1. 3

  Link is al wat ouder dan het nieuws dat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) aankondigde wat er met de Stint moet gebeuren om ‘m weer de weg op te krijgen, maar dit stuk laat goed zien hoe de fabrikant opdraait voor het falen van overheidsbeleid en -toezicht. Alweer een teken dat de VVD er niet voor de ondernemer is, maar voor een paar grote ondernemingen.
  https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/4614521/de-stint-en-het-lelijkste-gezicht-van-de-overheid

  Iemand zich al afgevraagd hoe dit allemaal kan en dat het onderzoek naar het ongeval gewoon nog altijd niet klaar is?

 2. 7

  @5: Toch geen excuus voor nodig ;) soms is het goed zulke zaken meerdere keren te plaatsen. Dit vind ik een goed voorbeeld van mooie innovatie.

 3. 9

  @1: Nick Cunningham gebruikt “Big Finance” dus dan weet je al dat hij een vijandige houding heeft.

  “… no longer rushing to finance unprofitable shale drilling” is ook al zo een onzin die een paar zinnen later al ontkracht wordt: “holding out on the promise that rapid production growth would eventually pay off”.
  Gewoon (risicovol) investeren dus met de verwachting van winst op (lange) termijn, niks financieren van onrendabele olieproductie (in de noordelijke ijszee).

 4. 10

  @8: is dat zo, JANC?
  Volgens mij heb ik hier eerder gemeld dat de snelgroeiende winning van schalie-olie mogelijk werd door investeerders, die goedkoop geld konden lenen vanwege de lage rente en geloofden in de gouden bergen die beloofd werden (Saudi America)
  Nu lijkt er een einde te komen aan het goedkope lenen en droogt de geldstroom naar de schalie-olie-bedrijven langzaam op.
  Het is geen tegenspraak, maar een nieuwe ontwikkeling. Ik begrijp dat zoiets lastig is als je deze zaken niet serieus volgt.

 5. 11

  @9: misschien interessant voor jou, Frank
  ExxonMobil is minder afhankelijk van junkbonds en gokt op de lange termijn. ExxonMobil neemt de verliezen in de schalie-oliewinning op de korte termijn voor lief.

  It will be interesting to see Exxon’s U.S. financial results over the next couple of years, especially if we have lower oil prices. While Exxon may likely increase its U.S. oil production, via the Permian, it will come at a considerable cost. And that is, it will use the profits from its international operations to make up for the losses in the Permian. How long can Exxon continue on that cannibalizing business model? Good question.

 6. 13

  @11: Misschien interessant en verhelderend voor u, mijnheer Verbeek; zeer recentelijk beweerde u nog dat banken willens en wetens geld staken in absoluut zeker verliesgevende olieprojecten.

  Nu heeft u met uw link van vanmorgen zelf aangetoond dat dat niet waar is en dat er alleen geïnvesteerd wordt als er uiteindelijk (soms pas op lange termijn!) winst verwacht wordt.

  Dat is geen nieuwe ontwikkeling. Ik begrijp dat zoiets lastig is als u deze zaken niet serieus volgt.

 7. 14

  @12: als jij het zegt.

  @13:

  zeer recentelijk beweerde u nog dat banken willens en wetens geld staken in absoluut zeker verliesgevende olieprojecten.

  Dat is geen letterlijk citaat, Frank, ik zou nooit de woorden absoluut zeker gebruiken. Veel plezier met deze stroman.

  Mijns inziens is er door investeerders bewust geld gestoken in de schalie-oliewinning, zonder dat men deskundigen heeft geraadpleegd en zelfs waarschuwingen in de wind heeft geslagen.
  https://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/oilandgas/11259411/US-shale-boom-is-same-as-dotcom-bubble-says-Russian-oil-executive.html

  Deborah Rogers schreef een uitgebreid rapport over de rol van de investeerders in de groei van de schalie-industrie.
  In het begin werd er winst gemaakt doordat de prijs van bepaalde concessies steeg (een pyramidespel waarbij de mogelijke opbrengst van bepaalde gebieden door de verkopers sterk werd overdreven).

  U.S. shale gas and shale oil reserves have been overestimated by a minimum of 100%and by as much as 400-500% by operators according to actual well production data filed in various states.

