1. 4

  @3 Een opiniestuk zegt niets over de mening van ‘het NRC’.

  Verder is de bespreking van ‘ultralinks’ in het stuk wat beperkt. Een algemene alinea met slechts wat whataboutery (‘maar Syrie en Jemen dan?’) en een link naar een drie jaar oud artikeltje over Corbyn. Als je de moeite neemt op de link te klikken zie je dat het weer nergens over gaat. In contact geweest met mensen die achteraf toch wat anti-semitisch blijken. Even een Corbyn-quote uit dat artikel:

  Holocaust denial is vile and wrong. The Holocaust was the most vile part of our history. The Jewish people killed by the Nazi Holocaust were the people who suffered the most in the 20th century.

  Hoe je hieruit afleidt dat ‘het NRC’ Corbyn nu ook een anti-semiet vindt, is mij een raadsel.

 2. 5

  @2. @3.

  Ook het zeer objectieve Elsevier Weekblad bericht over het antisemitisme wat heerst onder het huidige Labour, en dat heeft te maken met de slinkende achterban in de grote steden. Waar grote minderheden moslims zijn. Dat moet de nieuwe achterban worden. Een politieke strategie dus.

  PvdA heeft het geprobeerd, viel tegen geloof ik. Zeker met meneer Kuzu en andere moslims die liever hun eigen partij hebben, waar ze pleiten voor meer ruimte voor de sharia en andere afschuwelijke tegenstrijdigheden met de liberale rechtsstaat.

 3. 6

  O ja, helemaal fout om moskeeën aan te vallen.

  Want het is een poeslieve religie, niet strijdig met de liberale rechtsstaat, of met gewoon onze tradities, normen en waarden. Ze zijn ook niet gewelddadig, mensen van islamitische origine komen niet voor in misdaadcijfers, want zo wordt het niet geregistreerd.

  Waarom weer die slachtofferrol? Afschuw prima, maar alles heeft een reden, en houd op over vergelijking met jodenvervolging.

  http://www.lc.nl/friesland/Afschuw-minister-over-brand-moskee-Drachten-23069005.html

 4. 7

  @6 Moet ik uit de ironische ondertoon van wat volgt op je eerste zin nu concluderen dat je het aanvallen van moskeeen eigenlijk wel een goed idee vindt?

 5. 8

  @5: “Ook het zeer objectieve Elsevier”
  Jij bent wel heel vroeg op de dag begonnen met drinken/de neus in de lavendel steken.

 6. 9

  @7.

  Vanuit de marxistische visie van aanvechtbaar priveleges voor een bepaalde bevolkingsgroep, zou ik het kunnen goedpraten, doe ik toch maar niet. Nee, ik ben tegen elke vorm van maatschappelijk geweld, zowel brandstichters als degenen die denken dat door twee paspoorten ze niet loyaal hoeven te zijn aan de hier geldende normen en waarden.

 7. 11

  @3 De auteur van dat opiniestuk in het NRC = het NRC?

  Hij stelt Corbyn, die kennelijk structureel verzuimt om mensen te googelen voordat ‘ie ze ontmoet, gelijk aan Victor Orbán, die actief campagne voert met antisemitische posters over George Soros en aanzet tot haat.

  Corbyn: elke vorm van racisme, nationalisme en imperialisme zijn fout. Orbán: eigen volk eerst, (moslim)immigranten zijn onze ondergang, Jews will not replace us, stem op mij om te voorkomen dat ons land naar de pleuris gaat!

  Ja nee, dat is echt hetzelfde…

  Verder stelt ‘ie dat radicaal-links een obsessie heeft met Israël en schijnheilig is, omdat ze niet de straat op gaan vanwege burgerslachtoffers in Syrië of Jemen.

  Alsof demonstraties hier de regering Assad gaan overtuigen om te stoppen met het bombarderen van de eigen burgerbevolking. Onze regeringen liggen niet in bed met het regime van Assad.

  Als je bovendien even Googelt op ‘Corbyn’ + ‘Yemen’ dan kom je er achter dat Corbyn de Britse regering begin maart al heeft gekapitteld vanwege collusie met de Saoedische overheid, en er eerder al bij premier Cameron op aandrong om te stoppen met de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië.

  Op 2 december 2017 was er een demonstratie in Londen tegenover de ambassade van Saoedi-Arabië om te protesteren tegen de oorlog in Jemen, “supported by: Arab Organisation for Human Rights; Human Rights for Yemen; Muslim Association of Britain; Sheba for Democracy and Human Rights; Stop the War Coalition.”

  Je moet maar eens lezen wat ze op die website zoal schrijven over de Britse steun aan Saoedi-Arabië. Het liegt er niet om.

  Het is als de anti-Apartheidsbeweging verwijten dat ze zich alleen maar richten op Zuid-Afrika en geen oog hebben voor alle ellende die communistische regimes veroorzaken. ‘Jullie hebben gewoon een obsessieve hekel aan het Westen.’ Kan best zo zijn, maar ze hadden wel gelijk, en op Brezjnev heb je als Westerse actievoerder nulkommanul invloed, maar op de Shell wel.

  Kortom, de poging van deze Gideon Rachman om zichzelf als beschouwer vanuit het nuchtere midden te positioneren met een impliciet appèl op de hoefijzertheorie houdt niet echt steek, wanneer je zijn argumenten nader onder het licht brengt en zorgvuldig bekijkt.

 8. 12

  In contact geweest met mensen die achteraf toch wat anti-semitisch blijken.

  @4 Nou, als je die Raed Salah even natrekt, dan blijkt dat best een enge meneer.

  De man is een islamist (iemand die wil dat Gods wetten bepalend worden voor de politieke en zedelijke inrichting van het land dus), die is veroordeeld wegens geld witwassen voor Hamas, die het bloedsprookje in een van zijn toespraken gebruikte om zijn toehoorders op te jutten, en de samenzweringstheorie propageerde dat Joden vooraf waren gewaarschuwd weg te blijven uit de Twin Towers op de dag van de aanslagen van 11 september.

  Lekker fris figuur dus.

  Kun je wel zeggen: maar dat Corbyn die man opzoekt omdat ‘ie het kwalijk vindt dat zo iemand op grond van sensatieberichten in de pers en stemmingmakerij van politici huisarrest en een uitzetting aan z’n broek krijgt, wil toch niet automatisch zeggen dat ‘ie z’n meningen deelt.

  Oké, fair enough; maar als je keer op keer dit soort lieden opzoekt of frequenteert in kringen waar dit soort types rondlopen, zou Corbyn zichzelf dan ook niet eens achter de oren moeten krabben?

  Een goede journalist zou ‘m eens de vraag moeten stellen hoe het toch komt dat pro-Palestijnse organisaties en manifestaties niet zelden ook huisvesting blijken te vormen van figuren die er akelig antisemitische denkbeelden op na blijken te houden, en welke maatregelen Corbyn neemt om zulke organisaties te screenen en te zuiveren van dergelijke elementen en attituden.

  Want met mooie bedoelingen alleen ben je er niet.

 9. 13

  @4 Holocaust ontkenners zijn maar een heel klein deel van de antisemieten, de bewijzen daarvoor zijn ook zo overduidelijk dat dat ook weinig zin heeft. De meeste antisemieten doen zich tegenwoordig voor als “Israel criticus”. alleen is die kritiek, zoals de auteur schrijft wel heel erg obsessief. Daarbij komen er regelmatig berichten dat Corbyn het randje opzoekt in zijn “Israel kritiek”, Wilders en co doen natuurlijk precies hetzelfde met andere groepen, alleen worden die daar wel op aangesproken.

  Tot nu toe was het in kranten als het NRC, the Guardian en de Volkskrant not done om daar over te schrijven, en daarom is deze “opinie”, waar wel degelijk feiten in aangehaald worden een doorbraak.

 10. 14

  @13.

  Je hebt lang obsessief gewacht op deze doorbraak.

  Lees je nooit de VK waar ook opiniestukken in staan van niet-linkse mensen?

  Zoals prediker terecht stelt is Corbyn niet vergelijkbaar met Le Pen en Orban, hoe graag je dat ookzou willen.

  Belangrijke les voor jou is eens te kijken wie wat schrijft en wat achtergrond columnist is. Columnist is nooit objectief, maar eerder provocerend.

  Je bent zoals Marianne Zwagerman laatst redeneerde een theoretisch opgeleid persoon, die afhankelijk is van iedereen die meer praktisch is opgeleid, en waar je zo op neerkijkt.

 11. 16

  @12 allemaal waar wat je zegt. Beter nog dan wegblijven van zulke mensen lijkt het me om wel met ze te spreken en vooraf duidelijk te maken op welke vlakken je het met zo iemand niet eens bent en die onderwerpen in een gesprek dan ook aan de orde te laten komen.

  Net zoals ik Mark Rutte wel naar China wil zien gaan, maar dan wel met een duidelijke boodschap dat je ook stappen verwacht op het gebied van meer vrijheid voor de bevolking. En als blijkt dat hij toch alleen maar daar is geweest ter bevordering van de handel met China, dan bekritiseren we Rutte vanwege zijn slappe houding.

  Corbyn kan je een te slappe houding en/of gebrekkige verdieping in de persoon die hij ontmoet verwijten. Maar dat maakt hem geen antisemiet. Rutte is ook geen communist en May is geen extremistische Wahabist alleen omdat ze Saoedi Arabie te vriendelijk behandeld.

  @13

  Daarbij komen er regelmatig berichten dat Corbyn het randje opzoekt in zijn “Israel kritiek”

  Kom eens met een concreet voorbeeld dan. Zo moeilijk kan dat niet zijn, toch?

 12. 17

  @15.

  In ‘kwaliteitskrant’ NRC vandaag juist het punt dat Hamas dit goed uitkomt, omdat het helemaal niet goed gaat in de Gazastrook, bijvoorbeeld niet alleen de Israeli’s maar ook de Egyptenaren hebben de grens afgesloten voor de Palestijnen.

  Plus dat er een rioollucht in Gaza-stad rondhangt, alles duurder is, en de werkloosheid schrikbarend hoog. Mensen willen verandering en geven Hamas de schuld.

  Mooi als je dan Israël de schuld kan geven, en bijna verdrietig mooi dat er onschuldige journalisten om het leven komen, om nogmaals de krachten te mobiliseren tegen Israël in plaats van de eigen organisatie.

  Tevens is het een argument om als Hamas zelf wat te doen met ruimte die vrij is gekomen vanwege de vele militaire inzet van Israël tegen de demonstraties die gepland staan tot 15 mei, wanneer de herdenking van de ‘naqba’, de ramp is: de verdrijving van de Palestijnen uit hun huizen bij de oorlog tussen de net opgerichte staat Israël en de Arabische staten.

 13. 18

  @16: Rutte en May spreken met China resp SA als regeringshoofd (formeel de koning/koningin maar je begrijpt wat ik bedoel), Corbyn als politicus. De regering van Nederland kan moeilijk om China heen (economische belangen enzo), Corbyn de politicus kan vrij eenvoudig om random islamisten heen.

 14. 19

  @17: Maar wat vind je er nou van dat Israel inmiddels al meer dan 25 ongewapende mensen heeft vermoord?
  Dat vind je volkomen gerechtvaardigd maak ik uit je reactie op?
  Hamas is de beste bondgenoot die Israel zich kan wensen in hun streven naar Groot Israel.
  Vandaar dat Israel Hamas in het begin van geld en wapens heeft voorzien,het is feite hun kind.
  Over perversiteit gesproken,de putlucht die zich vanuit deze politiek verspreidt is penetranter dan de riolen in Gaza

 15. 20

  @17.

  Nee, niet gerechtvaardigd, maar ik probeer de impact neer te zetten. Het komt ditmaal de propaganda van Hamas heel goed uit. En dat is indirect zelfs de bedoeling, martelaarschap creëeren.

  Hun eigenlijke taken als regering zoals het creëeren van een vreedzame maatschappij, met een florerende economie en genoeg werk lukt Hamas helemaal niet.

  @18.

  Ja, het is ten slotte allemaal propaganda wat wordt verkondigd van zeker de tegenstanders die niet willen dat Labour de verkiezingen wint. Met je geneuzel over wie hij allemaal de hand schudt. Het meeste is juist om stemmen te winnen, en daar zal hij de pro-Israël activisten en hun lobby niet mee pleasen. Die pakken hem terug via de media. Of spreek je dan ook al van antisemitisme?

  Heel die jarenlange discussie over kritiek op de staat Israël is antisemitisme hangt me inmiddels de keel uit.

 16. 21

  @20:

  Heel die jarenlange discussie over kritiek op de staat Israël is antisemitisme hangt me inmiddels de keel uit.

  Begrijpelijk. Ik zou zeggen dat het eerder anti-judaïsme is.

 17. 22

  @21.

  Maakt niet uit door wie je land afpikt, eerder waren de Arabieren, Kruisvaarders, Ottomanen, Engelsen en Fransen ook nooit leuk bezig voor de plaatselijke bevolking. Dat zal ook wel met de nodige wrijving gegaan zijn. Niet dat ik weet van een eerdere Palestijnse onafhankelijkheidstrijd voor 1900. Maar dat deden de Irakezen, Syriërs, en talloze andere gecreëerde naties voor 1900 ook niet. Er werden gewoon lijntjes getrokken op de kaart.

 18. 24

  Vandaag werd in De Bilt een temperatuur gemeten van 21,6ºC. En daarmee werd 7 april 2018 de warmste 7 april sinds de metingen begonnen.
  Op 14 januari 2018 werd ook al een nieuw warmte-record gevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren