1. 3

  @2
  Ik heb ook een hekel aan (gewelddadig) extreemrechts, maar de oorzaak van deze daad zoeken in white national militia verklaart niets. Dat lidmaatschap van de ROF werd later ontkend door die hoofdman ervan, en zelfs in jouw artikel geeft hij al aan dat Nikolas Cruz op eigen houtje zou handelen.

  Dit is een mass school shooting zoals die wel vaker voorkomt in de VS, met ook dezelfde oorzaken. Er is een fascinatie voor wapens, (persoonlijke) uitzichtloosheid, een wantrouwen in gezag en een sociaal isolement (deels gelegen in en bevestigd door pestgedrag). Daarnaast is er ook sprake van psychische problemen (wat ook te maken heeft met de uitzichtloosheid en het sociaal isolement). Het zijn oorzaken om in een school te gaan schieten, maar het zijn vaak ook oorzaken om jezelf te affiliëren met extreemrechtse clubs en milities. Het extreemrechtse lidmaatschap is geen verklaring van zijn daden, maar het heeft dezelfde oorzaken.

  Het is allemaal tragisch Amerikaans, en dan niet alleen de fascinatie voor wapens, want er zijn ook genoeg Amerikanen die gefascineerd zijn en niet gaan moorden. Maar de verkrijgbaarheid van (semi-automatische) vuurwapens maken de massamoorden wel frequenter en heviger. Nikolas Cruz was al geadopteerd. Zijn adoptievader overleed in 2005 en zijn adoptiemoeder in oktober 2017, aan de gevolgen van de griep en een longontsteking. Nu was de moeder al wat ouder, maar juist in de VS (als ontwikkeld land) zou je daaraan overlijden. Voldoende psychische hulp kreeg de jongen niet -geheel niet voor het overlijden van zijn adoptiemoeder en niet voor langer lopende problemen. Dreigen en handelen met politie en geweld helpt vaak genoeg niemand, in plaats daarvan voedt het de al bestaande afkeer jegens gezag -waren de VS immers niet bevrijd van het autoritaire Britse gezag?

  Door het extreme individualisme in de VS kan dit probleem blijven bestaan: “School shooter is ziek. Nikolas is lid van een militie. Het is zijn schuld,” terwijl er ondertussen wordt gebeden aan een -schijnbaar egoïstische- God, die zich om het (zielen)heil van de (eigen) slachtoffers moet bekommeren. Nee, Amerika is ziek, en Nikolas Cruz is een symptoom.

 2. 5

  Staffan de Mistura, de verantwoordelijke van de VN voor de onderhandelingen rond Syrië geeft publiekelijk toe dat er geen enkel bewijs is (of objectief gevalideerd kan worden) voor het gebruik van gifgas in Syrie:

  ‘There have been several allegations of chlorine attacks, in Ghouta, in Idlib, and also now recently in Afrin. While we cannot independently verify these allegations…’

  https://www.un.org/sg/en/content/sg/note-correspondents/2018-02-14/note-correspondents-staffan-de-mistura-un-special-envoy

  https://willyvandamme.wordpress.com/2018/02/15/chemische-wapens-in-syri-geen-bewijzen/

 3. 8

  @3:

  Door het extreme individualisme in de VS kan dit probleem blijven bestaan

  Welnee. Menige analist wijst al jaren op georganiseerd fascisme aan de kant van de overheid (onderwijs, politie, militair). Ik acht het principieel onjuist om dan toch de getriggerde primaire low life mechanismes daarvoor ter verantwoording te roepen.

  Ik acht dit ook onjuist als ik het georganiseerde fascisme in de Demshoek – met zijn waanzinnige hoeveelheid leugens / stemmingmakende uitspraken tegen Trump – bekijk.

 4. 9

  @8: was ik toch bijna het medische circuit vergeten met zijn schuldbekentenissen voor Nodige Operatie X == bijna preferente erfenisaandelen ?

  Archiveren bij: graaien, leugens, D66 (USA style)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren