1. 2

  LTO denkt ook; nu hebben we de sympathie en het momentum, meteen ander issue aan de kaak stellen:

  https://nos.nl/artikel/2305799-subsidie-aanpassen-om-groei-zonneparken-tegen-te-gaan.html

  Ja ze produceren voedsel maar het aandeel van de agrarische sector in de NL economie is best wel klein:

  Het economische succesverhaal van de Nederlandse landbouwsector ligt dus heel anders dan velen ons willen doen geloven. Het is belangrijk dat dit inzicht gemeengoed wordt.

  (Artikel uit 2017 dus ver voor het hele stikstof verhaal)
  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zo-groot-is-de-nederlandse-landbouwsector-helemaal-niet~b9fec72b/

 2. 7

  @4: En die landbouwgrond bevat PFAS:

  PFAS is een verzamelnaam voor giftige stoffen die niet afbreekbaar zijn. Een groot twistpunt tussen overheid en bedrijfsleven is hoeveel van de stof in de grond mag voorkomen. Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat zegt sinds kort: in de natuur en landbouwgrond niet meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo grond. In andere gebieden is die norm hoger.

  [ PFAS ] zit in anti-aanbakpannen, in waterafstotende kleding, aan de binnenkant van pizzadozen zelfs… Het is na stikstof een nieuwe bedreiging voor bouwprojecten en onderhoud van infrastructuur.

  https://nos.nl/artikel/2305828-na-stikstof-nieuw-probleem-voor-bouwsector-pfas.html

 3. 8

  @7: Ik kan natuurlijk wel gaan gissen, maar welke giftige stoffen en hoe komen ze daar?

  Als het om residu van landbouwgiffen (oeps…gewasbeschermingsmiddelen) gaat, wat goed mogelijk is, dan is dat wel iets om zorgen over te hebben. Ik heb eens van één middel (nee, niet Glyfo) wat publicaties en andere info gevonden. Hoe dat eerst afbreekt, maar dat vervolgens een deel van wat er overblijft niet verder af kan breken, maar wel schadelijk is voor de omgeving. Wat ik nooit heb kunnen vinden is of gronden wel getest wordt op dat soort stoffen, afkomstig uit afbraak van andere, meer complexe verbindingen.

 4. 10

  @9: laat me niet lachen, majaaf. De VS zijn al decennia lid van de NAVO en doen ongestraft wat ze willen: illegale oorlogen, wapenhandel, gebruik van verarmd uranium, ontvoeringen, martelingen van krijgsgevangenen.

  Overigens… wist je dat Europa 40% van de aardolie en de helft van het aardgas die het verbruikt in Rusland koopt. Rusland is een heel belangrijke handelspartner voor Europa.
  Kijk eens door een andere bril naar de wereld als je staat te tanken.

 5. 11

  @10: Oh, dus je bedoelt dat je altijd vriendjes moet zijn zodra je handel voert? Nee? Of dat we snel af moeten van fossiele brandstoffen, van wie ze ook afkomstig zijn. Niet? Ik zou graag Finse (groene) elektriciteit tanken, of NLse als ik daar zou wonen. Maar de lobby tegen elektrisch rondkarren is aanzienlijk en ziet graag m’n dieselcenten naar Rusland of de Saudis verdwijnen.

 6. 12

  @11: nee, ik bedoel dat jij met 2 maten meet.
  Turkije = slecht
  VS = niet slecht
  Die twee maten zien we ook terug bij het opleggen van sancties tegen de Russen (vanwege hun bemoeienis met Oekraïne en MH17). We exporteren geen fruit meer, maar blijven natuurlijk wel energie importeren. Het komt halfslachtig en inconsequent over. Just saying.

  Maar de lobby tegen elektrisch rondkarren is aanzienlijk en ziet graag m’n dieselcenten naar Rusland of de Saudis verdwijnen.

  O, het is een complot tegen de elektrische auto. Verstop je daar maar achter.

 7. 13

  @12

  Turkije = slecht
  VS = niet slecht

  Je hebt weer eens erg slecht opgelet. Trump (nog altijd de president, zelfs jij bent daar waarschijnlijk van op de hoogte) krijgt net zo veel kritiek als Erdogan, omdat hij Erdogan als het ware heeft uitgenodigd om de Koerden aan te vallen. En veel van de mensen die nu kritisch zijn op Turkije waren net zo kritisch over de Amerikaanse oorlogen in Irak.

  Je projecteert je eigen simplistische wereldbeeld op anderen. Want bij jou is Amerika (of beter: de Amerikaanse overheid) altijd de grote boef. Zo simpel zit de echte wereld nou eenmaal niet in elkaar, hoe veel er ook aan te merken is op wat de VS allemaal hebben uitgevreten als wereldmacht.

 8. 14

  @12:

  nee, ik bedoel dat jij met 2 maten meet.
  Turkije = slecht
  VS = niet slecht

  Aldus Verbeek, die elke discussie doodslaat met de woorden “jij moet me geen woorden in de mond leggen”.

  Hou ff op zeg. Ik kots van de VS. Nergens zul je een relativering van dit vinden in mijn commentaren.

 9. 15

  @13: In de US is men vooral geschokt dat Trump de Koerden in de steek heeft gelaten én uitgeleverd aan de Turken:
  “Trump’s Betrayal Of The Kurds Will Echo For Generations”.

  En dan gaat kleuter Trump nog dieper zinken met “the Kurds ‘Didn’t Help’ at Normandy”.

  Ik vermoed dat zolang Trump regeert, niemand meer de US vertrouwt als militaire/strategische/commerciële partner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren