1. 4

  @3 En een mooie aanleiding om eens van dat idee af te komen dat we een ‘joods-christelijke’ cultuur zouden moeten koesteren: Ik zeg: zo snel mogelijk terug naar de in de ’90s ingezette transitie naar in een atheïstisch-altruïstische cultuur. We waren er bijna, totdat de zuur-rechtse populisten ons allemaal jaren terug zijn gaan nep-nieuwsen met hun on-intelligente hang naar het verleden!

 2. 5

  @4 er is in Nederlands geen Joods-Christelijke cultuur. Dat is een verzinsel van de politiek om andersdenkenden te kunnen uitsluiten zonder daarvoor gedegen argumenten aan te dragen.

  Wij doen niet aan Joodse feestdagen, alleen een aantal van de Christelijke feestdagen zijn Nationale feestdagen.

 3. 7

  @5: Ik zie geen enkel gedegen argument voor jouw complottokkietheorie “verzinsel van de politiek om andersdenkenden te kunnen uitsluiten”.

  Het christelijke geloof is ontsprongen uit het joodse, het oude testament is de joodse thora/tenach.

 4. 8

  @7 Waar denk je dat de Islam uit ontstaan is?

  In de praktijk hebben we Joden hier sinds hun eerste verschijning altijd genegeerd, gepest of vervolgd. Pas na WO2 is daar geleidelijk aan wat verandering in gekomen. Het Christendom mag dan wat wortels in het Jodendom hebben, maar op een enkel onbelangrijk lokaal Amsterdams begrip of gebruik na is er helemaal niets Joods aan onze cultuur. Of het moet een gedeelde hekel aan Moslims zijn. Maar volgens mij is dat gebruik in beide culturen zelfstandig en volstrekt onafhankelijk ontstaan.

 5. 10

  @8: Uit de verhalen van wat Mohammed heeft gezien bij joden en christenen maar dat is veel minder 1:1 dan de link tussen christenen en joden; Jezus was een jood. Maar feitelijk geloven ze alle 3 in dezelfde god, dat moet je eens zo hard mogelijk roepen in Rome, Jeruzalem, Qom en Mekka, zal je zien wie er aan wie een hekel heeft. Anders gelovigen werden overal genegeerd, gepest, vervolgd of ben jij de inquisitie vergeten? Enigste landje dat het wat dat betreft meestal wel aardig deed was het semi tolerante zolang je maar normaal doet Nederland.

 6. 12

  @10: Toch was de eerste sinds 1578 toegestane katholieke processie in Amsterdam pas in 2004. De stille omgang is lange tijd een clandestiene nachtelijke wandeling geweest.
  En ondanks de nestgeur en de show van al die smells ’n bells kan ik er niet rouwig om zijn dat hier in het dorp die paapse praal samen met de paapse pressie bijna doodgebloed is.

 7. 18

  @4: D66 begon als een partij met atheistische beginselen, maar ik zou me er nu voor schamen. Hoeft niet eens want vooral wat de EU-kerk doet is nu welgedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren