1. 1

  Zoals al in de lucht hing lijkt vandaag ook Bashir het veld te ruimen.

  https://www.theguardian.com/world/2019/apr/11/sudan-omar-al-bashir-protests-could-descend-chaos-anarchy-collapse-law-order-experts-warn

  Toch opvallend dat 7 jaar na de Arabische lente grootschalige demonstraties opnieuw langzittende dictators tot aftreden dwingen, en behoorlijk vreedzaam bovendien.

  Of dat ook leidt tot een democratische transitie valt tot nog toe te bezien, maar ook op dit vlak is reden voor hoop.

 2. 3

  Zou het hiermee te maken hebben?

  WikiLeaks tweeted on Tuesday that Moreno had said he would take a decision about Assange’s fate “in the short term” after it had reported on an “offshore corruption scandal wracking his government”.

  Known in Ecuador as the Ina Papers, the scandal alleges Moreno corruptly benefitted from an offshore account in Panama.

 3. 4

  @2: Dat werd tijd. Het lijkt me ook voor Assange zelf het beste, de rest van zijn leven gevangen in de ambassade van Ecuador zit ook geen toekomst in. Hij kan maar beter gebruik maken van de periode dat Trump nog president is in de VS.

 4. 5

  @4: Ik denk niet dat hij aan Trump veel zal hebben. Ik verwacht dat het op uitlevering aan de VS zal uitdraaien (Zweden wil hem al een tijdje niet meer) en dan zou het alternatief voor de Ecuadoraanse ambassade wel eens onbepaalde tijd (cq x keer levenslang) in Guantanamo (of een andere onaangename gevangenis) kunnen worden.

 5. 6

  @5: Assange heeft met de Russen samengewerkt om Trump te helpen de verkiezingen te winnen. Trump zit niet te wachten op Assange die daar een boekje over open doet. Hoe deze juridische en publicitaire strijd precies gaat uitpakken voor Assange is nog geen gelopen race.

 6. 7

  @6: “Trump zit niet te wachten op Assange die daar een boekje over open doet.”
  En dus zal ie al zijn macht aanwenden om Assange zo snel mogelijk ergens in een vergeetput te gooien.

 7. 8

  @6: Heeft Assange met de Russen om Trump te helpen?
  Dat is nieuw voor mij.
  (ik vind zeer naief dat hij op Russia Today optrad, en ik wil niets uitsluiten, maar dat betekent niet dat hij Trump helpen wilde.)

 8. 9

  @8: Echt? Het door de Russen gehackte materiaal afkomstig van de Democraten werd door Wikileaks verspreid op strategische momenten in de verkiezingscampagne, ben je dat vergeten? Assange is een van de vele schakels tussen Rusland en Trump.

 9. 12

  @10: Dat heeft de ambassade pas gedaan nadat Wikileaks de informatie van de Russische hacks naar buiten bracht.

  En los daarvan, heel effectief was dat allemaal niet, volgens Ecuador vandaag:

  “The patience of Ecuador has reached its limit on the behaviour of Mr Assange. He installed electronic and distortion equipment not allowed. He blocked the security cameras of the Ecuadorian mission in London. He has confronted and mistreated guards. He had accessed the security files of our embassy without permission. He claimed to be isolated and rejected the internet connection offered by the embassy and yet he had a mobile phone with which he communicated with the outside world.

 10. 13

  @11: Voorzover ik weet is niet bekend op basis waarvan de VS precies de uitlevering van Assange wil. De vrijheid van journalisten is groot, maar niet onbegrensd. Dus afhankelijk van de precieze aanklachten kunnen de consequenties groot zijn – of niet.

 11. 15

  @11:

  Ben zeer benieuwd naar de publieke reactie hieromtrent

  Je bedoelt waarschijnlijk de reactie van de media…
  Die is redelijk voorspelbaar.
  Andere lekkers van staatsgeheimen zitten levenslang in de gevangenis (Manning) of in ballingschap (Snowden) en niemand vindt ze nog interessant.

 12. 17

  We can’t know exactly what is ahead, but it is clear that moving away from fossil fuels will be far more destructive of our current economy than nearly everyone expects.

  Een nieuw artikel van Gail Tverberg op haar blog Our Finite World.

  Kunnen we voor 100 % overschakelen op duurzame energiebronnen? Dat gaat veel tijd kosten en waarschijnlijk niet lukken.
  In landen waar het energieverbruik per hoofd van de bevolking daalt, stijgt de werkeloosheid, wordt de bevolking ontevreden en gaat op populisten stemmen (Griekenland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk). Of er breekt een burgeroorlog uit (Syrië en Jemen).

 13. 20

  @17: In landen waar het energieverbruik per hoofd van de bevolking daalt, ]

  Aiii, burgeroorlog in Nederland!
  “Vanaf 1990 tot en met 2017 nam het energieverbruik met bijna 10 procent toe. Per hoofd van de bevolking daalde het verbruik echter met bijna 5 procent.”

 14. 21

  @19: “the special counsel team, which included 19 lawyers, about 40 F.B.I. agents and other personnel.”

  En dan kan één man alles sturen zonder dissidenten?
  En Mr. Barr is niet in staat Mueller onderuit te halen maar houdt de inhoud angstvallig geheim?

 15. 24

  @23: Ach ja, het aanhoudende geweeklaag vanaf 1990 over het dalende energieverbruik wegens steeds zuinigere apparaten en toenemende efficiëntie.
  En dan de wekelijkse interrupties in de 2e kamer 25 jaar lang dat het verbruik per capita nu eindelijk eens omhoog moest!
  En dan de verkiezingsslogan van Baudet: “Wij eisen meer kWh per capita”!
  Nachtmerries heb ik er van.

  En die stijgende werkloosheid sinds 1990, mijnheer Verbeek?

 16. 28

  Twee Trouw-artikelen tegenover elkaar geplaatst:
  Zaten er nou wel of geen Chinezen achter de bedrijfsspionage bij ASML? en
  Bedrijven zijn machtiger geworden en daar moet volgens het IMF iets aan gedaan worden
  De gehackte, Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is een monopolist die zijn macht gebruikt om een internationale mededinger naar een faillissement te procederen. Terecht? Ja, want er waren technieken aantoonbaar gestolen. Het IMF vindt het zorgelijk dat bedrijven monopolistische posities innemen, maar ook wat dat voor weerslag heeft op de consument, samen met een dalende arbeidsinkomenquote en een verzwakte onderhandelingspositie van werknemers. De kritiek dat machtige bedrijven minder investeren (en meer ‘melken’) is minder van toepassing voor ASML: het investeert rijkelijk.

  Duidelijk op de achtergrond aanwezig is de in de lucht hangende beslissing of en hoe er gekozen moet worden voor een 5G netwerk (Huawei? Chinese achterdeuren tov Amerikaanse achterdeuren?). Wat minder op de achtergrond aanwezig is hoe omgegaan moet worden met intellectueel eigendom (zeker als het technologisch is). Westerse bedrijven en overheden beklagen zich over diefstal door Chinese bedrijven, dan kunnen ze alleen doen omdat Westerse bedrijven grosso modo voorlopen op hun Chinese concurrenten en hun hete adem voelen. Het is logisch je eigendom te beschermen tegen de kapers op de kust. Maar pakken strengere IP-regels en striktere naleving ervan wel goed uit als de rollen zijn omgedraaid? Gezien de Chinese investeringen zit dat eraan te komen! Wat is wijsheid? Strengere bescherming van technologische geheimen, of inschikkelijkheid om revanchisme te voorkomen? En waar in dat plaatje past de afnemende macht van de burger en werknemer op bedrijfs- en landsbeleid?

 17. 29

  @28: Bij ASML speelt een beetje dat er hier van gemaakt wordt: Chinezen (=mensen met een Chinees paspoort, of zelfs Amerikanen met een Chinese naam) staat gelijk aan de Chinese overheid. Als je goed kijkt moet er nogal wat bijgesleept worden om een daadwerkelijke (dubieuze) link met de Chinese overheid te leggen, terwijl er een veel voor de hand liggender uitleg is die bovendien ook daadwerkelijk is gebeurd: Ex-ASML werknemers zijn voor zichzelf begonnen met informatie die ze bij ASML hadden meegenomen (dat was contractbreuk) om Samsung als klant weg te kapen bij ASML. Omdat de contractbreuk is aangetoond kon een rechter vervolgens de nieuwe concurrent een schadevergoeding opleggen, waarop die onmiddellijk failliet ging (dus ja ASML kan concurrenten juridisch wegdrukken, overigens in dit geval voor zover ik kan beoordelen, terecht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren