1. 1

  Op Reddit wordt al druk gespeculeerd. Volgens sommige Wisconsinezen heeft de dader – kale, blanke man met 9/11 tatoeage – de tempel aangezien voor een moskee en de gebedsbijeenkost voor een Ramadanviering.

 2. 5

  Grappig dat in het oorspronkelijke topic in de vijfde comment de schuld aan Wilders werd gegeven, maar dat het sarcasme van die reactie over de hoofden van de reaguurders heen vliegt, een paar bitse tegenreacties oplevert en wordt weggejorist. Vervolgens komt Brussen met een topic met dezelfde strekking, maar met veel meer woorden en wat minder ironie en dus wat meer toegesneden op de capaciteiten van de gemiddelde reaguurder. Waar de oorspronkelijke Wilders-de-schuld-gever zich dan ook weer over beklaagt. Ach ja.

 3. 6

  Laten we alstublieft niet als een stelletje Likud-aanhangers meteen wijzen op die ene religieuze gek die zo’n schietpartij toejuicht en de dader tot instrument van god bevordert.

 4. 7

  Je zou gelijk hebben als het een incident betrof. Je zou gelijk hebben als we dat in alle gevallen, ongeacht kenmerken van daders en slachtoffers zouden doen. We weten allebei dat dat helaas niet het geval is. Dat alleen al is reden om aandacht te vragen voor ‘die ene religieuze gek’. Interessant om te zien hoe Brussen en GeenStijl kiezen voor een vlucht naar voren.

  Inmiddels las ik dat de dader een kale blanke man is, met mogelijk een 9/11 tatoeage op de arm, mogelijk een ‘white supremacist’. De Huffington Post haalt de politie aan en meldt dat het gaat om iemand van rond de 40, die al 20 jaar veteraan is. De stelling dat sikhs vaak verward worden met moslims, is eveneens afkomstig van het lokale politiekorps. Het artikel waar ik hierboven al naar linkte, geeft ook aardig wat voorbeelden (inmiddels) van een toename van geweld tegen sikhs.

 5. 9

  Westboro Baptist ‘Church’ is eerder een stelletje real-life trollen dan een Christelijke kerk. Het is niet veel meer dan een familie waarbij vader de wind er flink onder heeft. Ze worden uitgekotst door vrijwel alle Amerikanen. Niet bepaald representatief. Aan de andere kant zou inderdaad als het een Moslim betrof meteen gewezen worden op die verdwaalde mafkees die meteen begint te juichen. Maar je hebt wel gelijk dat dat geen reden is om dat dan hier ook maar te doen.

 6. 10

  @6; Heb je het nu over die link over die Tweet naar de Westboro Baptist Church?

  Dan zou de Huffington Post dus vergelijkbaar zijn met Likoed Nederland.

  Wat ze dus niet is. Iedereen in Amerika weet namelijk precies wie de Westboro Baptist Church is: dat is een geflipte, überfundamentalistische sekte o.l.v. haatopa Fred Phelps, die demonstreren op begrafenissen van dode soldaten, om de mensen te vertellen dat God in zijn toorn het leven van ‘onze jongens’ heeft uitgerukt.

  ‘God haat Amerika’ namelijk, want ‘God haat flikkers’, en Amerika is volgens Phelps een poel van zonde en verderf. Sodom en Gomorra. En net als God die steden uitvaagde met een knip van zijn vingers, zo zal hij ook Amerika te gronde richten als het zich niet bekeert van zijn boze wegen.

  De Westboro Baptist Church is zo campy, dat je je bij tijd en wijlen afvraagt of het geen satire is, en performance art. Dat is deels ook hun succes: de WBC is gewoon onbedoeld komisch.

  Ik wil maar zeggen, heel Amerika, ook heel christelijk Amerika, weet precies wie dat WBC-clubje is, en dat ze een splintergroepering van een splintergroepering van een splintergroepering is die niemand vertegenwoordigt.

  Dat is natuurlijk met die filmpjes van MEMRI en LikoedNL wel anders: die suggereren dat ze werkelijk representatief zijn.

 7. 12

  ” Iedereen in Amerika weet namelijk precies wie de Westboro Baptist Church is”

  Dat is niet relevant. In de Arabische wereld (en overigens in het grootste deel van de rest van de wereld) weten ze dat niet (net zo goed als een willekeurige Amerikaan geen idee heeft welke haatjuichende moslim Fox op beeld weet toveren). Als de WBC dan zo ontzettend irrelevant is, waarom worden ze dan wel in deze waanlink vernoemd?

 8. 13

  De WBC is een business. Ze leven van de schadevergoedingen die ze krijgen als ze ‘gehinderd worden in hun recht op vrije meningsuiting’. Ergelijk, maar zo werkt het nu eenmaal in de VS.

 9. 14

  Overigens is het wat veel eer om Wilders de schuld te geven. Loonwatch, een anti-islamofobiesite, houdt het gewoon bij de usual suspects: Pamela Geller (van Atlas Shrugs, op de foto bij Loonwatch nog met een Little Green Footballs T-shirt, wat erg grappig is omdat de oprichter van LGF inmiddels het licht gezien heeft en de grootste vijand is geworden van birthers, Islamofoben en wat dies meer zij http://www.loonwatch.com/2009/08/pamela-geller-the-looniest-blogger-ever/), Robert Spencer (van Jihadwatch) en mislukt presidentskandidate Michelle Bachman (die de afgelopen weken nog beweerde dat een naaste medewerker van Hillary Clinton lid zou zijn van de Moslim Broederschap).

 10. 15

  Bismarck, omdat mij vooral de enorme tegenstelling opviel tussen de haat van de Westboro Baptist Church en het positivisme in de reactie van die Sikh-meneer in mijn derde link, twee artikelen die ik direct na elkaar las.

 11. 16

  Aanvulling: en ook omdat de WBC met enige regelmaat opduikt in berichten over Koranverbrandingen, protesten tegen (de bouw van) moskeeën en andere islamitische centra.

  Maar goed, laten we de WBC verder laten voor wat hij is. Liever zou ik dan de aandacht vestigen op de meldingen in mijn eerste link dat geweld tegen Sikhs vaker voor lijkt te komen.

 12. 17

  Pamela Geller is een ‘goede vriendin’ van Geert Wilders. Veel van de leugens, die Wilders verspreidt, komen dan ook 1:1 uit die hoek. En naar alle waarschijnlijkheid ook die “koffers” met geld, waarvoor Bram Mosco nu voor de tuchtrechter moet verschijnen.

  Overigens begon Pamela Geller haar hysterie bij Charles’ zijn kleine groene rugbyballetjes. Alsook die andere inspirator van Breivik: ‘Fjordman’.

  Het werd in die periode al vrij snel duidelijk dat beide (Geller en Fjordman) volledig maf zijn. En het heeft inderdaad even geduurd, voordat Charles doorkreeg met welke extreemrechtsen hij eigenlijk te maken had, en op wat voor slinkse wijze hij zich heeft laten misleiden.

  Wilders beseft daarentegen heel goed met wie hij te maken heeft.

 13. 18

  @12; “Dat is niet relevant. In de Arabische wereld (en overigens in het grootste deel van de rest van de wereld) weten ze dat niet.”

  Voor zover men in de Arabische wereld de Huffington Post (laat staan Sargasso) leest, zal men ook best in staat zijn om de Westboro Baptist Church te kunnen duiden als de bizarre en marginale sekte die het is.

  Ik denk dat het punt eerder is hoe wij in het Westen de dingen duiden. En dan denk ik dat de duiding van de uitlatingen van Westboro Baptist Church nauwelijks een probleem is. Waar we veel meer moeite mee hebben, is om in te schatten hoe marginaal een club als Sjaria4Belgium is, of hoe bepaalde haatsjeiks op Memri-filmpjes liggen.

  Kijk, als ik de Amerikaanse televisieprediker Pat Robertson akelige uitspraken zie doen op tv, dan weet ik ongeveer hoeveel aanhang hij heeft, en waar hij zich bevindt in het spectrum van de Amerikaanse maatschappij. Maar als ik de Egyptische televisieprediker Safwat Hegazy akelige uitspraken zie doen, dan tast ik in het luchtledige over zijn populariteit en hoe gangbaar zijn opvattingen zijn.

  Vandaar dat ik het wel verneukeratief vind om zo’n Memri-filmpje zonder context of duiding van de maatschappelijke achtergrond op het web te plempen, maar een waanlinkje over wat Pat Robertson of Fred Phelps nou weer roept, niet.

 14. 21

  @18: Je denkt heel erg vanuit ik-perspectief. Hou er rekening mee dat ook 90% van de Nederlanders geen idee heeft hoe invloedrijk de WBC is, of die invloed grof overschat (in grotere mate dan in het geval sharia4Belgium).

 15. 23

  Ze roeren inderdaad stuk voor stuk in dezelfde giftige ketel van de xenofobie, nationalistisch chauvinisme en vreemdelingenhaat. En af en toe draait er een loser die zich door die lieden heeft laten volpompen met angst, walging en paranoïa door, en die knalt dan een paar moslims (of in dit geval: sikhs) af om een daad te stellen of zoiets.

  Mag je dat de hele Westerse samenleving aanrekenen, of de hele Westerse cultuur? Neuh. Maar een bepaalde beweging die continu erop hamert dat de vreemdelingen ons ongeluk zijn wel.

  Idem met moslimterrorisme. Mag je dat de hele moslimwereld of ‘de’ islam aanrekenen? Neuh. Maar de stroming van het wahhabisme en qutbisme, die de wereld verdelen in goeden en bozen en aanzetten tot haat en wrok jegens die bozen wel.

  En dan blijkt, als je rabiate salafisten daarop aanspreekt: hé joh, die radicalisering komt voort uit jullie kringen, en we houden jullie daarvoor verantwoordelijk, dat salafisten als Fawaz Jneid wel degelijk hun toon gaan matigen en de extreme types aangeven bij de politie.

  Dat laatste zie ik bij xenofoob-rechts echter nog niet gebeuren.

 16. 25

  Zoals ik in #10 al schreef:

  “De Westboro Baptist Church is zo campy, dat je je bij tijd en wijlen afvraagt of het geen satire is, en performance art. Dat is deels ook hun succes: de WBC is gewoon onbedoeld komisch.”

  Ik zie de tegenstelling dus niet zo tussen #10 en #11.

  En ik zie ook niet in waarom dat zo vreselijk belangrijk is, overigens.

 17. 27

  @014 Um, zullen we eerst even wachten totdat de politie naar buiten komt met meer informatie over het motief voordat we met vingers gaan wijzen richting Geller en Spencer? Vooralsnog was het gewoon nog een figuur uit de “white-power music scene” die een groep sikhs heeft afgeschoten. Als achteraf toch blijkt dat hij die sikhs gewoon heeft aangevallen omdat het sikhs waren, en niet omdat hij dacht dat hij met moslims te maken had, dan zet je jezelf buitenspel met dit soort reacties.

 18. 31

  LOL…Da’s dan wel even een heule diepe psy-op, om een false flag te plaatsen! Rond 1994 beginnen, om vervolgens in 2012 meerdere mensen te vermoorden!?

  Authorities said Page enlisted in April 1992 and was discharged from the Army in 1998 “under honorable conditions,” which is less than honorable discharge.

  Page served at Fort Bliss, Texas, in the psychological operations unit in 1994, and was last stationed at Fort Bragg, N.C., attached to the psychological operations unit.
  He was an E4 psychological operations specialist, but was never deployed.

 19. 32

  Over Pat Robertson gesproken, die heeft zijn eigen, volslagen idiote theorie: “Televangelist Pat Robertson on Monday reviewed the case of a shooting at a Sikh temple in Wisconsin that left at least seven dead and came to the conclusion that places of worship were being attacked because “people who are atheists, they hate God.”

  Robertson opened Monday’s 700 Club broadcast with the news that there had been a mass shooting at the Sikh Temple of Wisconsin in Oak Creek.

  “What is it?” the TV preacher wondered. “Is it satanic? Is it some spiritual thing, people who are atheists, they hate God, they hate the expression of God? And they are angry with the world, angry with themselves, angry with society and they take it out on innocent people who are worshiping God.”
  http://www.rawstory.com/rs/2012/08/06/pat-robertson-sikh-temple-massacre-because-atheists-hate-god/

 20. 33

  Op loonwatch wordt alles wat moslims doen goed gepraat en over islam critici worden leugens verteld. Die site is niet serieus te nemen.

  Ik ben benieuwd van wie ze hun geld krijgen, ik denk het open society institute.

  Fjordman is een zeer intelligent persoon en zeker niet maf. LGF is een zeikblog waar enkel nog andere blogs worden afgezeken doormiddel van stromannen.

 21. 35

  Wat een schattige reactie van je, Thallmann. Kan je ook even aantonen welke leugens er zoal op Loonwatch staan, over die zogenaamde islamcritici? En wie die “critici” zijn?

  Overigens beweer ik nergens dat Fjordman niet intelligent is. Zo is hij op mij ook nooit overgekomen. Maf, dat is ‘ie wel degelijk. Wereldvreemd is mogelijk een betere typering. Gelijk veel van die andere zogenaamde en zelfbenoemde islamcritici. Of wat daar dan voor door moet gaan.

  http://www.littlegreenfootballs.com mag ‘jij’ gerust een zeikblog vinden. Zo vind ik dat jij nogal bedreven bent, met het plaatsen van stromannetjes.

  Ga je nu lekker spelen op de andere vitrioolrechtse sites, zoals dagelijkse standaard en/ of artikel7 en/ of amsterdampost? Of kom je nog even terug, om die zgn. leugens aan te tonen?

 22. 36

  Volgens de anti gun control fundamentalisten hadden die Sikhs zich dus tot de tanden moeten bewapenen om deze ellende te voorkomen, maar gek genoeg zul je dat nu niet zo vaak horen.

 23. 37

  Twee artikelen van Juan Cole op Informed Comment:
  White Terrorism at Oak Creek: The Paranoid Style in American Violence

  58 Murders by firearms a year in Britain, 8,775 in US (Oak Creek Reprint Edn.)

  In een heel andere context las ik vandaag dat een programma om condors te beschermen hard moet werken. Veel van de condors die beschermd worden, blijken namelijk te lijden aan ernstige loodvergiftiging doordat ze dieren eten die met loodhoudende kogels zijn doodgeschoten. Maar dat terzijde.

 24. 38

  En wat maakt fjordman dan wereldvreemd? Wat klopt er niet aan zijn analyses?

  Loonwatch is een site waar het woord fobie, een term uit de psychologie in vrijwel iedere zin wordt gebruikt op mensen waar deze term niet van toepassing is. Het niveau is er bedroevend laag. Ze komen niet verder dan ad hominems en manipulatie.

  Hier wordt dat is goed uit de doeken gedaan http://chroniclinghate.wordpress.com/2012/01/31/the-continuing-failure-of-loonwatch/

  En dit is het niveau van de kritiek op bat ye’or http://www.loonwatch.com/2009/09/anti-muslim-loon-with-a-crazy-conspiracy-theory-named-eurabia/ een en al ad hominems en cherry picking, zonder ook maar iets te weerleggen. Bat ye’or is een oude vrouw en is geen historica!

  Naar de propaganda van het moslimbroederschap wordt er ook niet kritisch gekeken. Michelle bachmann wordt er door het slijk gehaald omdat ze vrager hierover durft te stellen. Waarom het moslimbroederschap betrouwbaar is vertellen ze dan weer niet.

  LGF doet niks anders dan eindeloos doorzeiken over andere blogs. Zo beweren ze dat er genocides worden gepland omdat iemand een paar jaar geleden waarschuwde voor oorlog in europa.

  Volgens deze logica roept joop.nl op tot het omverwerpen van de Nederlandse staat omdat joop.nl een revolutionair socialist als collumist heeft.

 25. 41

  Nou is Bat Ye’or ook zeker een knettergekke samenzweringstheoriste en zeker geen geschiedkundige, en is ‘Eurabia’ (wat ik hier nu naast me heb liggen) even slechtgeschreven en onsamenhangend als een soort ‘Fitna’ in boekvorm. Jammer dat LoonWatch dat niet duidelijk weet te maken zonder zich te verliezen in scheldpartijen en goedkope aanvallen op haar leeftijd.

 26. 42

  @lapis: Eurabia vind ik best een waardevolle theorie. Als jij daar een warrig verhaal over leest, dat betekent niet dat de theorie de prullebak in moet.

  Ik geloof niet echt in een samenzwering. Het is niet zo geweest dat men om een ronde tafel heeft gezeten met een houding van “hoe zullen we de boel belazeren”.

  Zo werkt zoiets niet in de praktijk.

 27. 44

  @042 “Ik geloof niet echt in een samenzwering.

  Bat Ye’or dus wel. Uit het voorwoord van ‘Eurabia’, pagina 10 van de zesde druk:

  The decisive shift in European policy came as a result of the oil crisis of 1973 when the European Economic Community (EEC), at the initiative of France and the Arab League, established the Euro-Arab Dialogue (EAD). Since then, the EAD has been in the vanguard of engineering a convergence between Europe and the Islamic states of North Africa and the Middle East. The EAD promotes a specific conception of international politics that determines Europe’s relations with the Arab/Muslim world, and with America and Israel. It has also formulated a vision of European history, religion and culture, both past and future. Under the rubric of ‘‘dialogue,’’ the EEC and its Arab League partner created a formidable political and legal superstructure that encompasses the entire Euro-Arab relationship and fostered increased joint Euro-Arab diplomatic initiatives.

  The following chapters describe the origin and development of the little-known EAD. EEC and subsequently EU documents reveal the development of a new ideology that is producing demographic and cultural change for the purpose of creating conditions for the fulfillment of the Eurabian vision. Eurabia’s cultural preconceptions include the ‘‘new Judeophobia,’’ as well as resurgent anti-Americanism. The intensity of Judeophobia and anti-Americanism reflects increasing Islamic penetration of Europe and its growing influence on European policy. Judeophobia has been a characteristic of European and Islamic societies since medieval times. The Islamic elements of the modern European Judeophobia, together with its related anti-Americanism, have been incorporated into policies emerging from the EAD. They are as much anti-Christian and anti-Western as they are anti-Jewish. I do not believe that Judeophobia and anti-Zionism are common among the majority of Europeans. These attitudes, instead, are imposed nolens volens on an often reluctant public by political, media, and religious elites through methods that I will elucidate.

  Ik hoop niet dat je wilt dat ik uitleg waarom dit getuigt van het wereldbeeld van een samenzweringstheoriste.

 28. 46

  @Thallmann: De variant zoals die daar staat is erg samenzweerderig, Bijna met een ronde tafel. Zover ga ik er niet in mee.

  Feit is dat we een multi-culti samenleving hebben opgelopen, terwijl de echte uitgesproken brede consensus daarover ontbrak.

  Mensen zoals Fortuyn stuitten op grote tegenstand toen zij dit onderwerp prominent op de agenda probeerden te zetten.

  Er is nooit een goede verklaring gekomen voor die felle tegenstand. De Eurabie-theorie biedt in ieder geval iets van een motief ervoor.

 29. 48

  Het is volkomen rationeel om in gevaarlijkere buurten ook meer op gevaar voorbereid te zijn.

  In dat artikel wordt beweerd dat de politie zich niet moet verdedigen tegen geweldadige bende leden, wat ze dan precies wel moeten wel doen en waarom voorbereid zijn op gevaar in een gevaarlijk gebied slecht is wordt dan weer niet uigelegd. Er is zelfs kritiek op het dragen van kogelvrije vesten.

  De misdaad is gedurende het beleid dat in dit artikel wordt afgekraakt juist gezakt. En dat lees je dan weer niet in dat artikel.

 30. 51

  Logisch toch? Als relihater in de VS ga je gewoon op zoek naar die paar Sikhs die er wonen, in plaats dat je één van de miljoenen christelijke kerken in stapt om wat religioten te schieten.

 31. 52

  Toch wel mooi, dat GS bij dit soort aanslagen altijd ineens wel genuanceerd en politiek correct wordt. Ineens is vrijheid van meningsuiting niet meer de vrijheid om te mogen roepen wat je wil, maar moet je heel genuanceerd vast stellen, dat het maar een heel klein groepje is, en dat we daar geen hele bevolkingsgroep of religie voor verantwoordelijk kunnen stellen.

  Het is alleen jammer dat ze deze hele nuancering bij de eerstvolgende moslimaanslag weer zullen laten varen. Dan gaat het weer over de vrijheid van meningsuiting, om te mogen zeggen dat de islam schuldig is. Zo voorspelbaar allemaal. Dat moet de reaguurders met een hoger IQ dan Kelly toch ook op gaan vallen?

 32. 53

  Waar blijven de leugens over die zgn. islamcritici, Thallmann? En om wie gaat dat exact?

  Enne, wat Fjordman aangaat. Mijn punten heb ik jaren geleden aan hem zelf duidelijk gemaakt. Geen enkele behoefte om deze voor jou te herhalen. Graaf maar eens in de digitale geschiedenis, voor Pam Geller haar Atlas blog begon. Voor bijvoorbeeld een Gates of Vienna werd gestart.

  Maar goed, iemand die Michelle Bachman (LOL!!) opvoert, alsook die proleet van een Bat ye’or, heeft overduidelijk al moeite met zijn/ haar denkvermogens.

  You’ve been played big time, sucker!

 33. 54

  Een vergelijkbare strategie, zoals in onderstaande URL, werd in de periode voor Pam Geller en Fjordman hun “eigen” webstek kregen, toegepast. Bepaalde personen (met volle zakken geld) aan extreemrechtse zijde hanteerden deze, om het algemeen beeld over de Islam negatief neer te zetten – op het Internet. Dit door middel van het misbruiken van bijvoorbeeld Fjordman.

  https://torrentfreak.com/mpaa-recruits-surrogates-to-support-extradition-of-uk-student-120806/

  Dat bedoel ik met ‘You’ve been played, sucker’
  Waarbij ik eigenlijk had moeten schrijven ‘You’ve been played, gullible sucker’. :-)

 34. 55

  Amerika heeft geen gevaarlijke buurten, het is een gevaarlijk *land*. Overal en altijd kan een gek ineens om zich heen gaan schieten, met oorlogstuig dat hij op volkomen legale wijze heeft verzameld. Gebeurt dag in, dag uit. In sommige gevallen draagt die gek een politie-insigne.

 35. 57

  Ach, het valt me allang mee dat Robertson het sikhisme geen cultus van de duivel heeft genoemd, waar ze demonen vereren en kinderen eten.

  Een gemeenschappelijke vijand (die vreselijke atheisten) helpt, blijkbaar bij het creëren van solidariteit – hoe minimaal ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren