Sepp Blatter treedt af

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wie heeft de afgelopen dagen een hartig woordje met de man gesproken?

Open artikel

Reacties (37)

#1 Kilgoretrout

Zal iemand al de filmrechten geclaimd hebben op al deze intriges? Ik ben erg benieuwd wat er de afgelopen dagen achter de schermen is gebeurd…

#2 Krekel

Godzijdank net voor de laatste aflevering Voetbal International.

#3 Inca

@0, John Oliver!

#4 Krekel

@3: Ik denk eerder Johan Derksen.

Want van VI weten we dat (in elk geval) de UEFA het wel kijkt, en in die wetenschap sprak Derksen Sepp Blatter gisteren nog rechtstreeks toe:

#5 Olav

Whatever. Er zal wel een ander potentaatje hem komen vervangen.

#6 Joost

@5: Ssssst. Help ons hopen. Het systeem moet in ieder geval flink op de schop, als dat niet gebeurt, dan blijft het een criminele bende…

#7 Bolke

@6: Dat was het al voor Blatter en dat zal het na Blatter ook blijven.

#8 Inca

Hou toch eens op met dat fatalisme! Er verandert iets, dit zijn de momenten om aan te grijpen. NIET omdat je dan denkt dat het leven ineens vol regenboogjes zit en alles nu opgelost is, maar WEL omdat er hier verdorie toch een paar flink corrupte mannen zowaar werkelijk wat verliezen. En dat is veel meer dan iemand een week of wat terug hadden verwacht!

Verandering begint wellicht met het onderscheiden van de stapjes in de goede richting van de stappen in de verkeerde richting.

#9 Bolke

@8: Ach welnee.

#10 Krekel

Geef het op, fatalisme verandert toch nooit.

#11 Krekel

Defaitisme is het enige wat het waard is om voor te vechten.

#12 Inca

@9, niks doen en niks willen hebben vast veel meer effect!

#13 Joop

Hij is niet veroordeeld, maar iedereen weet dat het een schurk is. Vreemd hoor. Ik dacht altijd dat dat niet politiek correct was. Hij was verliefd op voetbal en het besturen, hij is waarschijnlijk blind geweest en heeft het niet willen zien.

#14 mark3000

@3,4: Is dat nou toeval, John Oliver en VoetbalOliver?

#15 Bolke

Ze hebben trouwens onlangs ingebroken bij de FIFA, de dieven zijn er met de uitslagen van het WK van 2018 en 2022 vandoor gegaan.

#16 Jos van Dijk

Verbaast me niets. Zo doen die mannetje dat: een week lang genieten van wereldwijde aandacht en als de grond te heet onder de voeten wordt de benen nemen.

#17 Olav

@8:

Hou toch eens op met dat fatalisme! Er verandert iets, dit zijn de momenten om aan te grijpen.

Hou toch eens op met commanderen!

Typische onhebbelijkheid van optimisten: de dwang die er vanuit gaat.

Denk je nu echt dat jij en ik ook maar enige invloed hebben op wat er in dat corrupte voetbalwereldje zoal gebeurt? Misschien jij wel maar ik niet, ik sta aan de zijlijn en mag slechts observeren. En ik sta volkomen in mijn recht als ik er cynisch over ben. Gaat er werkelijk wat veranderen bij die stropdassenclub? Jij zegt het, ik zeg: eerst zien en pas dan geloven.

Het zou me niets verbazen als dat FBI-onderzoek ook op niets uitloopt, of toch politiek gemotiveerd blijkt te zijn, enz.

En uiteindelijk maakt het ook allemaal niets uit want het is toch maar voetbal. Een spelletje met een bal en een speeltje van rijke heren. Er zijn dingen waar ik me drukker over maak.

#18 frankw

Het gekke is dat de afscheidsspeech van Blatter leest als een serieuze wil om in zijn laatste maanden een paar zaken binnen Fifa daadwerkelijk recht te zetten. Ik kan het niet rijmen met zijn eerdere gedrag maar hoop wel dat de boodschap oprecht is en het hem lukt. Oh ja, in de VS schijnt Blatter wel degelijk onderwerp van onderzoek te zijn.

#19 Olav

@18:

Het gekke is dat de afscheidsspeech van Blatter leest als een serieuze wil om in zijn laatste maanden een paar zaken binnen Fifa daadwerkelijk recht te zetten.

Ja, duh. Als hij niet mooi kon lullen dan had hij zich natuurlijk ook niet zo lang op die plek kunnen handhaven.

#20 Joost

De NY Times heeft een stuk waarin gesuggereerd werd dat de enige reden dat Blatter nog niet is opgepakt was, was omdat ze eerst z’n handlangers wilden pakken en die deals wilden aanbieden.

http://www.nytimes.com/2015/06/03/sports/soccer/sepp-blatter-to-resign-as-fifa-president.html?emc=edit_na_20150602&nlid=42666423&_r=0

#21 zuiver

@0: Wie heeft de afgelopen dagen een hartig woordje met de man gesproken?

Er zijn nogal wat lui gearresteerd en vandaag werd Jérôme Valcke, zijn tweede man, aangepakt. Het lijkt een beetje op Watergate. Nixon bleef zitten totdat het vuur erg dicht bij kwam. Hij mocht toen kiezen: geen vervolging/onderzoek maar aftreden of blijven zitten maar alle ellende van een aanklacht over zich heen krijgen.

Ik denk dat Blatter eieren voor zijn geld heeft gekozen.

En verder blijft alles natuurlijk zoals het was.
Na een plas.

#22 Bismarck

Het kan ook te maken hebben met de plannen van een aantal top voetballanden om uit de FIFA te stappen. Je wilt toch niet de president zijn op het moment dat je internationale bond gedegradeerd wordt tot de Mickey Mouse competitie.

#23 Schoffel

@2: aantal top voetballanden? Welke dan? In Europa hebben Spanje, Italie en Frankrijk voor Blatter gestemd, dus die stappen echt niet uit de FIFA. Wat blijft er dan over? Duitsland en Engeland misschien.

#24 Inca

@17, ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat onze invloed groter is als we proberen dan als we op voorhand aannemen dat het allemaal toch wel niet zal veranderen.

En ik gebruik uitroeptekens als het me hoog zit, en dat apathische fatalisme zit me hoog. Jemig, iedereen depressief, en daarmee wordt precies het soort sfeer gecreeerd waarin men z’n gang kan blijven gaan. Niet alleen bij de FIFA hoor, want hoewel ik de soap met spanning gevolgd heb en het hele gebeuren rond Qatar verwerpelijk vind ben ik niet eens zo heel erg betrokken bij voetbal.

Maar dat eeuwige gezeik over dat het toch niet anders kan, niet anders zal worden, blijkbaar omdat het veel makkelijker is om je te zien als slachtoffer van de grote boze buitenwereld, en daarmee elke poging om eens iets te veranderen en verbeteren al af te kappen voor hij geslaagd had kunnen zijn… dat zit me tot hier. Want daarmee zijn al die depressievelingen zelf de voornaamste oorzaak geworden dat dingen zo lopen als ze zijn. Terwijl als ze gewoon hun mond houden, en zich er helemaal niet mee bemoeien, de dingen meer kans van slagen hadden. Maar nee… het moet actief afgebrand worden. Als we het dan toch over optimisten en pessimisten hebben, zijn de pessimisten gewoon dom. Ze beinvloeden de werkelijkheid, maar in een richting die ze niet willen. (En niet omdat het realistisch is, want de werkelijkheid wijst uit dat dingen best kunnen veranderen. Zoals gezegd niet ineens, niet totaal, niet voor altijd, maar wel met kleine stapjes. Maar kleine stapjes zijn ook stapjes, alleen willen de pessimisten die liever niet zien blijkbaar.)

#25 gbh

@18: Ik denk meer dat hij voor zichzelf redden wilt wat er te redden valt en de voor hem gunstige poppetjes op de voor hem juiste plekken wilt plaatsen, een soort Putin & Medvedev contructie.

#26 su

@24

Zoals gezegd niet ineens, niet totaal, niet voor altijd, maar wel met kleine stapjes. Maar kleine stapjes zijn ook stapjes, alleen willen de pessimisten die liever niet zien blijkbaar.

One step forward, two steps back. Blatter is met overgrote meerderheid herkozen ook al was er een flinke schandaal zich aan het ontrafelen. Denk je nou echt dat dat organisatie gericht is op verandering? Het is een kutspel met kutbestuurders en spelers die exorbitante bedragen verdienen voor het rondtrappen van een balletje. Veranderen doe je het alleen door massaal iets anders – bijvoorbeeld Rugby – te gaan kijken. Maar dat doen jullie niet, stelletje makke schapen. De supporter krijgt de sport die hij verdient.

#27 Olav

@26: Hear, hear.

#28 Bismarck

@23: Potdikke, en ik maar denken dat die stemming geheim was…

#29 Inca

@26, nee, de organisatie is uiteraard niet uit op verandering. Dat lijkt me wel duidelijk. Punt is dat een aantal landen, veel publiek en nu zelfs een aantal sponsoren wel een klein beetje uit zijn op verandering en zo wat kunnen bewerkstelligen. En dat dus bij de organisatie kunnen afdwingen. Het oppakken blijkt bv een behoorlijke motivatie te zijn geweest om die mensen uit de top van de organisatie te gooien.

(Wat die sponsors betreft: het interesseert ze natuurlijk geen zak of er werkelijk corruptie is of niet. Dat snap ik prima. Maar zodra de publieke opinie dusdanig zwenkt en de corrupte leiders ineens criminelen zijn, trekken ze hun handen wel heel snel af van zoiets, en dat is dus wel iets dat je kunt gebruiken.)

Dat momentum moeten we aangrijpen om door te drukken. Als er een kritische massa is kun je wel dingen veranderen.

One step forward, two steps back.

Dat is zo’n gelul. De enige reden waarom dat gebeurt is omdat mensen allemaal lamlendig achterover zitten en het laten gebeuren. Omdat ze te beroerd zijn om hun best te doen, zelfs als de gelegenheid er wel is. Maar dan heb je niet meer het recht om de verantwoordelijkheid bij de ander te leggen… die passiviteit is geheel je eigen keuze.

(Enne, om er eens een mooie Godwin in te gooien… Alles is toch zinloos, dus gaven we de Nazi’s braaf alle gelegenheid en alle medewerking. Uiteindelijk zijn we blijkbaar nog dezelfde laffe ‘ik-ben-wel-tegen-maar-je-doet-er-niets-aan’-burgers die de administratie overhandigden, de regels invoerden, de wapens verkopen, ‘want je doet er niets tegen’ etc. En daardoor pronkten wij destijds al bovenaan met het aantal gedeporteerde joden maar belegden we ook in clusterbommen, of denken we dat het ok is om belastingontwijking te faciliteren. Want je verandert toch niks, dus probeer het vooral niet!)

Zo. Bring it on!

#30 Olav

@29:

Dat is zo’n gelul. De enige reden waarom dat gebeurt is omdat mensen allemaal lamlendig achterover zitten en het laten gebeuren. Omdat ze te beroerd zijn om hun best te doen, zelfs als de gelegenheid er wel is. Maar dan heb je niet meer het recht om de verantwoordelijkheid bij de ander te leggen… die passiviteit is geheel je eigen keuze.

Gelukkig hebben we jou om er wat aan te doen. Vanachter je toetsenbord. De Fifa-baasjes mogen wel op gaan passen.

#31 Joost

@31: En wij dan achter ons toetsenbordje over Israël? Over klimaatontkenners? Ook zinloos?

#32 su

@29

Dat is zo’n gelul. De enige reden waarom dat gebeurt is omdat mensen allemaal lamlendig achterover zitten en het laten gebeuren.

Het gebeurt omdat de leden van de organisatie er baat bij hebben. Er komt nu even een verschoning en een periode van de boetekleed aantrekken. Maar de opkomende vervangers die de plaatsen van de corrupte bestuurders gaan invullen komen uit dezelfde gelederen als doodleuk weer stemde voor Blatter. Die zien dan weer hun kans schoon om aan de strijkstok te likken. En gezien het een miljardenonderneming is heb jij en ik daar geen ene zak over te vertellen. Als de ene capo gekeeld is wordt hij gewoon door de volgende opgevolgd totdat je de gehele organisatie opdoekt.

(Enne, om er eens een mooie Godwin in te gooien… Alles is toch zinloos, dus gaven we de Nazi’s braaf alle gelegenheid en alle medewerking. Uiteindelijk zijn we blijkbaar nog dezelfde laffe ‘ik-ben-wel-tegen-maar-je-doet-er-niets-aan’-burgers die de administratie overhandigden, de regels invoerden, de wapens verkopen, ‘want je doet er niets tegen’ etc. En daardoor pronkten wij destijds al bovenaan met het aantal gedeporteerde joden maar belegden we ook in clusterbommen, of denken we dat het ok is om belastingontwijking te faciliteren. Want je verandert toch niks, dus probeer het vooral niet!)

Voetbal is misschien oorlog, maar je leven er voor geven? Flikker toch op.

#33 Inkwith Barubador

He jongens, het is maar voetbal, hoor. Een spelletje met een bal enzo.

#34 Joost

@33: Vertel dat aan de nabestaanden van die dode bouwvakkers in Qatar.

#35 Inca

@32,

En gezien het een miljardenonderneming is heb jij en ik daar geen ene zak over te vertellen.

Jij en ik als eenling niet. Jij en ik en al die andere individuen die uiteindelijk die voetbalwedstrijden bekijken wel. Dat vergeten we makkelijk, want als slechts 1 miljardste van het publiek kunnen we doen alsof we daar geen verantwoording voor dragen… want 0,000001% (en ik kan er een paar nulletjes naast zitten, geen zin om ze na te tellen) is eigenlijk nul dus wat doet het ertoe? Maar het doet er wel toe. Als wij met ons allen zouden bedenken dat we niet meer kijken naar het voetbal, moet je eens kijken hoe snel er niks meer van overblijft.

En dat is precies het gevaar waar ik op wilde wijzen… dat is precies hetzelfde mechanisme wat je wel degelijk ook terug ziet bij oorlogen en onderdrukkende regimes: mensen voelen zich machteloos om iets te doen, en maken zich daardoor machteloos. Maar op die manier zijn ze niet neutraal maar werken ze toch actief mee aan het behouden van de status quo. (En voor iedereen die profijt heeft van de status quo is de werkwijze dus makkelijk: wakker cynisme en machteloosheid aan, en de mensen onderdrukken zichzelf en elkaar, daar hoef je dan niet eens meer veel voor te doen.)

Wat dat betreft heeft men ons met miljoenen of miljarden mensen in een (omgekeerd) prisoners’ dilemma gelokt: iets doen heeft alleen zin als de buurman het ook doet (en diens buurman en diens buurman), maar die willen ook niet zinloos de eerste zijn. En dus doen we niks, ook al weten we allemaal dat dat in elk geval niet leidt tot verbetering.

Maar moreel handelen is niet zo heel ingewikkeld. Het goede is goed, en erken dat. En het foute is fout en erken dat ook. Sepp Blatter van de troon aftrappen vanwege zijn corruptie is gewoon iets goeds, dus laten we dat erkennen.

En dan komt daarna de rest, wat doen we er verder mee. Dat is inderdaad niet gegarandeerd iets goeds. De opvolgers zijn uiteraard niet automatisch integer, de problemen zijn niet opgelost. Dat vereist eigen oordelen en eigen handelen en de inspanning van ieder op zich om het beter in te vullen. Maar dat doet niets af aan het hier en nu waarin zowaar een aantal mensen zijn gepakt vanwege corruptie en dat de absolute machthebber heeft moeten aftreden en wat ondubbelzinnig en zonder enige twijfel beter is dan de situatie van een paar weken geleden.

@33, wat Joost ook zegt: het gaat hier om hele echte slachtoffers en hele echte woonwijken die verwoest worden en hele echte andere consequenties. De world cup kostte Brazilie een bedrag dat ongeveer gelijk is aan het gehele budget voor sociale zaken en ondersteuning van de armen. Talloze mensen zijn van hun woonplek verdreven, zowel in Brazilie als in Zuid-Afrika.

#36 Inca

Overigens, Su, ik vraag niet om je leven te geven. (Zelfs al worden er dus wel levens gegeven voor het voetbal, en zijn er inmiddels een paarduizend mensen gestorven bij de bouw in Qatar.)

Ik vraag niet of je de straat op wilt gaan, of om zelf activist te worden. Ik vraag niet om het toernooi te boycotten, of de sponsors. Ik ben niet tegen, maar ik zal het niet vragen.

Het enige dat ik vraag is dit: als er een stapje in de goede richting genomen wordt, zelfs al is het een kleine stap, die niet perfect is en bij lange na niet alles oplost, brand het dan niet meteen af. Je hoeft er niet eens wat positiefs over te zeggen als je dat niet wilt, maar geef geen cynisch commentaar. Dat is alles wat ik vraag.

#37 su

@35

Als wij met ons allen zouden bedenken dat we niet meer kijken naar het voetbal, moet je eens kijken hoe snel er niks meer van overblijft.

Doe ik al mijn hele leven, geen voetbal kijken. Nou ja, een enkele keer terloops. Maar het is echt de gros die niet moet gaan kijken voordat er iets verandert. Ik heb in mijn reacties dan ook niet anders beweerd. Maar dat is geen kleine stapje meer, maar revolutie. Ik ben er dus klaar voor. Komen jullie nog?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*