1. 2

  @1: Ik denk dat je het verkeerd leest: Het wordt een man, omdat anders het bestuur voor driekwart uit vrouwen bestaat.

 2. 3

  @1 Inderdaad net zo’n onzin als we hebben minder vrouwen dan mannen, dus we nemen maar een vrouw ongeacht de kwalificatie. De beste kandidaat moet tellen, niet hoe die er uit ziet.

 3. 6

  @4
  Ik vind het nogal twijfelachtig. Ik zeg daarmee niet dat de feiten die worden beschreven onwaar zijn, maar vooral het idee dat Iran alles bekokstoofd.

  Het langzaam ‘uitwisselen’ van de bevolking, zoals dat hier wordt genoemd, heeft pas op een lange termijn effect, en dan nog, dan zijn het sjiitische burgers die in de regio’s zouden wonen, geen sjiitische troepen. De kop is ook enigszins misleidend: Iran herbevolkt de gebieden niet zelf, maar laat dat doen. Het laat doen (of laat gebeuren) dat Iraakse, Libanese en Syrische sjiieten van elders zich naar die gebieden vestigen, die voorheen een sterke soennitische meerderheid hadden. Die soennieten zijn verhuisd naar andere delen van het land (waar ze in de minderheid waren).

  Het artikel wil mij doen geloven dat Iran enerzijds bevolkingsregisters/kadasters vernietigt, zodat het bezit gekraakt kan worden, terwijl Iran anderzijds juist huizen in soennitische buurten opkoopt (en er dus van uitgaat dat het kadaster niet -zonder hun toedoen- vernietigd wordt). Daarnaast zou Iran verhuizingen stimuleren van sjiitische, maar Arabische, gezinnen naar soennitische gebieden. Dat zou een sjiitische meerderheid moeten opleveren… over 50 jaar? En Iran zou er dan vanuit gaan dat als die dag is gekomen, dat Arabische sjiieten dan de kant kiezen van Perzische sjiieten, en niet van Arabische landgenoten. En het doel van Iran is dan om… een sjiitische strook te hebben van Iran naar Libanon, door twee andere landen heen. En dan? Het doel is mij niet duidelijk en lijkt onbelangrijk, de methode is ingewikkeld, met heel veel mogelijkheden tot fouten en een nauw pad naar succes. De theorie lijkt mij niet onmogelijk, maar wel behoorlijk onwaarschijnlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren