1. 1

  Twee ontwikkelingen waarin de rol van Russische hackers centraal wordt gezet: het inbreken bij Amerikaanse stemcomputerfabrikanten gisteren onthuld voor de nieuwe held Reality winner en nu de claim dat de Qatar crisis begonnen zou zijn met een fake news bericht geplant door hackers. Het is te hopen dat deze verhalen of bewezen worden of ontkracht, maar indien bewezen lijkt me dit een daad van oorlog.

  https://www.theguardian.com/world/2017/jun/07/qatar-fbi-says-russian-hackers-planted-fake-news-story-that-led-to-crisis-report

 2. 2

  Bijna een filmscenario, terroristendreiging zo groot dat de deur wordt opengezet om mensenrechten op te schorten;

  http://nos.nl/artikel/2176935-premier-may-mensenrechten-mogen-terreurbestrijding-niet-dwarszitten.html

  het punt is nu echt bereikt dat we al die waarden waar we altijd de achterlijke moslims mee om de oren slaan en waarmee we dwepen dat wij, het verlichte westen, al die waarden toch maar mooi uitgevonden hebben, dat we die nu maar lekker overboord gooien? Dat is prima maar dan ook niet meer de rest van de wereld lastig vallen met hoogstaande moraalpraatjes over mensenrechten enzo.

 3. 13

  @1
  Er zijn B-romans met subtieler genoemde personages en meer originele plots. In een tijd van fake news en een president die een loser is (want niet de popular vote gewonnen), komt een NSA contractor (Snowden, iemand?) met geheime informatie over Russische inmenging in software die gebruikt wordt bij het stemmen. De naam van die contractor is dan natuurlijk: Reality Winner.

  Op dat soort momenten vraag ik me af of dit echt is, of gewoon slecht gescript.

 4. 14

  @11: Omdat het verhaal over de vermeende steun aan Hezbollah enkel door associatie bewezen wordt? Omdat de vermeende steun aan de IRA blijkt uit een sympathie voor Sinn Fein?

 5. 16

  @1: Je moet je eerst afvragen wie het begrip fake-news heeft gelanceerd. Juist ja: Trump.

  Russische hackers lijken vandaag de dag elke natte scheet veroorzaakt te hebben. Het gevolg is dat niemand meer weet waar op te reageren of wat waar is. Lijkt me eerder een doel dan een gevolg.

  Als de waarheid het eerste is wat sneuvelt in een oorlog dan zijn we nu al zo ver: er is geen waarheid meer. De hamvraag is: wie veroorzaakt deze informatiechaos? Denken we nu met zijn alles echt dat Russische hackers dat zijn?

  Bij een moord zoekt de politie meestal de dader bij de bezoekers van de begrafenis. Misschien moet men dat nu ook maar doen.

 6. 18

  @17: Toen ik het woordje informatiechaos in #16 las, moest ik toch ook al onwillekeurig aan de Russische lange ervaring op dat gebied denken.

 7. 22

  @17: @18: Jullie gaan me toch niet vertellen dat dat begrip voor de russen niet bestond? Wat voor woord het ook is in wat voor taal! Maar in de huidige tijd is het een Trumpiaanse verwoording van het begrip desinformatie. OK. Ouder dan Trump maar vandaag de dag heet het fake-news.

  Is er ook een new-speak-vertaling?

 8. 23

  @22: Putin gebruikte dezelfde term bij de inval in de Ukraïne; elke berichtgeving van Russische betrokkenheid bij de zogenaamde groene mannetjes werd en wordt afgedaan als fake-news. Trump heeft deze tactiek gewoon van Putin afgekeken; je creëert je eigen schijnwerkelijkheid en alles waarmee dat door de mand valt doe je af als fake-news.

  Een beproefde KGB tactiek die weer afgekeken is van Sun Tzu

  Yuri Bezmenov – The Art of Subversion and Demoralization (uit 1984!) beschrijft precies wat er nu gebeurd. (ook al ben ik het niet met al zijn opvattingen eens)

 9. 29

  @27: Armoede is gewoon je eigen schuld, ongeacht je afkomst, zo denken de Redoutables en andere VVD-ers van deze wereld erover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren