Schaf patenten af, dat is het beste voor de hele economie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ANALYSE - Want alleen juristen profiteren echt van patenten.

Open artikel

Reacties (12)

#1 pedro

Hear hear.

#2 Kalief

Juristen profiteren van inbreuken op patenten. Waar het goed gaat staan ze buitenspel. Juristen profiteren ook van strafzaken, maar daarom straf je toch ook het strafrecht niet af.

#3 Steeph

@Kalief Maar als het economisch verlies buiten de juristen om groter is dan de extra verdiensten van de juristen is het toch economisch gezien niet handig?

#4 Asterix

Een patent of octrooi geeft je alleen de kans om je te verdedigen via de rechter als iemand er met een idee van je vandoor gaat door het na te maken; zonder dit kun je je niet verdedigen.
Dit werkt alleen als je het financieel langer uit kunt houden dan het piraten-bedrijf en die uit een land komt waar je juridisch een kans maakt op succes.
Als een rechtszaak begint en in het gelijk wordt gesteld kun je een percentage van de winst van de dader claimen, niet de schade die je er door hebt opgelopen.

In de meeste gevallen werkt dit mechaniek niet, of het werkt alleen voor heel grote bedrijven met eigen leger aan juristen en diepe zakken om een lang gevecht te kunnen houden.

#5 Martijn

Er lijkt toch een behoorlijke correlatie tussen de mate van innovativiteit van een economie en patentbescherming. In China vinden ze weinig uit, in de Verenigde Staten veel. Beter voorbeeld nog: BRD vs. DDR.

#6 altJohan

@Martijn: correlatie is nog lang geen causaliteit!

Lees ook eens http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_Picture_Patents_Company voor een reality-check!

#7 Spam

Patenten maken het mogelijk om technische creativiteit op geld te waarderen en daardoor verhandelbaar te maken. Dat is best handig voor de economie. Mensen/bedrijven/multinationals die goed zijn in innovatie kunnen zo nog eens wat aan hun inspanningen verdienen. Ook als ze niet zo veel talent (of middelen) voor commercialisering hebben.

En bedrijven en multinationals die vooral sterk zijn in tegen zo laag mogelijke kosten en met zo weinig mogelijk inspanning ideeën van anderen uitvoeren moeten dan inderdaad wat betalen voor de innovatie van anderen. Uiteraard zorgt zo’n systeem voor meningsverschillen over wie wat moet betalen en waarvoor en zo, maar de juridische kosten daarvoor zijn echt niet zo exceptioneel in vergelijking met overige juridische kosten, marketing, financieel gegoochel, verzekering en andere zaken die niet direct bijdragen aan het daadwerkelijke produceren.

En natuurlijk zijn er bedrijven die patentwetten misbruiken om hun macht in geld om te zetten. En natuurlijk zijn er ook patentbureaus (ambtenaren) die slechte beslissingen nemen. Maar patenten afschaffen is daarvoor een absurde non-oplossing.

We besteden wereldwijd honderden miljarden om jongeren zodanig op te leiden dat ze de techniek verder vooruit kunnen gaan helpen. We klagen continue dat het nog honderden miljarden meer zouden moeten zijn. En dan zouden we de vruchten van al die opleiding voortaan maar op 0 euro moeten waarderen en de waarde van producten nog alleen door marketing en het vermogen tot het roven van grondstoffen en uitbuiten van personeel moeten laten bepalen?

#8 Kalief

Overigens vind ik wel dat patenten ongeldig moeten worden verklaard als ze niet worden toegepast. Geen balletjes wachten meer maar direct een kaart voor buitenspel.

#9 Anton B

Een onzinnig idee, heel veel “uitvindingen” kosten heel veel investering in moeite en geld. Als die ideeën meteen gratis gekopieerd zouden kunnen worden zal een enorm deel van alle research meteen verdwijnen en zal de vooruitgang, zowel technologisch als economisch zal boven op de rem gaan.

#10 Asterix

@Anton B;
Ik ben het meteen met je eens, maar dan zal er een beter systeem moeten worden verzonnen.
Als ik als klein bedrijfje licenties uitgeef aan de grote jongens verplicht ik mij om de patenten juridisch te verdedigen om hun winst veilig te stellen.
Komt vanzelf weer het bezwaar uit mijn eerdere comment.

#11 Spam

@10: Als kleintje heb je het altijd moeilijk tegenover een groot bedrijf. Dat is geen intrinsieke eigenschap van het octrooisysteem. Sterker nog, het octrooisysteem is voor veel kleine bedrijfjes de belangrijkste reden waarom ze bij die grote bedrijven überhaupt iets kunnen bereiken.

#12 Asterix

@11
Alleen als je alles (incl. patent) aan ze verkoopt, want hun zakken zijn diep genoeg om zich te kunnen verdedigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*