1. 1

  Grote bedrijven moeten nu snel afkicken van het aardgas, omdat…
  A. we de aardbevingen in Groningen willen stoppen
  B. het Gronings gas nagenoeg op is

  Ik snap wel waarom er 10 jaar terug opeens nieuwe kolencentrales gebouwd werden.

  En nog even wat anders.
  Als je de vraag naar aardgas wilt verminderen (omdat het aanbod lager wordt), dan laat je toch gewoon de prijs stijgen….
  Maak het aardgas maar twee keer zo duur, dan stappen die bedrijven heel snel over. Oh, wacht.

 2. 2

  Mooi onderzoek op stuk rood vlees. Het blijkt, dat de politieke onvrede waar het populisme op drijft niet uit de lucht komt vallen. Het is juist voor een deel het gevolg van populistische retoriek. En dat leidt tot een zichzelf versterkend effect. Door de populistische retoriek worden mensen ontevredener, en daardoor worden ze nog meer vatbaar voor populistische retoriek.

  http://stukroodvlees.nl/de-kracht-van-populisme/

  Dit belooft overigens niet veel goeds, want als dit inderdaad klopt, dan zal de huidige polarisatie alleen nog maar toenemen.

 3. 4

  @3: overstappen op kolen is een heel gedoe, Bismarck.
  Bijna niemand heeft een kolenkachel of een kolenfornuis. Ik zie ook nog niet voor me hoe de stadsbussen (die nu op aardgas rijden) kolen als brandstof gaan gebruiken.
  Het gasleidingen-netwerk zullen we gewoon laten liggen, maar hoe lang het nog onderhouden zal worden en tegen welke kosten is erg onzeker.
  Als je een elektrische boiler hebt, dan kun je voorlopig nog el warm blijven douchen.
  Ik ben benieuwd of ik hier op Sargasso nog iets zal lezen over het einde van het aardgastijdperk.

 4. 5

  @1: @4: Waarvan mijn huis warm wordt zal me een zorg zijn, maar onder de pan wil ik toch wel een vlam kunnen zien. Daar is ook die enorme locomotief in de keuken op uitgezocht, dat bakbeest moet nog wel even mee. Elektrisch wokken, zie je dat al voor je?
  Enfin, bij nood tap ik anders wel een vaatje kerosine af op het vliegveld. Daar zit toch geen tax op. ?

 5. 6

  @5: Electrisch wokken is inderdaad wel een probleem. Toch, voor al het andere kookwerk prefereer ik inmiddels inductie. Veel sneller, en ook nog eens veel minder warmteverlies. Het is even wennen, maar dan wil je niks anders meer (nou ja … behalve dan een fatsoenlijke sterbrander voor die ene Aziatische maaltijd in de week).

 6. 7

  @5 en @6: Als iedereen met gasfornuis over gaat op elektrisch koken, moet er wel nog een extra kolencentrale bij (en als iedereen gaat douchen op elektroboiler en elektrisch/met warmtepompen het huis verwarmen, nog wel een paar). Nou zat ik niet zozeer te denken aan de gevolgen op microniveau (de wokproblemen waren niet mijn eerste gedachte), maar meer op de gevolgen van al die uitstoot van de bijkomende kolencentrales.

 7. 10

  @9:

  Secretary of State Rex Tillerson on Tuesday denounced the recent suspected chemical attack in Syria and said “Russia ultimately bears responsibility” for the victims because it has enabled President Bashar Assad.

  Nou Tillerson kan beter hopen van niet want dan zou de VS ‘responsible’ zijn voor de chemische aanvallen die Saddam heeft uitgevoerd op Iran, want Saddam werd ‘ge-enabled’ door de VS.

  P.S.
  Dan zouden de V.S. trouwens ook verantwoordelijk zijn voor de misdaden die op dit moment door Saudi Arabie gepleegd worden in Jemen aangezien de doel informatie voor de bombardamenten aangeleverd worden door de V.S.

 8. 13

  @11: Niks whataboutery, regels gelden voor iedereen of ze gelden voor niemand, wat jij doet is echt de doodsteek voor het internationaal recht, jij doet namelijk aan selectief recht, dat is nog erger dan wat poetin doet (het internationaal recht overtreden), en het ergste is dat je het niet eens zelf door hebt, echt, jij zit zo ver in de reet van de VS dat nog net je teentjes eruit steken.

 9. 14

  @7: tja, Bismarck, ga je 4000 euro investeren in een zonneboiler?
  Of ga je één keer per week naar het badhuis voor een warme douche a 5 euro?

  Als we elektriciteit duur genoeg maken, hoeven er helemaal geen kolencentrales gebouwd te worden.
  zie ook mijn opmerking uit #1

  Als je de vraag naar aardgas wilt verminderen (omdat het aanbod lager wordt), dan laat je toch gewoon de prijs stijgen….
  Maak het aardgas maar twee keer zo duur, dan stappen die bedrijven heel snel over.

 10. 15

  @14: Elektriciteit duur maken kan alleen als je alle andere vormen van energie óók duur maakt. Dure energie is armoede, wist je dat? Ik geloof dat ik jouw ideeën niet sympathiek vind.

 11. 17

  Energie is toch niet alleen een kwestie van op gas, kolen of kernenergie opgewekt maar ook qua wie de macht heeft van de infrastructuur (pijpleidingen en bedrading)? Qua “gevangen” zitten en zo…

 12. 19

  @14:

  Als we elektriciteit duur genoeg maken, hoeven er helemaal geen kolencentrales gebouwd te worden.
  zie ook mijn opmerking uit #1

  Duurder maken is niet de oplossing:

  De producerende industrie rekent het gewoon door en de mensen met een kleine bers zijn de klos.

  ******************************************************

  Indien we in een hoog tempo windparken op zee bouwen (worden inmiddels dermate rendabel, dat subsidie binnenkort niet nodig is) en op land een smak zonneparken, kan er grotendeels op elektriciteit worden overgeschakeld en een bepaald percentage van de elektriciteit kan worden omgezet naar waterstofgas.

 13. 20

  @16: Waarom zou duurzaamheid gepaard moeten gaan met een laag energieverbruik? Dat is toch geen uitgemaakte zaak? Het is wel zeker dat je met genoeg (goedkope) energie heel leuke dingen voor het milieu kan doen. Je kunt bijvoorbeeld zeewater omzetten naar drinkwater en daarmee de verzilting tegengaan, je kan tuinbouw bedrijven in flats en de vrijgekomen ruimte benutten voor parken en bossen enzovoorts enzovoorts. Maar die energie moeten we niet halen uit kolen en ook niet uit windmolens en zonnecellen, want die hebben geen toekomst resp. hebben te weinig capaciteit en zijn te duur.

 14. 21

  Gezondheidscentra in welvarende gemeenten krijgen de laatste tijd veel aandacht en centjes.

  Wat zou de bedoeling daarvan zijn?

  Toch niet concurreren met sportscholen?
  Of de mensen blij maken?

 15. 24

  @23: niet eenvoudig. Irl verschijnen er allerlei therapiecentra. TVWest vertoont een gezondheidscentrum waar je je fitness kan laten testen.

  Atlantic neemt Newman opzichtig in bescherming. Salon was pro HRC.

 16. 25

  @18: Ja, maar als je het echt goed wilt doen heb je zo’n komvormige inductieplaat (nou ja … eigenlijk inductiekom) nodig. De andere twee oplossingen werken minder goed, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Maar op zich, wokken is inderdaad niet onmogelijk op inductie. Des te meer reden om over te schakelen ;)

 17. 27

  Whatever.

  Neemt niet weg natuurlijk dat Poetin en Co. nog steeds verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het ‘enabelen’ van de die gifgasaanvallen in Syrië. Ze worden er niet minder stout door, ook al zouden de Amerikanen de Irakezen ook royaal van gaswapens voorzien hebben.

  Neemt ook niet weg dat ik mijn gasboiler de deur uit ga schoppen en zsm zonnepanelen en een elektrisch verwarmingssysteem c.q. inductie-kooktoestel neem, nu die zonlichtblokkerende boom naast het huis weg is. Kost misschien een paar extra centen, maar het is ook dikke voldoeninggevende vinger naar de fossiele brandstofindustrie, mn. de NAM en naar Gazprom.

 18. 28

  @27: “al zouden de Amerikanen de Irakezen ook royaal van gaswapens voorzien hebben.”
  Hoho, dat is een Nederlander geweest. Die is daar trouwens ook voor veroordeeld, net zoals Putin. Oh wacht.

 19. 31

  @28: hoho, de Nederlander heeft alleen de grondstoffen geleverd, de techniek voor het produceren en de Intel voor de doelen kwamen wel degelijk uit de VS, net zoals de leningen om het allemaal te kunnen betalen.

 20. 32

  Net zoals die maffe Tillerson onlangs riep dat de Russen de Taliban aan het bewapenen zijn en dat dat tegen het internationale recht is terwijl de VS 30 jaar eerder precies het zelfde deed toen de Russen in Afghanistan zaten.

 21. 34

  Over dat gifgas. Een persoon roept wat, beschuldigd Rusland. komt niet met bewijzen en alles wordt na geblaat.

  Wat wel opvalt, op het moment dat de opstandelingen die door VS gesteund worden tegenslagen hebben, er telkens zo’n bericht over gifgas de wereld in geholpen wordt.

  Check de bronnen van de foto’s en je komt er gewoon achter dat die foto’s door de rebellen/ Al qaida gelieerde groepen de wereld in geholpen worden.

  En het Westen neemt het klakkeloos over, alles om Rusland in kwaad daglicht te zetten.

  We weten allemaal nog de ‘bewijzen’ van WMD die Irak zou hebben. Na het hele land in puin geschoten te hebben, zijn die WMD’s nooit aangetroffen.

  Maar goed , het werkt, zie hier de tig reaguurders die zonder enig bewijs zelf gezien te hebben (het zijn alleen maar uitspraken in de media, niet te controleren) Rusland veroordelen.

 22. 36

  nee ik reageer niet onder een andere naam.

  En heb je zelf dat artikel gelezen? de reden waarom? omdat ze eerst de conclusies van een eerder rapport van die commissie besproken wil hebben. (En dat snap ik, want er zijn wel degelijk gerede twijfels aan de bevindingen in dat rapport. We kennen allemaal de foto waar ‘specialisten’ op de plek van de impact staan waar een ‘sarin’ bom zou zijn gevallen. Wel in het geval van Sarin, had men die foto niet kunnen maken , want dan zouden die onderzoekers toch echt meteen last van verschijnselen gaan krijgen. Sarin is een smerig goedje (geleerd op de TU/e , ik kan daardoor zelf vertrouwen op mijn eigen kennis m.b.t. Sarin en hoef niet op onzin in de media te vertrouwen) ).

  Maar goed die discussie wordt niet gevoerd. Maar wel wordt het aangegrepen om Rusland zwart te maken.

  Anti Rusland meningen komen veelvuldig aan het woord, maar Russisch argument nauwelijks. Dat heet propaganda, en dat is precies wat ik in 34 bedoel: de media neemt alles klakkeloos over.

  Maar goed, blijkbaar ontgaat mijn punt jou:

  ik ben niet voor of tegen Rusland, ik ben niet voor of tegen de VS. Ik wil graag mijn mening vormen o.b.v. feiten, en niet op basis van propaganda. En ja het IS propaganda. Telkens wordt er geroepen: experts dit , experts dat. NERGENS een link naar een wetenschappelijk onderzoek. Nergens wie die experts dan zijn. WEL telkens de landen die dit nieuws de wereld in brengen. Toevallig landen die een tegengesteld belang/rol spelen dan Rusland. Derhalve is propaganda waarschijnlijk.

  Als je echter zelf wat feiten gaat checken kom je tot een andere conclusie. Die overigens aardig verwoordt wordt:

  https://willyvandamme.wordpress.com/2017/05/05/syrische-gifgasaanval-de-franse-slag/

  (ja, dat is media die wel links geeft naar de bronnen, en de bronnen controleert op betrouwbaarheid)

 23. 37

  @34:
  “We weten allemaal nog de ‘bewijzen’ van WMD die Irak zou hebben.”

  Tsja. Maar wat we nog beter weten zijn alle leugens die in de nasleep van MH17 door Rusland zijn verspreid. Hoe zat het ook al weer met die MIG 29 die kilometers boven zijn maximale hoogte zou hebben geopereerd, bijvoorbeeld ?

 24. 38

  @36:
  “We kennen allemaal de foto waar ‘specialisten’ op de plek van de impact staan waar een ‘sarin’ bom zou zijn gevallen. ”

  Ik ken die foto niet. Maar ik meen me te herinneren, dat Sarin een nogal vluchtige vloeistof is. Ik kan me dus heel goed voorstellen, dat het allemaal al verdampt en verwaaid was toen die foto werd gemaakt.

 25. 39

  @36: Willy Van Damme is onderdeel van Mediawerkgroep Syrië; het pro Assad/Putin propaganda clubje waar een Braziliaanse kolonist hier in het verleden ook hand en span diensten aan leverde; lekker betrouwbaar. Als de joodse staat maar uitgeroeid worden maakt een beetje genocide oa met gifgas op meer dan een half miljoen soennieten in Syrië voor dat clubje niet veel uit.

  Er zijn genoeg onafhankelijke onderzoeken geweest; de VN die in haar rapport van Rusland niet mocht zeggen dat Assad de dader was, HRW, etc. Maar daar heeft iemand die “niet voor of tegen Rusland is, niet voor of tegen de VS” natuurlijk niet zoveel mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren