SG-café dinsdag 17-12-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 17-12-2019. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (13)

#1 Joop

Voor een betere samenleving. Helaas hebben wij nog minstens 54 jaar nodig. Het is niet dat het achteruit gaat in ons land, maar de anderen gaan sneller wat betreft de vrouwvriendelijkheid.

https://www.volkskrant.nl/economie/nederland-aan-alle-kanten-ingehaald-op-gebied-van-vrouwvriendelijkheid~bd27e3c9/

#2 Cerridwen

@1: Dat viel mij ook op. Nederland wordt aan alle kanten ingehaald op dit punt, nog een bewijs dat de rest van de wereld in hoog tempo de achterstand op ‘het westen’ inhaalt.

Wel nog de kanttekening dat deze index alleen de achterstand van vrouwen meet, en dus niet de achterstand van mannen (bijvoorbeeld in het onderwijs, levensverwachting). Hoe meer de ongelijkheid van vrouwen afneemt, hoe belangrijker het wordt om ook de achterstand van mannen te gaan meten. Het doel is gelijkheid, niet de mannendominantie inruilen voor vrouwendominantie.

#3 AltJohan

De achterstand is er. Gratis tip van AltJohan, gebruikt andere woorden. Daan gaan we op die manier volgend jaar beter scoren:

https://www.trouw.nl/wetenschap/nieuw-uniek-veelbelovend-mannelijke-wetenschappers-gebruiken-vaker-grote-woorden-en-het-werkt-nog-ook~b63e13a0/

#4 majava

https://twitter.com/Liam_O_Hare/status/1206351693719441408
Brexit en de laatste verkiezingen is een kwestie van kleur en niet rood of blauw.

#5 Cerridwen

Nieuwe prognose over de bevolkingsontwikkeling naar migratie-achtergrond van het CBS:
https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2019/51/prognose-bevolking-naar-migratieachtergrond–2019-2060–
Het aandeel Nederlanders met een migratie-achtergrond groeit naar ca. 40% (nu 24%) in 2060.
Dit is alleen de eerste twee generaties, maar bedenk dat de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse gemeenschappen niet ineens verdwenen zijn over 40 jaar (al zal die voor een deel heus wel opgaan in de ‘Nederlandse’ bevolking).

Dit geeft mensen als AltJohan een hartverzakking.

Niet dat we hier veel aan kunnen doen, en wat mij betreft is het niet direct reden tot zorg. Maar het is wel een enorme verandering.

#6 Frank789

Meisjes, let op: neem in je tienerjaren nooit een baantje bij de supermarkt of de bakker. Wordt geen kapster als je ooit in de politiek zou willen. Het wordt je je leven lang nagedragen.

Jongens, let op: neem vooral een krantenwijk. Je wordt er je leven lang voor geprezen, “van krantenjongen tot miljonair/premier”.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/estse-minister-beledigt-jonge-finse-premier-een-verkoopster~b16bd4d1/

#7 basszje

@6: Uitsluitend bier drinken en rondballen bij Minerva leidt op tot goede bestuurders natuurlijk. Ook om makkelijk dat vergeten te kunnen veinzen.

#8 P.J. Cokema

@5: Mag ik daar dit aan toevoegen?

Herinnert u zich ook nog de CBS cijfers van een paar jaar na de intocht van de Batavieren (tegenwoordig Brabanders geheten)? Of is dat net zo’n fabeltje als de mythe dat de Spanjaarden ooit de lokale bevolking dermate gepenetreerd hadden dat hele volksstammen nog tot op vandaag hun DNA dragen?

En is van de impact van Franse gewapende immigranten niet meer over dan een bevolkingsregister en was van verandering in de bevolkingssamenstelling geen sprake?

All gekheid op een stokje: WNL voorziet het CBS-nieuws van de kop die immigratie als voornaamste oorzaak van de groei aanwijzen. De meeste anderen koppen iets over migratie, hetgeen veel juister is.

Maar het CBS stelt dus dat het aan de emigratie ligt: Het grootste deel van de groei komt doordat er minder mensen emigreren.

Dat al nog los van dat koppen in meerdere media melden dat de bevolking 20 miljoen zielen zal tellen, terwijl het CBS het over ‘bijna 19,6 miljoen’ heeft.

#9 Cerridwen

@8: Ga jij dit serieus proberen te bagatelliseren PJ Cokema? Het CBS heeft doorgerekend dat de netto-immigratie de komende decennia hoger is dan nu, en hoger dan de vorige keer gemodelleerd, en dat dat de reden is van de snellere groei van de bevolking dan in de oude prognose.

Dat dit zou komen door een dalende emigratie is onzin; zowel immigratie als emigratie nemen toe volgens het CBS. Ik ben wel benieuwd hoe je hierbij komt.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/51/prognose-19-miljoen-inwoners-in-2039

Deze netto-immigratie zorgt ervoor dat in de komende decennia het percentage Nederlanders met een migratie-achtergrond verder gaat stijgen. En dit zijn dus niet de 3+e generatie nakomelingen van migranten, maar gewoon de 1e en 2e generatie migranten zoals we dat nu definiëren.

Daar mag je vervolgens van vinden wat je wilt, maar ga niet de feiten ontkennen.

#10 P.J. Cokema

@9: Bagadingesen? Geenszins!
Ik scherts wat weg, wijs vervolgens op hoe media hete CBS koppen en eindig serieus met een feit (althans: ik bedacht dat niet, het CBS schrijft het in haar bericht). Dat laatste als oefening voor mijzelve om eens te kijken welke draai ik met een enkel feit aan nieuws kan geven.

#11 Rigo Reus

@10: hehehehe

#12 majava

@5: Ergens de onderbouwing gelezen van deze cijfers? Waarom die toename in immigratie met bijna 50% (tov de meest recente cijfers), maar ook emigratie?

#13 Hans Verbeek

Zoals de Nederlandse aardgasproductie krimpt, zo zal ook de gasproductie van het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen gaan krimpen.
https://www.globaldata.com/bleak-outlook-for-natural-gas-output-expected-for-northwest-europe/
Vroeger of later moeten we toch op een andere manier onze huizen warm zien te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*