SG-café vrijdag 03-04-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 03-04-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (29)

#1 majava

“Alle goede ideeën vanuit de sector” zegt Het Landbouw Collectief (waarom is dat niet één woord?). Lees even wat die goede ideeën waren en zet die kop koffie even wat verder weg.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-kloof-tussen-schouten-en-de-boeren-blijkt-te-groot~b0fd6bbb

#2 Joop

Deze datum 15 jaar geleden sterfdag marxistische historicus Ger Harmsen. Hij was al vroeg geroyeerd door de CPN.

#3 majava

@2: Vertel dan wat meer, zo is het maar een ‘ok, meh’ berichtje.

#4 Henk van S tot S
#5 majava

Ik heb geen zin meer om me nog te blijven verdiepen in Corona maatregelen en getalletjes. Het is wel even genoeg. Waar ik nu over zit te peinzen is het secundaire gebeuren, de economie.

Dit gaat namelijk toch wel even wat anders worden dan de crises uit het verleden. En dat het diep zal gaan staat buiten kijf. Waar ik dan mee bezig ben is:
1. wie hebben momenteel geen centje last van alles? Of kunnen zelfs profiteren.
2. wat moeten de voorwaarden van steunmaatregelen zijn om misbruik te voorkomen?
3. is dit het moment voor een soort ‘reset’? Dat we het kunnen aangrijpen om sommige zaken over een andere boeg te gooien. Dit zal ongetwijfeld al gebeuren voor zaken die niet politiek geregeld hoeven worden en die de samenleving en vrije markt op eigen houtje kunnen bepalen.

Het worden interessante tijden, maar ik ben toch weer bang dat het zal uitmonden in wie de sterkste lobby heeft die gaat meest baat hebben.

#6 majava

@4: Ja, beste Henk, dat had ik zelf ook wel kunnen doen. Daar gaat het niet om. Dan had Joop ook kunnen schrijven ‘joh, Google eens deze naam!’

Het gaat me niet om Ger Harmsen en ook niet om Joop. Ik begrijp het alleen niet wanneer men in het café alleen maar een klein feitje van de dag, of soms een linkje plaatst, zonder er zelf ook maar iets over te schrijven. Het is de begeleidende tekst die iets interessant maakt. Zelfs als dat van Le Redoutable is, ook al dekt die vaak de lading niet van de materie die hij linkt.

That’s it.

#7 Jos van Dijk

@5: Relevante vragen! Het zou mij niet verbazen als we straks een enorme kaalslag gaan zien in het mkb terwijl de grote sterke jongens van al dat belastinggeld extra hebben geprofiteerd. Kortom: een enorme overheveling van poen van de gemeenschap naar enkelen. Zie Naomi Klein’s Shock Doctrine. Ik hoop nog op de alertheid bij onze volksvertegenwoordiging zodat deze verwachtingen kunnen worden ontmaskerd als valse speculaties, maar…

#8 beugwant

@7: Hoop maar lekker verder. De huidige kliek heeft een lange traditie van de duvel op de grootste hoop te laten schijten en Rutte lijkt me nu echt iemand die electoraal resultaat van de maatregelen zeer zwaar zal laten meewegen.
Intussen wordt het stemvee gevoed met artificiële negervrees en heeft het niet door hoe het tegen de eigen interesses stemt.

En nu even een knuppel in het hoenderhok:
Als er straks een tekort aan IC-bedden komt, vind ik het gerechtvaardigd om naar het stemgedrag van de patiënt te vragen. Wie op een partij heeft gestemd die de gezondheidszorg heeft uitgekleed, krijgt dan maar een bedje in de fietsenstalling.

#9 Michiel de Pooter

@7: Extra problematisch is natuurlijk dat we uit een hoogcultuur komen. Aangezien economie een zelforganiserend en regulerend systeem is, mag je er vanuit gaan dat we na de coronacrisis ineens in een laagconjunctuur beland zijn, met teveel bedrijven in verhouding tot de economische activiteiten en behoeften. In dat saneringsproces wat volgt, mag je je afvragen of al dat geld dat nu door de overheid wordt verdeeld, in de juiste portemonnees terecht gaat komen. Misschien zal het ook nodig zijn om overlevingscriteria aan bedrijven te stellen d.m.v. toetsen winstbelasting van de laatste vijf jaar en eigen vermogen ratio’s.

#10 Bismarck

@1: “Het beëindigen van deze bedrijven zorgt voor minder stikstofuitstoot. Het Landbouw Collectief wil dat andere veehouders de uitstoot van nerstenhouders mogen overnemen.”

Echt WTF? De bedoeling is de uitstoot terugdringen. Dan moet je dus niet de uitstoot die je bespaart met het stoppen van nertsenfokkerij gaan stoppen in een verdere groei(!) van vee- of varkenshouderij! Dat collectief heeft echt het contact met de realiteit verloren. Volgens mij kan Schouten beter stoppen met onderhandelen, want met zo’n partner onderhandelen is gewoon pure tijdverspilling.

#11 majava

Eens met het sentiment in de comments hierboven. Het zal erg complex worden. Als je in een situatie komt waar het weer vrij is om te handelen, waar het gros van de bedrijven met steun op de been is gebleven en niet de natuurlijke dood zijn gestorven, dan staat alles gereed maar ik vrees dat de vraag behoorlijk achter zal blijven.

Ik geloof er namelijk niks van dat bedrijven (met of zonder steun) ten eerste al het personeel weer terug zal nemen. Of, ten tweede, mensen terugnemen tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden. Een ander deel zal anders gaan rekruteren (goedkoper). Gevolg is minder consumptie, dus minder vraag. Vraag blijft achter, productie omlaag, etc. Er zal best wel een opleving komen, maar in eerste instantie zul je toch echt in een situatie komen waarin de vraag achterblijft, waar je doorheen moet zien te breken.

En denk maar niet dat de huizenmarkt verschoond zal blijven van een recessie. Eens kijken hoe lang de NVM het deze keer kan downplayen.

#12 Frank789

@6: [ of soms een linkje plaatst, zonder er zelf ook maar iets over te schrijven. Het is de begeleidende tekst die iets interessant maakt. ]
Krek wak wou zegge.

#13 Bookie

In het nieuw dat er in week 12 ongeveer 500 aan oversterfte is. Het dubbele van het aantal officiële corona doden. De conclusie is dan dat er meer mensen aan corona sterven dan officieel.
In hetzelfde nieuws de zorgen van de cardiologen en andere artsen over zorgmijders.
Kan het niet zo zijn dat juist door het zorgmijden een groot deel van die oversterfte kan worden verklaard?

#14 Frank789

@7: [ terwijl de grote sterke jongens van al dat belastinggeld extra hebben geprofiteerd. ]
Je moet ook never nooit geld weggeven zonder voorwaarden. Wel snel en zonder bureaucratie, maar vastleggen dat het in principe een lening is die geheel of gedeeltelijk moet worden terugbetaald.
Afhankelijk van je belastingbijdrage in voorbije jaren en toekomstige jaren, en hoeveel personeel je hebt gehouden of weer aangenomen.
Heel het personeel aan de Balkenende norm en geen dividenduitkering.
Ik geloof er geen reet van… dat durven ze niet in Den Haag.

Ik zag al een tweet voorbij komen dat alle Amerikaanse cruisemaatschappijen steun hadden aangevraagd. Maar geen enkele van hun schepen vaart onder Amerikaanse vlag.

Apple pocht dat ze miljoenen mondkapjes of zo gedoneerd hebben, waarop iemand antwoord dat ze beter die in het buitenland gestalde winst van 250 miljard naar de US moeten halen en winstbelasting betalen pas echt zoden aan de dijk zou zetten.

#15 Frank789

@10: Niet alleen van de nertsenfokkers, zelfs van varkenshouderijen die door de overheid opgekocht worden om de stikstof en stank in de omgeving te verminderen willen ze gewoon de stikstofrechten opnieuw gebruiken. Die zijn echt van het padje af.

#16 Frank789

@9: [ hoogcultuur ]

Die is wel grappig, ja…

#18 Co Stuifbergen

@13: Deze grafiek wordt de komende weken interessant:
Hoeveel zijn er overleden, en hoeveel scheelt het met vorig jaar?

https://allecijfers.nl/images/nieuws/Aantal_personen_overleden_per_week.svg

(Frank789 had al een link geplaatst)
https://sargasso.nl/politiek-gewin-gaat-blijkbaar-boven-alles/#comment-1053843

#19 Bookie

@17
Dat is alom in het nieuws.

Ik zou dan eerder deze link plaatsen voor een al dan niet deel van de verklaring van de oversterfte:
https://www.nu.nl/coronavirus/6041449/cardiologen-bezorgd-over-hartpatienten-die-wegblijven-door-coronavirus.html

#20 Hans Verbeek

@5:

3. is dit het moment voor een soort ‘reset’?

Jazeker. Deze crisis valt toevallig samen met peakoil.
In 2019 viel de mondiale olieproductie lager uit dan in 2018. In 2020 zal de olieproductie nog verder dalen.
Over 10, of 20 jaar zal er veel minder vloeibare brandstof beschikbaar zijn dan nu. Het is nu de tijd om de economie te hervormen van een globale economie naar een lokale economie.
Laten we stoppen met het heen en weer slepen van grondstoffen en voedsel.

#22 Henk van S tot S

Volgens dit artikel (bron Washington Post) zien Trump niet nogmaals als president.
Nu maar hopen dat we die leip inderdaad niet terug zien.
;-)

#23 Henk van S tot S

Dank zij een 3 printer krijgt neushoornvogel een nieuwe hoorn
en een hond een (zie link onderaan artikel)nieuw schedeldak.

Misschien wordt er binnenkort (zoals bij de hond) iets voor mensachtigen gemaakt, inclusief een humaniteits-/empathie-kwabbe
;-).

#24 Co Stuifbergen

De VS overwegen een levering van beademings-apparatuur aan Nederland te blokkeren.
Nederland probeert de VS te overtuigen dat ongestoorde handel echt in ieders belang is.

Ik ben benieuwd of Nederland al steun bij de EU gezocht heeft, want dit begint op een handelsoorlog te lijken.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/minister-kaag-belt-met-philips-en-de-vs-over-beademingsapparaten/ar-BB1273RQ?ocid=spartandhp

#25 Bismarck

@24: De juiste reactie lijkt me de productie uit de VS terughalen en de fabriek in de VS sluiten. Laat het Trump maar in zijn economie voelen, dat is het enige dat ie begrijpt.

@13: Het zou misschien een deel kunnen verklaren, maar er waren al eerder berichten uit Brabant van ouderen die ongediagnosticeerd aan Corona stierven en dus niet in de officiële cijfers terecht kwamen. Daarmee is het vrijwel zeker dat in ieder geval een deel van die “onverklaarde” oversterfte gewoon buiten de statistieken gehouden Coronadoden zijn.

Ik hoor van ouderen in Midden-Limburg zelfs dat hen door de plaatselijke artsen wordt verteld: Als je boven de 70 bent en Corona krijgt, hoef je je niet te melden, want ze gaan je toch niet aan de beademing meer leggen. Het zou zomaar kunnen dat dat advies door een deel van de oudere Coronapatiënten opgevolgd wordt.

#27 Bookie

@25
Hebben ze wel huisartsen met hele slechte voorlichting in Limburg

#28 Frank789

@25: [ de productie uit de VS terughalen ]

Weet jij dan zeker dat de productie ooit eerst in Nederland plaatsvond en dat je het kunt “terughalen”?

Je gelooft toch zelf niet dat Philips “effe” een fabriek sluit?
Ze waren nota bene zelf aan het lobbyen dat hun halffabrikaten in de Filipijnen mochten worden doorgeproduceerd en mochten worden geïmporteerd in de US.

Is Philips überhaupt nog een Nederlands bedrijf? Zitten de eigenaren/aandeelhouders in de meerderheid in Nederland?

Het coronavirus wijst ons enerzijds op de nadelen van globalisering, maar anderzijds op de noodzaak samen te werken omdat we het niet alleen aankunnen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/03/beademingsmachines-philips-blij-met-duwtje-in-de-rug-van-trump-a3995848

#29 Prediker

Als je boven de 70 bent en Corona krijgt, hoef je je niet te melden, want ze gaan je toch niet aan de beademing meer leggen.

@25 Tussen intubering omdat je in acute ademhalingsnood komt (hetgeen intensive care en een comateuze toestand met zich meebrengt) en extra zuurstof bij problemen met ademhaling zit nog wel een fors verschil.

Maar ik zag onlangs inderdaad een reportage waarbij een oudere man in Brabant vertelde hoe hij van zijn huisarts te horen had gekregen dat als hij of zijn vrouw in de problemen kwamen vanwege corona, dat ze dan niet langer naar het ziekenhuis zouden gaan.

Hoe dat nou precies zit, is me niet duidelijk; want ik zie allerlei artsen in nieuwsprogramma’s vertellen dat dit geen beleid kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*