SG-café donderdag 26-07-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 26-07-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (8)

#1 JANC

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/witte-huis-onder-vuur-voor-weren-kritische-cnn-journalist-een-nieuw-dieptepunt~a8fbbffe/
Trump (of zijn medewerkers, daar wil ik vanaf zijn) weigeren journaliste vanwege kritische vragen…

#2 Folkward

Omdat ik ook niet alles snap: Trump en Juncker hebben elkaar gesproken en een ‘principe-akkoord’ gesloten, waarbij vooral de EU, aldus de Volkskrant concessies doet. En dan nu wat ik niet snap: de concessies zijn niet het laten vallen van enig soort handelstarieven, die blijven staan. De Amerikaanse tarieven op staal en aluminium blijven bestaan. De tarieven op Levi’s, Harley Davidsons etc. blijven bestaan. De wederzijdse tarieven op import van auto’s, trucks en SUV’s blijven bestaan. Het enige wat Juncker dixit Trump kennelijk heeft gezegd is ‘dat de EU meer sojabonen en meer vloeibaar gas’ gaat importeren. Als Xi zoiets zegt lijkt me dat plausibel: het stikt in China van de bedrijven die min of meer onder de staatsparaplu hangen en die dus ook opgedragen kunnen worden meer of minder van zus of zo te kopen. Maar hoe gaat Juncker ervoor zorgen dat meer bedrijven LNG of sojabonen gaan importeren? Of: is dit gewoon een nietszeggende, lege toezegging, als die überhaupt al werkelijk gedaan is, in lijn met Trumps gebruikelijke braggadocio?

#3 Cerridwen

@2: https://nos.nl/artikel/2243264-juncker-heeft-staand-beleid-als-cadeau-voor-trump-verpakt.html

De NOS framet het als dat Juncker inderdaad dingen beloofd die de EU toch al van plan was.

Als ik dit zo overzie, lijkt het erop dat Juncker probeert door halve toezeggingen verdere escalatie en schade te voorkomen en de boel te vertragen, met als idee (en hoop) dat Trump niet voor eeuwig president is, en zeker niet zijn beleid om handelsoorlogen te ontketenen. Er is grote onvrede onder de Republikeinen over dit beleid, dus er zijn verschillende scenario’s waarin de heffingen snel teruggedraaid kunnen worden.

De heffingen op staal en aluminium zijn vervelend, maar overkomelijk voor de EU.

#4 Lutine

@2

Eigenlijk is er niet zo gek veel veranderd. Trump heeft wat gedaan voor ‘zijn’ boeren, maar dat stelt geen klap voor, want volgens mij koopt de EU geen enkele sojaboon. Trump heeft de EU de liefde verklaard (komt natuurlijk door dat gezoen van Juncker), maar dat kan op het moment dat ik dit schrijf al weer anders liggen.

Verder wat @3 zegt, als Trump niet al te gek doet dan valt het al mee. Niemand die weet wat hij wil.

#5 Henk van S tot S

@3:

De heffingen op staal en aluminium zijn vervelend, maar overkomelijk voor de EU.

Voor de VS ook:

Ik vraag me af, waar Trump in de VS kwaliteits-staal laat maken.
;-)

#6 Folkward

Bedankt, ik dacht al dat het zoiets was.

#7 Frank789

Is het bij jullie ook zo stil?
35 graden en geen klussende buurmannen, geen trampoline springende kinderen, geen blaffende honden, geen scheurende motorrijders in dik leer…

Alleen dat verdomde Schiphol…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*