1. 1

  @bismarck op zaterdag:
  Ja, de koerden werken de laatste tijd wat vaker samen met assad (‘want iedereen die vecht tegen extremisme is onze vriend’), maar dat is weer van de baan denk ik en Rusland wil de koerden best helpen, maar alleen als ze aan de kant van Assad staan.

  Daarnaast, libertair is gewoon het beste woord voor de sociale vorm van anarchisme. Dat rechtse klootzakken die eigenlijk neoliberale minarchisten zijn, zichzelf libertairen noemen is de verbastering van het woord libertair. Zij willen geregeerd worden door bedrijven, een soort cryptofascisme, lijkt mij.
  Anarchisme is sowieso een term die gericht is op het negatieve, anarchisten zijn TEGEN geregeerd worden. Libertairisme is een positievere term, libertairen zijn VOOR zoveel mogelijk vrijheid (van regeringen). In de anarchistische stromingen heb je ook nog de stromingen van bijvoorbeeld max stirner, hij is individualist, zonder respect voor collectivisme. Libertairen zijn traditioneel collectivisten met respect voor het individu.

 2. 2

  Niet geheel waterdicht, maar het verschil zit ‘m vaak in libertair vs libertariër. Anarcho-kapitalisten prefereren die tweede term nogal eens.
  De term communismo libertario, het sociaal anarchisme, werd al door de CNT gebruikt in de Spaanse burgeroorlog, nadat de anarchistische Bask Puente een pamflet schreef met die naam.

  Edit: Oeps, lees nu pas dat de uitleg al lang gegeven is. Sorry. Maar @Bismarck: Anarchisme is voor anarchisten echt geen vies woord om te verstoppen. Anarchisme is wel een heel breed kapstok begrip. Substromingen bij hun naampje noemen, kan juist verhelderend werken, ipv verdoezelend zoals jij lijkt te impliceren. Anarcho-syndicalisme en anarcho-communisme bijvoorbeeld, waren evenmin schaamnamen in diezelfde histoire qui se repete. En van de YPG en PYD is het bekend dat zij samenwerken met de DAF, een Turkse groepering, waarbij de A geen onverwachte letter in de afkorting is.

 3. 4

  @3: Wil ik eerst jouw premissen weten, voordat ik in jouw conclusie mee ga.
  De al dan niet vermeende domheid van het volk zou ik dan meenemen in die premissen, niet in de conclusie.
  Verder leuk, een stelling van de dag. Het cafe is de plek om offtopic te bespreken. Helaas is het vaak een onsamenhangende bult linkjes (zelf ook schuldig).

 4. 6

  @5: Klopt. Maar dat verandert niet het feit dat zij zichzelf zo noemen (en daardoor ook door anderen als zodanig worden geduid). Hoop dus niet dat de moron voor mij bedoeld was.

 5. 8

  @3:

  Stelling van de dag: Anarchisme is de logische conclusie voor iedere democraat die niet stiekem denkt dat ‘Het Volk’ dom is.

  Ik weet niet of de conclusie helemaal tot ‘anarchisme’ zou leiden, maar ik denk inderdaad wel dat als je als samenleving oprecht in de heilzaamheid van democratie gelooft — en dus in kwesties van democratie altijd denkt: ‘ja, tenzij … ‘ — dat je dan een heel eind komt.

  Vrijwel overal in de ‘democratische’ wereld en ook in Nederland ziet men democratie echter vooral als een noodzakelijk zoethoudertje van de heloten. Men zegt bij democratie vrijwel nooit ‘ja, tenzij’, maar vraagt van democratie veel eerder ‘waarom?’ Waarom referenda? Waarom zelfbestuur? Waarom hebben we dit/dat nodig?

  Het is duidelijk dat voor de meeste mensen hiërarchische autoriteit nog altijd de norm is, en dat je wel met hele goede argumenten moet komen wil je daarvan afstappen.

  Ook of tegenwoordig misschien wel vooral in ‘linkse’ kringen denkt men er vaak zo over. Hier op Sargasso is het wat dit betreft in elk geval af en toe best erg. Zowel in de schrijfsels als de reaguursels eronder.

 6. 9

  @8: Eén van de problemen zit hem in die tenzij’s. Wanneer is er een tenzij, wie bepaalt dat en hoe wordt die tenzij uitgevoerd (maw opgelegd).
  Daarin schuilt nog altijd elitisme. Wellicht weliswaar op basis van kennis of ervaring, maar wat is dan weer het verschil met een technocratie?

 7. 10

  @9:

  Eén van de problemen zit hem in die tenzij’s. Wanneer is er een tenzij,

  Dat is een ander (later) probleem. Het eerste probleem is de benadering: er wordt vaker gevraagd: “waarom hebben we hier democratie/zelfbestuur nodig?” en veel minder: “waarom hebben we hier eigenlijk geen democratie/zelfbestuur? Wat is de rechtvaardiging voor de instandhouding van deze autoritaire, hiërarchische structuur?”

  Men verlangt voor democratie altijd een rechtvaardiging of noodzaak, terwijl hiërarchie als de norm wordt geaccepteerd.

 8. 12

  Trump heeft vandaag zijn eerste televisiespotje uitgebracht. Het doet denken aan die satirische reclamespotjes die Paul Verhoeven in zijn dystopische films (Robocop, Starship Troopers, Total Recall) stopt:

 9. 13

  http://nos.nl/artikel/2078604-tientallen-vrouwen-aangerand-en-beroofd-in-keulen.html

  Brenda StoterBoscolo ‏@BrendaStoter · 32 min.32 minuten geleden
  Dit (omsingelen) lijkt verdacht veel op Egyptische “methode”

  Brenda StoterBoscolo ‏@BrendaStoter · 27 min.27 minuten geleden
  In Egypte, op Tahrir. Mannen maakten cirkels om vrouwen. Binnenste cirkel verkracht, buitenste houdt omstanders die willen ingrijpen tegen.

  Brenda StoterBoscolo ‏@BrendaStoter · 26 min.26 minuten geleden
  En dan heb je ook nog diegenen die net doen alsof ze (willen) helpen, maar stiekem erbij horen. Daarom was ingrijpen zo moeilijk.

  Brenda StoterBoscolo ‏@BrendaStoter · 19 min.19 minuten geleden
  Maakte niet uit of ze met familie of vrienden waren: door grote aantallen (en “werken in cirkels”) konden groepen mannen meisjes isoleren.

  Gadver, de gadver, de gadverdamme….!!!!

  Pssst … dronken Noordafrikanen, dus niets tegen Geert zeggen, krijgt ie nog meer stemmen

 10. 15

  @14

  Lees de Duitse kranten eens, dan kom je erachter dat er amper iets bekends is. Oh, Duits is te lastig voor je? Goh…

  Overigens dank dat je Wilders en Trump op één lijn zet. De zoveelste bevestiging van debielrechtse rukkertjes.

  Hierrr heb je wat info over Trump. Engels is toch niet te lastig voor je, mag ik hopen?

  http://www.factcheck.org/2015/12/the-king-of-whoppers-donald-trump/
  http://www.politico.com/story/2015/12/donald-trump-white-supremacists-216620

  Die kneusjes die Trump helemaal geweldig vinden zijn inderdaad van het zelfde (lage) niveau als de zelfverklaarde PVV’ers.
  http://gawker.com/why-do-you-hate-white-people-my-year-in-donald-trum-1750616251

 11. 16

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2016/1/Keulen-maakt-jacht-op-groep-aanranders-2740871W/?masterpageid=158493

  Het draagvlak voor het opnemen van vluchtelingen zal nog minder worden door dit soort zaken. Ook al is het overdreven, waar Elsevier om bekend staat, dan nog kan je dit op geen enkele manier tolereren.

  Daarom is de opmerking van Mario ongepast. Net zoals ik op twitter mensen zie klagen dat ‘rechts nooit opneemt voor vrouwen, maar nu wel want het gaat om noordafrikanen als daders.’

  En dan zo n tweet als deze, verklaart een hoop, de vrouw is vogelvrij verklaard:

  Shabir Burhani
  ‏@ShabirMaiwand @JanDuin68 en de vrouwen moeten ook niet in de nacht op zo’n plaats zijn, al helemaal niet dronken of schaars gekleed

 12. 17

  @16 Shabir Burhani is een Taliban-fan die zichzelf graag belangrijk maakt. Een gekkie. Hoe representatief is die dus?

  Daarom is de opmerking van Mario ongepast. Net zoals ik op twitter mensen zie klagen dat ‘rechts nooit opneemt voor vrouwen, maar nu wel want het gaat om noordafrikanen als daders.’

  Dat laatste is toch gewoon waar? Rechts maakte de #zeghet-campagne van Anke Laterveer e.a. belachelijk, die wijven moesten zich niet zo aanstellen, maar nu de daders Noordafrikanen of asielzoekers zijn zijn rechtse mannen er als de kippen bij om aanranding en seksuele intimidatie te veroordelen.

  Want ‘ze’ moeten wel met hun fikken van ‘onze’ vrouwen afblijven natuurlijk.

 13. 19

  Daar waar strafrecht zou moeten volstaan, wordt er geroepen om een aanpassing van het asielrecht.

  Dead men don’t rape, ik herinner me die buttons nog wel.

 14. 20

  @13

  Geert wordt slapend rijk. Eerlijk gezegd weet ik ook niet wat ik er mee aan moet. Maar dat dit ‘niet normaal’ is lijkt mij wel duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren