SG-café woensdag 30-08-2017

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 30-08-2017. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (14)

#1 Nietingelogd

Geleerd van vorige mislukkingen? Welnee, gewoon lekker doorgaan om die Europese superstaat er toch door heen te drukken. Merkel gaat naar haar herverkiezing weer een stukje door de knieën door nog wat onzalige maatregelen van Macron te steunen die eigenlijk niemand wil (Europese minister van financiën en misschien wel Europese belastingen). Het is ook de reden dat de formatie in NL zo lang duurt. Na de Duitse verkiezingen kan onze Teflon premier tekenen bij het kruisje. Want we kunnen er toch niets aan doen. Misschien dat er zelfs voor de bühne niet meer moeilijk wordt gedaan door het partijkartel/ lakeien van de EU.

https://www.ftm.nl/artikelen/een-nieuwe-coup

#3 Emile M

Als El Rey gelijk heeft over benoemingen in de Hoge Raad is dat een scoop van jewelste. https://www.trouw.nl/home/jos-van-rey-u-weet-hoe-dat-gaat-he-met-succes-dan-gaat-je-hoofd-eraf-~ad605c46/

#4 Bismarck

@3: Oef, nog steeds zichzelf van geen kwaad bewust (hoewel hij feitelijk in het interview corruptie bekent).

#5 Hans Verbeek

https://www.volkskrant.nl/binnenland/tno-nederland-snel-afhankelijk-van-import-als-gasproductie-verder-wordt-beperkt~a4513989/
TNO denkt dat NL pas in 2021 een netto-importeur van aardgas wordt.
Over het eerste half jaar importeerde NL 22,7 miljard kuub gas en bedroeg de export 25,1 miljard kuub. Dat ligt al lekker dicht bij elkaar. Misschien wordt NL al in 2018 een netto-gasimporteur.

#6 Arjan Fernhout

@1 & @2 Het hele idee van een Europese minister van Financien komt mij voor als onzinnig, maar in de persoon van bijvoorbeeld Yanos Varoufakis kan het wat mentale voorbereiding opleveren voor een krach die ik in 2019 verwacht.

#7 Le Redoutable

@6 Als we gokverslaafde Yanos Varouvakis aan het financiële roer van Europa zetten komt die kracht 31 augustus 2017 al. 1 land naar de klote helpen lijkt me wel genoeg.

#8 Arjan Fernhout

@3: Als je ‘succes’ in de kop van het artikel in Trouw verandert in ‘macht’ of ‘drugs’, worden de woorden van El Rey net zo ‘komisch’ als een verslaafde gedurende een cold turkey.

#9 Arjan Fernhout

@7: De schuld van Griekenland steeg na de financiele crisis in een paar jaar van 120% naar 180% van het BNP, vijf jaar voordat Varoufakis besloot politicus te worden.

#10 Arjan Fernhout

Misschien is deze discussie tussen Fennema en Niemöller wel interessant voor Prediker of een andere Sargasso redacteur.
https://pvanlenth.wordpress.com/2017/08/29/meindert-fennema-en-joost-niemoller-over-racisme-bij-cafe-weltschmerz/#comment-2755

#11 JANC

@7: gelukkig ziet le deplorable ook in dat met yanos aan de macht kracht komt

#12 Arduenn

De Texaanse weermannen (m/v) hebben twee nieuwe kleuren moeten toevoegen aan hun regenkaarten:

http://www.msn.com/en-us/weather/topstories/harvey-forces-weather-service-to-add-two-new-colors-to-maps/ar-AAqWkzV

#13 beugwant
#14 Folkward

@10
Interessant. Wat wel opvalt is dat Niemoller toch onder moet doen voor Meindert Fennema, ook op onderwerpen waar Niemoller zich volop gestort heeft, maar Fennema zich beroepshalve (politicoloog) niet mee bezig heeft moeten houden (lijkt me).

Voor de rest zijn ze inderdaad respectvol met elkaar omgegaan. Niemoller voegt wel wat prikkelende -provocerende?- stellingen in, maar Fennema reageert daar niet geprovoceerd op. Kudo’s voor allebei, maar toch ietsjes meer voor Fennema.

Jij schrijft dat je halverwege bent opgehouden met te luisteren. Kijk toch de rest maar eventjes wel. Waar jij bent opgehouden (waar Niemoller van alles op gaat hangen aan IQ, maar ook door laat schemeren dat hormonale aanleg (testosteron wordt expliciet genoemd) meespeelt), is wel datgene waarin Niemoller zich expliciet een (klassieke) racist toont, en duidelijk laat zien dat hij de mindere is, wat dat betreft snap ik je wel. Daarna wordt het wat dat specifieke punt voor Niemoller ook niet beter. Hij geeft gewoon toe dat een samenleving apart ingericht moet worden naar ras.

Waar Fennema makkelijk een kader (frame) kan gebruiken om de snelle westerse technische vooruitgang te duiden (die van de christelijke zoektocht naar het paradijs en de zelftwijfel in het christendom -wat ik overigens zou betwisten-), is het ook vrij duidelijk dat Fennema dat kader gebruikt, maar zijn wereld er niet naar inricht. Bij Niemoller lijkt het vrij duidelijk dat hij zijn kader als dogma gebruikt.

Niemoller lijkt dus een grote blinde hoek te hebben. Misschien één van de meest kenmerkende uitspraken voor Niemoller is: “Ik vind dat allemaal heel onbevredigend”, nadat hij een lijst opnoemt van allemaal culturele oorzaken (uit verder ongenoemde bronnen) die aanleiding zouden kunnen zijn voor de specifieke vooruitgang van de westerse beschaving. Men moet begrijpen dat hij niet alleen ‘onbevredigd’ is, maar ook de hele validiteit van die oorzaken afwijst en het vervolgens weer alleen weet te duiden op biologische oorzaken.

Met wat meer polemiek had Niemoller het ook moeten afleggen, vanwege zijn beperkte kennis. Niet alleen gebruikt hij herleidbare dubieuze bronnen, die hij als waarheid aanneemt. (IQ ‘staat je hele volwassen leven vast’, daar houdt het bij Niemoller op. Maar omgevingsfactoren hebben invloed op de ontwikkeling van het IQ tot wasdom. Daarnaast hebben omgevingsfactoren nog steeds invloed op wat gemeten wordt, en wat ‘eigenlijk’ aanwezig is: stress kan IQ met 13 punten laten zakken, bijna een standaarddeviatie!) Daarnaast zijn er tal van tegenvoorbeelden tegen Niemoller in te brengen. Aan de ene kant de vele perioden van geen of weinig ontwikkeling bij blanken (alleen -300 tot +100 en 1500+ waren tijden van ontwikkeling), ook de positieve voorbeelden van andere rassen. (Volgens dezelfden die Afrikanen een IQ van 70 toedichten, is het IQ van Indiers 85, die toch mooi 0 hebben ‘uitgevonden’ en verspreid hebben)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*