  Het is heel begrijpelijk dat goedgelovige investeerders willens en wetens hun geld staken in zulke mooie gouden bergen.

  Nu heeft u met uw link van vanmorgen zelf aangetoond dat dat niet waar is en dat er alleen geïnvesteerd wordt als er uiteindelijk (soms pas op lange termijn!) winst verwacht wordt.

  Dus de verliezen, die de kleine, inmiddels failliete oliemaatschappijtjes hebben gemaakt, tellen niet mee als investering.
  Deborah Rogers schreef in februari 2013 (vijf jaar geleden) al:

  As prices plunged, Wall Street began executing deals to spin assets of troubled shale companies off to larger players in the industry (zoals Exxon). Such deals deteriorated only months later, resulting in massive write-downs in shale assets. In addition, the banks were instrumental in crafting convoluted financial products such as VPP’s (volumetric production payments); and despite of the obvious lack of sophisticated knowledge by many of these investors about the intricacies and risks of shale production, these products were subsequently sold to investors such as pensionfunds.

  Investeerders (waaronder banken en pensioenfondsen) zijn er met open ogen, “willens en wetens” ingetrapt.

 8. 15

  @14: [ Dat is geen letterlijk citaat ]
  Dat is weer uw manier om te ontkennen wat u toch echt schreef.

  [ Mijns inziens is er door investeerders bewust geld gestoken in de schalie-oliewinning, zonder dat men deskundigen heeft geraadpleegd en zelfs waarschuwingen in de wind heeft geslagen. ]

  Uw “mijns inziens” slaat nergens op omdat al die beslissingen genomen werden met het oog op een te verwachten winst uit activiteiten of beurskoersen. ALTIJD wordt er winst verwacht op korte of lange termijn. Uw idee dat banken geld schappen om daarmee olie te boren rond de Noordpool en zo gels willens en wetens in een bodemloze put te storten is aantoonbaar onwaar.

  Dat eigenaren verliezen zien aankomen en dat op frauduleuze wijze op pensioenfondsen en andere argelozen willen afschuiven is ook geen bewijs van moedwillig “willens en wetens” verliezen te nemen. Het is hooguit bewijs van domheid of achterstand in voorkennis bij de nieuwe investeerders.

  [ Dus de verliezen, die de kleine, inmiddels failliete oliemaatschappijtjes hebben gemaakt, tellen niet mee als investering.]
  Grotere lulkoek is er niet, heb ik dus ook nooit gezegd.

 9. 16

  @15:

  Het is hooguit bewijs van domheid of achterstand in voorkennis bij de nieuwe investeerders.

  Achterstand in voorkennis. :-)
  Fantastisch, er schuilt een dichter in je, Frank

  [ Dus de verliezen, die de kleine, inmiddels failliete oliemaatschappijtjes hebben gemaakt, tellen niet mee als investering.]
  Grotere lulkoek is er niet, heb ik dus ook nooit gezegd.

  Prima. Er zijn dus ook investeerders, die in goed vertrouwen geld aan oliemaatschappijen geleend hebben om oliewinning mogelijk te maken, en daar nooit een cent van terug zien.
  Dan zijn we het daar over eens.

  Dat eigenaren verliezen zien aankomen en dat op frauduleuze wijze op pensioenfondsen en andere argelozen willen afschuiven

  We zijn het er ook over eens dat sommige financiële instellingen misbruik hebben gemaakt van “de achterstand in voorkennis” van andere beleggers.

  De redactie wil geen artikelen van mij meer plaatsen. Maar in deze discussies met jou krijg ik gelukkig wel de kans om een tipje van de sluier op te lichten. Dank daarvoor.

 10. 17

  @16: [ De redactie wil geen artikelen van mij meer plaatsen. ]
  En volkomen terecht.
  Gezien uw gedraai om uw eerdere onwaarheden te verbergen en nu net te doen alsof we het hartelijk eens zijn door geniepige zinsverdraaingen toe te passen, is uw verhaal voor de lezer al vrijwel niet meer te volgen.

 11. 18

  @16: De redactie wil geen artikelen van mij meer plaatsen. Maar in deze discussies met jou krijg ik gelukkig wel de kans om een tipje van de sluier op te lichten. Dank daarvoor

  En dat neem ik de redactie kwalijk, dat je nog dagelijks de kans krijgt om hier je bullshit te etaleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren