1. 1

  Wederom 10.3 miljard Euro geld van het volk naar de too-big-too-fail graaiers.

  En wat schieten we ermee op, helemaal niets!

 2. 2

  @1: Ik heb helaas even geen idee waar dit nieuws vandaan komt, kun je een linkje plaatsen? Dan kan ik je bericht beter plaatsen

 3. 4

  @1: Nee, we betalen 10,3 miljard omdat de crediteuren dat in 2010 niet voor hun rekening namen. Daar waar Dijsselbloem stelt dat ‘het vertrouwen terugkeert’ impliceert dat hij zo de debiteuren langer onder curatele kan houden (maturities) en dat deze niet met ongewenste politieke ideeen moeten aankomen.

 4. 5

  @3: correct. Problemen worden voor de tigste keer vooruit geschoven, je kon ook niets anders verwachten. Niemand had zin in weer een crisis. Dat de vorige maatregelen helemaal niets hebben opgeleverd zal ze echt niet boeien. Alles om maar te ontkennen dat de Euro een gefaald prestigeproject is.

 5. 6

  @5:
  Volgens mij hebben niet alleen Eurolanden last van onhoudbare staatsschulden…
  Het probleem is hier de snoeiharde neoliberale houding van een deel van de politici en staat het verder los van een muntsoort.

 6. 9

  @6:
  Griekenland staat voor minder dan 2% van de Europese economie. Die munt heeft Griekenland belangrijk gemaakt. Zonder de euro was het faillissement van Griekenland een scheet in de wind geweest.

 7. 10

  @9: Nee, met de euro heeft dat niets te maken. Men was bang voor een tweede financiele crisis (en ‘contagion,’ hoewel dat grotendeels een excuus was).

 8. 12

  “Volgens mij hebben niet alleen Eurolanden last van onhoudbare staatsschulden…” Nee inderdaad driekwart Zuid Amerika staat momenteel ook op omvallen. Al die landen die momenteel grote staatschuld problemen hebben, hebben juist geen snoeihard beleid, maar juist economisch een slap jaren 70 socialistisch beleid.

 9. 13

  @11:
  Een faillissement zou solidair zijn geweest. Nu lopen hun schulden door tot minimaal 2060. Dat zijn heel wat jaartjes aan de leiband van Brussel.

 10. 17

  @14: Vooral dit: “De reden is dat politiek links niet in staat is gebleken om een krachtig ecologisch, diervriendelijk, intergenerationeel, multi-etnisch en multireligieus alternatief te bieden voor de toekomst.”

  Zolang het narcisme van het eigen gelijk op links overheerst zal deze er ook niet komen. Helaas.

 11. 18

  @9: Als de West-Europese banken en pensioenfondsen Griekenland in een andere muntsoort geld hadden geleend, zouden ze niet zijn omgevallen bij een Grieks faillissement?

 12. 19

  @12: Koop een enkeltje Chili en leg een bloemetje op het graf van Pinochet. Die dictator wist wel raad met ‘slap jaren 70 socialistisch beleid.’ Daar moet jij welhaast een bewonderaar van zijn. Ook het eerste land waar geexperimenteerd werd met de huidige economische doctrines die een schuldendictatuur heeft opgeleverd.

 13. 24

  Michael Hudson in The Financial Invasion of Greece:

  There is a war going on in Europe but it’s not a military war anymore. They’re now using finance instead of war and they’re using finance to say, we can grab your country. We can put you out of work. We can control you and we don’t have to kill you, we can just make you immigrate by taking away your pensions and taking all your money. There’s a land grab just as if it were an invasion to grab Greece’s ports, to grab Greece’s railroads, and to grab everything else. This is war.

  .

 14. 28

  @27:

  Dateert uit 2010. Zeer verouderd en al (lang) achterhaald. De banken hebben zich sindsdien teruggetrokken uit Griekenland en zwaardere liquiditeitseisen gekregen waaraan ze moeten voldoen. In je eigen artikel stelt Angela Merkel dat

  “But according to Chancellor Angela Merkel, that would have led to a domino effect, with repercussions for other European states facing debt crises of their own.”

  En Angela heeft daarin volledig gelijk.

  De banken verkeren nu al geruime tijd is veilig vaarwater, toch blijft men Griekenland voorzien van nieuwe schulden. Het is hetzelfde argument waarmee men met angst naar een Brexit kijkt. Domino-effect. Staten die vallen of vertrekken kunnen het begin van het einde van de EU inleiden.

 15. 29

  @23: Wat een rare conclusie is dat. Zou het misschien kunnen dat de makers van die website graag vooral de aandacht willen vestigen op het belang van de leningen aan Griekenland voor de EU/euro en/of de aandacht graag niet vestigen op het belang voor die leningen om de West-Europese banken van omvallen te redden?

  Neem anders Wikipedia erbij: Europese banken hebben tussen 2011 en 2015 meer dan 42 miljard aan riskante leningen overgedragen aan Europese overheden (overigens heeft ook het IMF een deel van haar riskante positie overgedragen aan de EU). Die zitten er nu mee en moeten óf leningen blijven verstrekken om de vorige mee af te laten betalen, óf toegeven dat het geld niet meer terugkomt (waarmee ze ook impliciet toegeven staatssteun te hebben verleend aan de banken).

 16. 30

  @29:

  Die banken zijn dus al lang veilig, dus waarom zou men nu nog steeds nieuwe leningen aan Griekenland verstrekken? Precies, om de euro te redden. Bank waren van secundair belang. Op de eerste plaats staat wat Merkel zei in het artikel van Fernhout en wat tevens in mijn overzicht naar voren komt. En als je die site niet objectief vindt kun je dat gewoon beargumenteren. Aan speculeren hebben ik niets.

 17. 31

  @30: “dus waarom zou men nu nog steeds nieuwe leningen aan Griekenland verstrekken?”
  Dat zei ik al: Omdat anders de schuld moet worden afgeschreven van de overheidsbegrotingen en dat is een hete aardappel die men liever vooruit schuift. Want het komt er dan toch op neer dat al dat overheidsgeld alleen maar is uitgeleend om de banken te redden, ga dat de kiezers (behalve jou dan, jij hebt het toch niet door) maar eens uitleggen.

 18. 32

  @30: “En als je die site niet objectief vindt kun je dat gewoon beargumenteren.”
  Dat heb ik net gedaan. Die site legt helemaal niet uit hoe de leningen de euro redden en hij verzwijgt volledig de reden van de oorspronkelijke leningen (die #27 al voor je gelinkt heeft).

 19. 33

  @32:

  Heb je niet. Die site geeft goed weer wat het primaire doel/belang was van de reddingsoperatie. Dat wiki OOK rept over het gegeven dat banken hun investeringen in Griekenland hebben overgedragen is enkel logisch. Maar bewijst niets. En het artikel van @27 geeft inderdaad ook goed mijn visie weer en is alles behalve eentonig.

  Maar wij gaan het hierover niet eens worden blijkbaar. Hoeft ook niet gelukkig.

  @31:

  Dat is wel vaker uitgelegd hoor. Zie bijv. de nationalisatie van de ABN Amro en SNS Reaal en staatssteun voor de ING. niets nieuws onder de zon.

 20. 34

  @28: Ja, D:)) Dat schreef ik dus al in #4: contagion. Overigens probeerde Dijsselbloem in januari hetzelfde als jij toen hij studenten toesprak. Er is niets achterhaald. En er zal nooit een einde komen aan de toestand in Griekenland zolang de Troika op deze manier bezig blijft. Die fouten die de Eurogroep heeft gemaakt, zoals Dijsselbloem toegeeft, was het uitgangspunt van Varoufakis. En die werd notabene buitengesloten toen de Eurogroup achter gesloten deuren e.e.a. besloot. Toen deze daartegen protesteerde, kreeg hij de advocaten van D. op zijn dak: “Er is geen enkel (Europees) recht waarop u zich kun baseren.” D. opereert zonder formeel juridisch mandaat. De Europese democratie in volle glorie. Tzipras houdt zijn glazen huis overeind door juristen die alles weten van ‘odious depts’ (of die nu van de banken zijn overgenomen of niet) en De Gouden Dageraad tegen te houden. Kardinaal Schauble en bisschop Dijsselbloem van de neoliberale kerk en hun inquisiteurs doen of ze coulant zijn. Zie echter Michael Hudson hierboven. Waar komt de volgende echte oorlog in Europa vandaan?, vraag ik je.

 21. 35

  @34:

  Ben ik het toch grotendeels met je eens. Wat de prioriteit ook mocht zijn, in geen van beide gevallen is het een rechtvaardiging naar Europese bevolkingen toe, met nadruk op de Grieken.

 22. 39

  @6: de Euro was “doomed by design”, dank je wel Kohl, Mitterand en Delors. Dat de zwakheden pas na 11 jaar boven kwamen drijven was nog laat. Via die zwakke plekken word iedereen nu uitgekleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren