Schaliegasindustrie neemt EU expertcommissie over

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

The Guardian bericht vandaag over een duidelijk gevalletje ‘wij van wc-eend’.  De EU expertcommissie die moet adviseren over het de mogelijke risico’s van schaliegas wordt geleid door zes leden, waarvan er drie afkomstig zijn van Cuadrilla en ConocoPhilips (beide actief in schaliegas), twee van pro-schaliegas ministeries in het Verenigd Koninkrijk en Polen, en als laatste een adviseur van de lobbygroep Schale Gas Europe.

De expertcommissie overzien en beoordelen het werk van de werkgroepen, die alleen op uitnodiging toegankelijk zijn. In de werkgroepen zaten zo’n 70 vertegenwoordigers namens de industrie en 10 namens de milieubeweging. Reden voor de milieubeweging om zich volledig uit deze werkgroepen terug te trekken.

Tip: Stollmeyer.

Open artikel

Reacties (1)

#1 Jos van Dijk

In January, the European Parliament’s ombudsman, Emily O’Reilly, called for EU expert group members to be listed in the transparency register because of “the perceived imbalance in favour of corporate interests in certain groups and potential conflicts of interest of experts who participate in their personal capacity.”

Lijkt me hoogst urgent. Maar er is meer nodig. Wie stelt die commissies samen? Ik neem aan dat de verantwoordelijke Commissaris daar een rol in speelt, naast de lidstaten. Die Commissaris mag daarover dan wel eens aan de tand gevoeld worden in het EP. En in Den Haag zou een kritische vraag over de betrokkenheid van Nederland bij de samenstelling van deze commissie en de werkgroepen ook niet misstaan.

Kortom, onze volksvertegenwoordigers hoeven dit soort praktijken niet te laten passeren als waren het natuurverschijnselen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*