Sekswerkers mogen als enige contactberoep nog niet aan de slag: ‘Deze coalitie is erop uit ons te naaien’

Dossier:

Tot 11 mei was sekswerk verboden omdat de overheid het als contactberoep aanmerkte, inmiddels mogen contactberoepen weer aan de slag. Behálve sekswerkers. De reden? Die gaf de regering niet.

Open artikel

Reacties (48)

#1 tigger

Duh, twee gristelijke partijen in het kabinet dat wordt geleid door een protestantse premier. Dit land wordt geleid door een club waarvan een groot deel minder problemen heeft met incest dan met prostitutie.

#2 gbh

@1: Niet om lullig te doen maar er is toch, zelfs voor de wet, verschil tussen contact en intiem contact.

#3 Karin van der Stoop

@2: Dat kan wel zijn, maar dit lijkt me toch een vorm van discriminatie. Want als je mag daten zou je ook naar de hoeren moeten kunnen.

#4 gbh

@3: Beetje domme argumentatie; het gaat hier om een besmettelijke ziekte en besmettelijke ziekten worden bij nauwer contact nou eenmaal veel sneller overgedragen. Zijn ziektes waarbij contact zelfs zo nauw moet zijn dat ze vrijwel alleen seksueel worden overgedragen. Dus als je het over discriminatie wilt hebben klaag dan lekker dat virus bij de rechter aan. Verder mag iemand van mij op 14 jarige leeftijd daten maar mag die van de wet op die leeftijd nog niet naar de hoeren.

En discriminatie van wat? Vrouwen die uitgebuit worden?

#5 beugwant

Hoe zit het eigenlijk met al die bruiden van Christus? Mogen die wel per dertig met Hem neuken in de kerk?

#6 tigger

@4:
Eén keer hoesten in een kerkzaal en alle aanwezigheden zijn besmet. Een sekswerker werkt er geen 30 af in een dag.
Vanaf het begin van de “intelligente “lockdown gelden er al andere regels voor religieuzen dan voor andere mensen. De afwijkende regels voor sekswerkers bevestigen dat nog een keer.

#7 Janos

Sekswerk: als je geen vergunning geeft, bestaat het ook niet! Hebben ze in Delft slim bekeken… (zucht)

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/legalisering-sekswerk-zorgde-juist-voor-meer.13346521.lynkx

#8 Le Redoutable

@6 Er zitten 2 religieuze partijen in de coalitie, dus je wilt zeggen dat die zichzelf discrimineren? En de sportscholers worden dan zeker ook gediscrimineerd?

En betreft het artikel zelf, tjsa, als je het verschil niet snapt tussen het besmettingsgevaar van een sekswerker en een kapper, dan weet ik het ook niet meer. Dat dan heb ik het intelligentie niveau van sommige regeerders kennelijk toch te hoog ingeschat.

#9 majava

@4:

En discriminatie van wat? Vrouwen die uitgebuit worden?

En dat is ook een rechts-gristelijk frame (waarin je meegaat). Het geeft allemaal niet, want sekswerkers zijn slachtoffers. Gelul. Het is in NL voor de meesten een beroep waar ze zelf voor kiezen. Sterker nog, de groep voor wie wet-en regelgeving van belang is, is 100% een volledig normale beroepsgroep. Zij die het niet vrijwillig doen, zij die slachtoffers zijn van mensenhandel en uitbuiting hebben toch al niets te maken met (naleving van) wetten. Voor deze laatsten is het van belang dat er goede opsporing en justitiele afhandeling is in plaats van hoe we hun werk reguleren.

Moeten we gebruik van seizoenswerk strafbaar stellen? Moet het moeilijk voor seizoenswerkers zijn om bankzaken en verzekeringen te regelen? Alleen maar omdat een deel te maken heeft met uitbuiting en fraude?

Hoe meer sekswerk als normale arbeid kan worden benaderd, hoe meer het een transparante sector kan zijn. Transparantie is de doodsteek voor illegale praktijken.

#10 tigger

@8:
Samenscholingen zijn verboden, tenzij religieus. Ik vind dat vanuit besmettingsgevaar onverkoopbaar. Ja, ik vind dat dit religieuze kabinet religieuze mensen positief discrimineert. Jongeren krijgen een boete als ze met z’n vijven in een parkje staan, iets verderop mag een kerkdienst met 30 man! wel gewoon doorgaan. Geschift.

Voor wat betreft kappers, ik denk dat er een veel groter publiek gevaar is van een besmette kapper die 50 man per dag in de nek loopt te hijgen dan van een sekswerker met hooguit enkele klanten.

#11 Co Stuifbergen

@3: Het RIVM raadde aan om seksueel contact tot 1 persoon te beperken.
Ik vind consekwent dat sekswerkers dan niet aan het werk mogen.

Ik vind niet consekwent dat sekswerkers geen compensatie krijgen, zoals andere ZZP’ers die wel krijgen.

#12 Joost

@11: Behalve dan dat masseurs en kappers wel gewoon tientallen klanten per dag mogen hebben. Er wordt in ieder geval met twee maten gemeten hier. Dat is voor kerkgangers al bekend, maar het ruikt er hier wel sterk naar dat er een ideologisch sausje gegoten wordt over deze zaak.

Zoiets als: laten we zoveel mogelijk sekswerkers dwingen de branche uit te stappen. Helaas is dat voor de meesten niet echt mogelijk, want hoe verklaar je dat gat in je cv, om maar eens een van de vele problemen te benoemen.

#13 gbh

@9: Dat heeft niks met een rechts-gristelijk frame te maken.Tegen uitbuiting zijn zou een links frame moeten zijn en er zijn genoeg vrouwen die gedwongen worden als prostitué te werken.

#14 Frank789

@10: [ Jongeren krijgen een boete als ze met z’n vijven in een parkje staan ]

Dus snel gaan bidden en preken en veel amen roepen zodra je de BOA’s ziet aankomen.

#15 Joost

@13: [citation needed]

Er zijn ook genoeg Poolse dagloners die worden uitgebuit en in kassen moeten werken. En volgens mij hebben we nog nooit overwogen kaswerk in z’n geheel maar te verbieden.

Je ziet hier dat de overheid aan de ene kant zegt uitbuiting en dwang te willen tegengaan, maar het tegelijk lastiger maakt om deze schaduwkanten van sekswerk te controleren en tegen te gaan.

Ik zeg niet dat uitbuiting niet gebeurt, dat is bekend, maar ik vind het wel vreemd dat dit zo’n beetje de enige branche is waarbij een minderheid het beleid voor de hele groep bepaalt.

Het is trouwens ook opvallend hoe weinig de overheid of de organisaties die actief zijn om mensen ’te redden’ praten met de beroepsgroep zelf.

#16 Joost

@14: Gewoon doen alsof je sport is ook ok hoor, maar zodra je stopt ben je weer gewoon strafbaar

#17 Frank789

@16: Maar niet sporten binnen 1,5 meter, toch? Moeten ze in die kerken nog steeds 1,5 meter aanhouden of schouder aan schouder in de banken max 30 pers?

#18 gbh

@15: Waar beweer ik dat prostitutie verboden moet worden? Maar ga niet doen alsof het allemaal heel lief en schattig is. Welk ander beroep draait om zeer nauw en intiem contact en is in die zin en en het daaruit voortvloeiend risico van overdracht van virussen vergelijkbaar met prostitutie?

Moet je tomaten plukken met een condoom?

#19 Frank789

@10: [ kapper die 50 man per dag ]
Dat zijn er, bij een 8-urige werkdag, 6,3 per uur, ofwel 9 minuten per klant. Bij 20 minuten kom ik op pakweg 25 klanten.

#20 Frank789

@15: [ Poolse dagloners ] @18: [ Welk ander beroep ]
Misschien kun je beter sekswerker zijn dan oost Europese kracht in een slachthuis.
Dan ga je ’s morgens met 8 man geperst in een busje naar het werk, sta je de hele dag dicht op elkaar naast de lopende band. Om vijf uur geperst met 8 man in een busje naar het huis waar je met zijn vieren op een kamertje slaapt, in een huis met totaal 20 man.

https://www.nu.nl/coronavirus/6053388/ruim-1-op-5-werknemers-vleesverwerker-in-groenlo-besmet-met-coronavirus.html

#21 gbh

@20: Dat is ook schandalig maar als ze elkaar ook nog lagen te neuken was niet 20% besmet maar 100%

#22 Frank789

@21: Een beetje sekswerker neukt veilig, maar hoe veilig?
Doggy style met mondkapjes?

Lees (met rooie oortjes?):
https://www.rivm.nl/hygienerichtlijnen/seksbedrijven-sekswerkers

#23 gbh

@22: Dat zijn pre-covid-19 richtlijnen. Een mondkapje kan op een meter afstand nog vrij effectief zijn in het voorkomen van besmettingen bij de kapper maar hoe effectief is dat op 2 centimeter afstand? Verder wordt nu onderzocht of covid-19 seksueel overdraagbaar is; er zijn aanwijzingen dat dit wel eens mogelijk het geval zou kunnen zijn. Of moet je als kapper ook bang zijn voor rondvliegend sperma?

#24 Frank789

@23: [ op 2 centimeter afstand?]
Doggy style is geen 2cm, condooms, beflapjes, latex handschoenen, douchen, etc.

#25 tigger

@19:
Die waar ik vorige week was, is ongeveer 10 minuten bezig per klant. Hij is nu extra geopend vanwege de drukte, elke dag tot 19:00. Ik denk dat ik er niet ver naast zit. Maar goed, daar gaat het ook niet echt over, hè?

#26 gbh

@24: Ah de man met ervaring.

#27 Wendy

@3: Het is discriminatie, waarom mogen de kapperszaken wel eerder beginnen en wij pas op 1 september. Ik heb NOW aangevraagd en tot heden niets gehoord. Ook ik betalen wel belasting.

#28 beugwant

@26: Ah, de man met interpretatievermogen.

#29 Joost

Waar zeg ik dat het allemaal heel lief en schattig is @18?

Maar doe jij nou niet alsof seks waarbij hoofden vlak bij elkaar moeten zijn de enige dienst is die een sekswerker kan leveren, of dat dat eventueel niet veiliger kan.

Elke beroepsgroep heeft eigen manieren om uit deze situatie te komen, met aanpassingen aan de normale routine. Zo ook sekswerkers. Dus waarom masseurs wel en mag je uren naast elkaar gaan zitten op een terras, maar wordt hier niet eens naar gekeken?

Zie ook: https://www.parool.nl/amsterdam/plan-verantwoord-sekswerk-wel-doggystyle-geen-missionaris~b85fa7b8/

#30 tigger

@23:
Je maakt een denkfout, op individueel niveau is intiem contact inderdaad risicovoller. In de zin van publieke veiligheid heb ik daar mijn vraagtekens bij.
Als een besmette kapper 50 klanten op een dag heeft en 50% daarvan besmet, is dat veel risicovoller vanuit publieke veiligheid dan een sekswerker met 5 klanten die honderd procent besmet.
Overigens had de kapper waar ik vorige week was geen mondkapje om, net zo min als de andere klanten en kappers.

#31 Hans Custers

Mogelijk is de beslissing genomen omdat de kans op overdracht door de combinatie van contact en fysieke inspanning veel hoger wordt ingeschat dan bij contact alleen. Fysieke inspanning, met alle gehijg, gepuf en geschreeuw van dien, geldt als risico-factor, meen ik. Dat zou de reden kunnen zijn om sekswerk nog niet toe te staan.

#32 Frank789

@25: Ah! De Kale Mannen Kapper? :)

Maar 1 minuut voor in de stoel zetten en 1 minuut voor afrekenen laat nog maar 7 minuten over.
Maar daar gaat het inderdaad niet over.

#33 gbh

@31: Afgezien van dat; bij de kapper gaat knippen als het goed is op afspraak: je naam is dus bekend als er en besmetting blijkt te zijn. Dat wordt een stuk lastiger bij de hoeren.

@30: Heb bij Corona nog geen besmettingsratio gezien van 50% jij wel? Er zijn een aantal gevallen bekend van mensen die veel anderen hebben besmet maar dat is niet de norm. Eén persoon besmette over het algemeen maar een paar anderen en geen 50%.

@29: Denk je dat iedereen zich in de seksindustrie braaf aan dat soort regeltjes houd of dat er tegen bijbetaling heel veel meer gebeurd? Ik moet zo wie zo niet aan een prostitué denken omdat ik van het spel en de interactie hou maar hou uitvoerbaar denk je dat latex handschoenen etc. zijn?

Naar de hoeren:

https://www.matcon.com/sites/default/files/styles/galleria_zoom/public/chem_1000_a1.png

#34 Frank789

@33: [ hou uitvoerbaar denk je dat latex handschoenen etc. zijn? ]
Als je al rubber of latex om je jongeheer of anderszins beflapjes moet accepteren lijkt me dat niet zo’n probleem.
Maar bij fisten schijnt het juist handig te zijn. Heb ik van een vriend. Het RIVM, zie link boven.

#36 gbh

@35: Ja en? Wat wil je daarmee zeggen? Iemand die ziek is en willens en wetens gaat werken wetende welk risico diegene is voor anderen is voor jou representatief voor een complete beroepsgroep?

#37 Joost

@33: “Denk je dat iedereen zich in de seksindustrie braaf aan dat soort regeltjes houd of dat er tegen bijbetaling heel veel meer gebeurd?”

Serieus, dit is je antwoord? Gast.

#38 tigger

@36:
Ben je echt zo dom of zit je gewoon te trollen?

#39 gbh

@37: Tja geile mannen staan er natuurlijk echt om bekend dat ze alles precies zo doen als wat ze opgedragen wordt en niet anders omdat ze toevallig daar op kicken. Vraag maar aan Assange.

@38: Ik ben niet aan het trollen dus waarschijnlijk ben ik zo dom. Dus leg maar eens uit wat je met die strakke google actie van @35 probeert te zeggen.

#40 beugwant

@33: Dat zijn toch geen bordeelsluipers?

#41 Co Stuifbergen

@15: Op zich valt het te verdedigen als een grote groep last heeft van maatregelen die een minderheid helpen (de corona-maatregelen zijn daarvan een voorbeeld, denk ik) maar de maatregelen die de overheid nemen wil om prostituées te registreren e.d. helpen juist niet tegen uitbuiting.

#42 Hans Custers

@33

Het komt er nogal rottig uit bij @gbh, maar ergens zit er nog wel een valide puntje verstopt in wat hij roept. Nogal wat klanten en ook een deel van de sekswerkers zijn erg gehecht aan hun privacy. En dan zeg ik het nog voorzichtig, denk ik. Controle op naleving van de corona-regels is in deze branche daarom een stuk lastiger dan bij bijvoorbeeld kappers. Even binnenstappen voor een controle terwijl er wordt gewerkt is geen optie. Contactonderzoek als er een besmetting is vastgesteld zou ook wel eens problematisch kunnen zijn.

Dat sekswerk niet zomaar vergelijkbaar is met andere contactberoepen is best verdedigbaar. Het neemt niet weg dat het belachelijk is dat er helemaal niet is overlegd met sekswerkers. Want je zou wel mogen verwachten dat ze een serieuze kans krijgen om oplossingen voor te stellen voor knelpunten die er eventueel zijn.

#43 gbh

@42: Ik ben één groot valide punt.

Voor alle troostmeisjes en grote schare op z’n honds trouwe fans; ook andere sportscholen blijven gesloten:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/omt-adviseert-kabinet-sportscholen-voorlopig-dicht-te-houden~b1015f46/

#44 Ton

@18: er is nog nergens bewezen dat sperma of vaginaal vocht het coronavirus overbrengt. Zolang je niet tongzoend of in missionarisstand werkt, zit je niet veel dichter bij de mond van een client als een kapper of een fysiotherapeut, toch?

#45 gbh
#46 Co Stuifbergen

@42: “even binnenstappen terwijl er wordt gewerkt” behoort, denk ik, tot de bevoegdheden van controleurs.

#47 Roos Schippers

@33 controlebezoek is lijkt mij evenmin “zomaar” gewenst in de behandelruimte van een arts, fysiotherapeut etc. Vanwaar het wantrouwen jegens vooral deze beroepsgroep in naleving van gedragsregels? M.b.t. SOA-preventie met name van tot redelijk recent het per definitie dodelijke HIV heeft de beroepsgroep zich zonder controleur naast het bed bewezen. Prevalentie van SOA-besmetting is onder sekswerkers minder dan onder in controlegroepen er “in het wild” op los vrijenden. Misvatting dat privé-seks hetzelfde is als beroepsmatige seks ( ook al hoeft de klant dat niet te merken)

#48 Roos Schippers

@44 Deze constatering in China is er een uit een onderzoek onder te weinig mensen, is niet peer reviewed, en is verder niet helder of gevonden virus-fragmenten besmetting veroorzaken. Geldt dus niet als bewijs voor Covid als SOA. Verder zijn sekswerkers toegerust in preventie van besmetting met SOA, lang voor Covid zich hier presenteerde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*