1. 6

  @1: Hoe hard kun je liegen met een kop zeg? Wat ik lees is dat deze “Noordelijke groep” juist meer macht aan de EU wil. Voorbeelden: Strikte naleving van de door de eurozone opgelegde begrotingsregels, door de EU verplichte sanering van de staatsschuld (men denke aan de Troika, die jarenlang effectief de regering van Griekenland overnam) en een Europees Monetair Fonds (EMF) dat leningen aan eurolanden in nood verstrekt en toeziet op de daaraan gekoppelde hervormingen. Effectief pleiten ze voor een geformaliseerde mogelijkheid tot machtsovernames van EU-lidstaten door de EU.

 2. 11

  @6
  Ja en nee. Deze Oostzeelanden+ lijken meer EU te willen, maar wel één waarbij individuele staten verdergaande bevoegdheid houden: niet meer macht naar het Europees Parlement, omdat diens legitimatie de legitimatie van de parlementen van de lidstaten tenietdoen. Dat is gecombineerd met de noordelijke eis om de economie ‘op orde’ te houden.

  Het is meer van wat het nu is. Het is geen ingrijpende hervorming van de EU op democratisch, economisch, financieel of fiscaal gebied, maar een formalisering van wat de afgelopen 10 jaar ‘ontstaan’ is uit (voornamelijk) de eurocrisis. Ik vind het een beetje flauwtjes, maar het is in ieder geval een stuk anders dan de kruistochten tegen de EU die in de Visegradlanden en binnen andere landen normaal zijn.

  Daarnaast is het een interessante ontwikkeling: het is een positie die het VK ook in had kunnen nemen, maar die doet nu niet meer mee. Nederland, dat eerder bijrijder was van het VK (64,8 miljoen), zit nu ineens zelf achter het stuur, als grootste van de noordelijke kleintjes (17 miljoen tegen 9,96 miljoen van Zweden, 5,6M van Denemarken, 5,5M van Finland etc.)

 3. 12

  @8: Met die spion heb ik niet heel veel medelijden, want hij heeft eerst verdiend aan het verkopen van informatie.

  Snowden is volgens mij een ander verhaal, hij heeft (voor zover ik weet) niets verdiend aan de informatie die hij openbaar gemaakt heeft.

  Ik denk trouwens dat de VS niet nodig vinden om eventuele spionnen te vermoorden. Asiel moeten vragen in Rusland is al erg genoeg

 4. 13

  @12: Die spion heeft eerst in Rusland in de gevangenis gezeten en is daarna bij een spionenruil uitgewisseld, dan heb je normaal je straf uitgezeten. Moord is moord en geen risico van het vak, daarbij liggen zijn dochter en een hulpverlener ook in het ziekenhuis.

  If Russia is confirmed to be behind the attack, it would be the first known case of the Kremlin trying to kill an agent after a spy swap. It could also be the first time that Moscow has harmed the child of a target since the son of Leon Trotsky was murdered in 1937 under Stalin’s great purge.

  https://www.thetimes.co.uk/article/mi5-believes-russians-tried-to-kill-former-spy-sergei-skripal-jqzbbcvt3

 5. 14

  @13: Slecht nieuws voor jou, de dag dat je besluit om spion te worden is de eerste dag dat je de rest van je leven over je schouder moet gaan kijken, risico van het vak, moet je maar geen spion worden.

 6. 16

  @15: 1. Hoe weet jij dat Poetin het was.
  2. Als jij denkt dat alleen Poetin dit soort streken heeft dan heb ik erg slecht nieuws voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren