En ze zijn slim genoeg om keuzes te maken. Dan hoor je zoiets als ze echt moeten beslissen: jammer, dat we dit of dat moeten opgeven, maar het is voor de goede zaak. Huppekkee, weer een bezuiniging van heb ik jou daar. Zo doen linkse partijen dat in het groot ook. ‘We kunnen niet anders.’ Fel verzet, maar achteraf is het een kleine verzachting of uitstel. Raar dat die hoger opgeleiden zelf er niet of nauwelijks op achteruit gaan.

  Jij hoeft mij niet uit te leggen wat een democratie is, en dat drie partijen plus CU daar in zitten, en een meerderheid hebben. Het gaat mij om die hoger opgeleide ‘linkse sociale’ kantoormensen en hun invloed. Die is klein tot verwaarloosbaar. Of bewijs het tegenovergestelde.

  Paar simpele kostenberekingen? Nou, dat valt tegen hoor. Jij hebt zoveel ervaring en je weet niet hoe dat met vaste lonen en schalen gaat. Jij weet toch ook dat het percentage van loon per totale winst bedrijf omlaag gaat. Terwijl degenen bovenin dat nauwelijks merken. Hoe komt dat? Bovenin geven ze niets om onderin. Wel woorden, geen daden. Zo asociaal. Wees dan eerlijk! Jij bent medeverantwoordelijk, net zoals die zogenaamde links sociale mensen bovenin. Want die praten net zoals jou dat ze heel belangrijk werk doen, dat vergelijkbaar is met een verkeersleidingtoren. Beschamend! Jij bent helemaal niet onmisbaar, zoals niemand dat is. Je vindt jezelf belangrijk, maar dat is wat anders.

  Die vergelijking met die ‘raamambtenaren’ op de Zuidas is een tegenstelling van de verkeersleidingtoren van jou. Want dat bevestigt dat jij denkt dat het kantoorleven zeer moeilijk en zwaar is. Nogmaals, dan doe je iets fout.

  Ik leef in mijn beperkte leventje, dank je wel. Jij kent mij helemaal niet. Je kijkt graag neer. Daarom vind ik die reactie van jou zo leuk.

  Oh ja, en jij kan zo goed uitleggen waarom het niet meevalt en dat het ongelovelijk zwaar is jouw werk, en dat je daarom zo veel mag verdienen. Lachwekkend! Nee, met mij beperkte leventje kan ik me dat nauwelijks voorstellen. Gelukkig niet zeg!

 8. 27

  @24:
  Tsja. Ik verdien helemaal niet veel, en ik weiger medeverantwoordelijk gehouden te worden voor de huidige situatie, aangezien de politiek al zo’n 20 jaar doet wat ik nu net niet wil. Voor de rest, je doet allemaal aannames over wat ik denk waar niets van klopt, en ik heb niet zoveel zin om daarop in te gaan. Ik denk alleen, dat je een nogal beperkt beeld hebt van de groep hoger opgeleide kantoormensen. Niet iedereen zit op de ZuidAs en stemt VVD.

 9. 28

  @27.

  Heb je door dat ik hetzelfde antwoord had kunnen schrijven. De Zuidas heb ik neergezet, omdat jezelf overdreven vergelijkingen neerzet. Je kan er ook een verzekeringsmaatschappij in een provinciestadje invullen.

  Jij doet geregeld vuile aannames over mijn kennis en weet ik wat. Excuses zouden op hun plaats zijn, helaas ben jij daar te arrogant voor.
  Zelff heb je niet door dat je perfect illustreert de tweedeling tussen lager en hoger opgeleiden.

  Jij bent wel degelijk verantwoordelijk samen met de hoger opgeleide kantoormensen die links stemmen, en hun partijen uit de koers hebben laten gaan. Bijvoorbeeld opdoeken partijraad,, eerst PvdA, later Groenlinks, alleen betaalde beroepsjongens en meisjes mogen woord nog voeren. Veelal beleidsambtenaren, medewerkers ngo’s etc. Vervreemd van de natuurlijke achterban

  Tegen zijn is 1, maar ondertussen gaat het gewoon door. En omdat de lager opgeleiden eerst vluchtten naar de sp, later PVV. Of helemaal niet stemmen, want geloof in linkse politiek is terecht kwijt. Het is niet anders dan een pr reclame bureau met dure jongens geworden.

 10. 29

  @28:
  “Heb je door dat ik hetzelfde antwoord had kunnen schrijven.”
  Nee, dat had je helemaal niet kunnen doen. Ok, ik ga het nog 1 keer uitleggen. Dit is wel de laatste keer.

  “De Zuidas heb ik neergezet, omdat jezelf overdreven vergelijkingen neerzet.”
  Tsja, ik had zelf al gezegd dat het een extreem voorbeeld was, dus ik snap niet waarom je maar door blijft drammen over dat “overdreven”; daarmee bevestig je alleen maar wat ik zelf ook al had gezegd. Het wekt op mij de indruk, dat je je behoorlijk gekwetst voelt door de gedachte dat puur cognitief werk wel degelijk ook belastend kan zijn, zodat je uit alle macht probeert om mij weg te zetten, in plaats van dat je gewoon rustig uitlegt waarom je denkt dat ik ongelijk heb. Maar misschien vergis ik me. Waarom denk jij eigenlijk, dat cognitief werk totaal niet belastend is ?

  “Jij doet geregeld vuile aannames over mijn kennis en weet ik wat. ”
  Ik doe geen enkele aanname, ik reageer slechts op wat jij beweert. Als jij stelt dat hoger opgeleiden geen last hebben van urenregistratie, bijvoorbeeld, dan klopt dat simpelweg niet. Er zijn heel veel organisatie met voornamelijk hoger opgeleiden waar urenregistratie juist enorm belangrijk is. Als jij beweert dat dat niet zo is, dan ontbeer jij dus simpelweg kennis. Dat is geen aanname, dat is de consequentie van wat jij zelf uitkraamt.

  Zoals ik al eerder zei, wat mij opvalt is dat het overgrote deel van wat je hier post, gaat over hoe jij denkt dat hoger opgeleiden/gutmenschen zouden denken. Mijn kritiek is dus eigenlijk, dat jij degene bent die alleen maar vuile aannames doet over andermans kennis. Die kritiek heb je genegeerd, en nu probeer je mij ervan te beschuldigen ? Beetje sneu, vind je zelf niet ?

  “Zelff heb je niet door dat je perfect illustreert de tweedeling tussen lager en hoger opgeleiden.”
  Dit heeft helemaal niets met opleiding te maken. Al was je hoogleraar met een nobelprijs, als jij dingen beweert die niet kloppen, dan ik daar kritiek op leveren. En verder, ik ken meer dan voldoende niet-hoger opgeleide mensen die niet doelbewust onzin uitkramen zoals jij hier doet, en waar je prima discussies mee kunt hebben. Opleidingsniveau zegt veel en veel minder dan je denkt, wat dat betreft.

  “Jij bent wel degelijk verantwoordelijk samen met de hoger opgeleide kantoormensen die links stemmen”
  Nee. Verantwoordelijk voor de huidige situatie zijn de partijen die daarvoor verantwoordelijk zijn, en dat zijn VVD, CDA, PVV, en PvdA. Daar hoor ik absoluut niet bij, en ik accepteer er dan ook geen enkele verantwoordelijkheid voor. De meeste kantoormensen die links stemmen horen er ook niet bij, en kunnen er dus ook niet verantwoordelijk voor worden gehouden. Wat dat betreft, heb jij in de afgelopen 10 jaar op VVD, CDA, PVV, of PvdA gestemd ? Want dan ben jij eigenlijk zelf een beetje verantwoordelijk, en dan lijkt het erop dat je opnieuw probeert om kritiek terug te kaatsen, net als hierboven met die vuile aannames.

  “Tegen zijn is 1, maar ondertussen gaat het gewoon door.”
  Tsja. Dat heb je in een democratie; je kan niet altijd je zin krijgen. Links is totaal gemarginaliseerd in de Nederlandse politiek, en heeft nauwelijks meer wat in te brengen. De PvdA kon alleen maar meeregeren door vrijwel alle Linkse punten op te geven. Als jij de huidige situatie vervelend vind, dan zou ik mijn peilen niet richten op de machtelozen (zoals je nu doet) maar op de machtigen, en dan gaat het om VVD, CDA, PVV, SGP, en tegenwoordig ook FvD. Want het is hun beleid dat over NL wordt uitgerold.

  Doe me een lol: als je gaat reageren, bespaar me dan je fantasietjes over hoe ik of andere hoger opleiden denken. Probeer eens gewoon in te gaan op mijn beweringen, en als je vindt dat die niet kloppen, leg dan rustig uit waarom je dat vindt. Je hebt namelijk best wel iets van punt, alleen sneeuwt dat totaal onder door je afkeer van hoger opgeleiden, je onzinbeweringen, en je adhominems. Als je daarmee stopt, dan kunnen we best een interressante discussie hebben. Zo niet, dan stop ik er in ieder geval mee. Ik voer dit soort discussies nu al zo’n 20 jaar, en het begint me zo langzamerhand niet alleen te vervelen, maar ook te irriteren.

 11. 30

  Dank je wel Lennart, we zijn uitgepraat. Jij doet alsof ik stel dat urenregistratie niet belangrijk is bij te hoog opgeleiden, cognitieve belasting niets voorstelt, etc. Smerige dingen die je in mijn mond legt. Ik stel dat het niet zo is als jij stelt. Jij overdrijft alles. Terwijl je zelf weet dat alles niet zo nauwgezet gaat.

  Ik wil hier dingen opsteken, niet met een zogenaamd links sociaal iemand als jou discussiëren, die met zijn betweterigheid, gedraai, selectief cherry picking en drogredenen zo graag laat zien hoe slim hij is en hoe dom de ander.

 12. 31

  @30:
  Tsja. #19 heb je dus helemaal niet gepost hier ?
  “Het hoger opgeleid kantoorvolk hoeft nooit die uurtjes waar ze niets doen te verantwoorden. Vooral met een vast contract zitten ze lekker te faken.”

  Als je niet met andersdenkenden wil discussieren, dan zal je ook niks opsteken. Het hele idee van een discussie is nu juist, dat de ander je kan wijzen op dingen die je nog niet weet of snapt.

 13. 32

  O ja , joh, goed zo! Dat je het mooi heb opgezocht. Ik leer van jou niet zoveel hoor. Het is meer de houding en attitude van jou die ik typisch vind.

  Vandaag hard gewerkt, moe maar voldaan. Net behoud van uitkering, in gezelschap van wajongers. Dank u wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren