1. 8

  @7: Het hele Midden Oosten conflict is in basis een conflict tussen Soennieten en Sjiieten en daarna samen tegen alles wat niet in de Islam geloofd. Dat is niet van de laatste 7 jaar, eerder van de laatste 700 jaar en het einde gaan wij met zijn allen niet meer meemaken. De enige oplossing is alles te splitsen zoals in Bosnië en Israel en er dan stevige muren tussen te bouwen.

 2. 11

  @3.

  Genoeg collectes gelopen om het argument van de wat rijkere te weten uit hun eigen mond: wij betalen al genoeg belasting. Niet helemaal ongelijk hebben ze.

 3. 12

  @3: Overigens is dat al jaren geleden aangetoond met Monopoly-experimenten. De spelers die een fikse financiële voorsprong meekregen en daardoor ook onherroepelijk wonnen, waren er ook nog eens heilig van overtuigd dat het winnen helemaal hun eigen verdienste was…

  @11: Jij bent tot aan de deur gekomen? Als ik langs kwam, hadden ze het geld waarschijnlijk nodig om de intercom bij het gesloten hek te laten repareren.
  En een beetje serieus gift aan een anbi… Enfin, onverdiend rijk dus. AL betaalt een echte rijkaard natuurlijk geen belasting. Die regelt zelfs een subsidie voor zijn toko.

 4. 13

  @8 Dat het doorgaans te herleiden is naar Sunni vs. Shia moge duidelijk zijn (hoewel er bij proxy conflicten natuurlijk ook andere belangen aan ten grondslag kunnen liggen), maar dit uit zich niet noodzakelijk in etnische zuivering van het hele land.

  Bovendien is dit tevens belangrijk binnen het frame van “terugkeer van oorlogsvluchtelingen”. Net zoals bij Rohingya vluchtelingen moet er niet te makkelijk vanuit worden gegaan dat allerlei tijdelijke oplossingen volstaan. Tenzij er in dit soort situaties regime change wordt nagestreefd kun je niet aankomen met dooddoeners als “opvang in de regio” zonder oog te hebben voor regionale ontwrichting door grote aantallen (de facto permanente) ontheemden.

 5. 15

  Volgens Ronny Naftaniel is er met de benoeming van Femke tot burgemeester Amsterdam toch nog een traditie voortgezet. Joodse achtergrond. Maar goed dat schrijft hij tussen neus en lippen op fb, verkiezingen Mexicostad BM een linkse dame met een joodse achtergrond.

 6. 16

  @7: Dit komt misschien als een shock, maar na WO2 werden de Duitsers ook massaal oost-europa uitgetrapt, simpel gezegd, als je als ethnische groep probeert een andere groep te verslaan en je verliest die oorlog dan heeft dat consequenties.

  De Sunni’s kwamen in opstand tegen Assad, Assad wint, de Sunni’s worden het land uit getrapt. (als de Sunni’s gewonnen hadden dan waren de Alawieten het land uit getrapt)

 7. 19

  @18: Omdat ze dat al in 1948 hadden gedaan. Verder klopt er het nodige niet aan #16. Etnisch zuiveren is niet elke oorlog kenmerk en de opstand was in eerste instantie ook niet sectarisch (valt in artikel uit link #7 ook wel te lezen). Daarnaast is er ook nog wel een probleem: Er zijn veel te veel Soennieten in Syrië om ze volledig etnisch te zuiveren zonder holocaustproporties te bereiken, alsmede het halve land te depopuleren, terwijl dat niet doen zich een keer gaat wreken. Daarnaast is er nog die enige echte etnische minderheid (de Alawieten en de Soennieten waar Bolke het over heeft zijn immers van dezelfde -Arabische- etniciteit).

 8. 20

  @16: Shock? Nee hoor, het is mij al lang bekend dat jij elke misdaad goed lult met hij deed het ook.

  Als dat schattige lieve gezinnetje van jou wat overkomt heb jij dan meer empathie of haal jij dan ook jouw schouders op met Adolf deed het ook?

 9. 22

  @21: Net als bv. in Syrië is de zuivering niet volledig. Is ook niet nodig, zolang de demografische verhoudingen maar voldoende gekanteld worden.

 10. 23

  @19: Etniciteit is vaak gebaseerd op religie, zeker in het Midden-Oosten maar ook in vml Joegoslavië en Balkan.
  Neem conflict Grieken en Turken ; religie, niet taal, was het criterium dat uitmaakt wie Griek of Tuk was. Denk bijv. aan de etnische zuivering van Kreta.
  Zie verhaal van Syrische vluchteling op Kreta die een oude Kretenzer dialect spreekt, geleerde van zijn voorouders die eind 19de eeuw uit Kreta verdreven werden.
  http://www.unhcr.org/news/latest/2018/2/5a8ed3314/refugee-family-renews-century-old-ties-crete.html

 11. 24

  @22: Zo denken wij erover, maar toen Transjordanië Jeruzalem innam vond Abdoellah I het toch nodig alle joden te “evacueren” en hun gebedshuizen met de grond gelijk te maken. Toen Israël de stad op Jordanië veroverde in 1967 werd die dienst niet met een wederdienst beloond, sterker nog, bij die gelegenheid werd een mohammedaans lichaam (waqf) aangesteld als beheerder van de islamitische heiligdommen op de Tempelberg.

 12. 27

  @25: Nou, die kant wilde ik eigenlijk niet op, integendeel. Onder @18 vroeg ik me hardop af wat ervan te denken dat Israël niet deed wat andere landen wel deden en wat kennelijk als normaal wordt gezien, althans door Bolke @16, namelijk, dat de winnaar de verliezers verdrijft. Wat wél gebeurde is een systematische verdrijving van joden uit Arabische landen, en daar gingen het niet om de helft maar vaak om 99% of meer. Had Israël iets dergelijks gedaan in ’48 en ’67, dan had het land er nu heel anders voor gestaan, denk je niet?

 13. 28

  @27: “Nou, die kant wilde ik eigenlijk niet op, integendeel. “
  Dacht ik wel, dus ik was wel even positief verrast. Gelukkig zet je dat weer snel scheef.

  “Onder @18 vroeg ik me hardop af wat ervan te denken dat Israël niet deed wat andere landen wel deden en wat kennelijk als normaal wordt gezien, althans door Bolke @16, namelijk, dat de winnaar de verliezers verdrijft.”
  Vandaar mijn reactie, namelijk dat Israël dat wel degelijk deed, iets wat je dus nu herontkent blijkbaar, maar dat daarom nog niet ontgebeurd is.

 14. 29

  @28: Maar kijk nou eens naar de cijfers. Binnen de grenzen van ’48 woont een miljoen Arabieren, binnen die van na ’67 ruim 4 miljoen. Als Israël die Arabieren heeft verdreven, waarom zijn er dan nog zo veel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren