Sarkozy: ‘Als ik in 2017 president word, schaf ik het homohuwelijk af’

Zo tekent de Volkskrant op:

In de campagne voor het leiderschap van zijn partij UMP sprak Sarkozy zaterdagavond voor de aanhangers van Sens Commun (‘gezond verstand’). Deze politieke beweging, onderdeel van de UMP, komt voort uit eerdere demonstraties tegen het homohuwelijk.

Tot dusverre had de ex-president geweigerd zich over het homohuwelijk uit te spreken en ook nu maakte hij een wat aarzelende indruk. Aanvankelijk zei hij slechts dat de wet op het homohuwelijk ‘grondig herschreven moet worden’. Toen de zaal ‘Afschaffing, afschaffing!’ begon te scanderen, kwam hij over de brug. ‘Als u liever zegt dat de wet moet worden afgeschaft, in het Frans komt dat op het zelfde neer. Maar oké, als ik u daarmee een plezier doe, het kost me niet veel’, aldus Sarkozy.

Lekker opportunistisch, zullen we maar zeggen.

Alhoewel?

De huiver van Sarkozy is voorstelbaar: in politiek opzicht is het homohuwelijk levensgevaarlijk. In 2012 en 2013 gingen miljoenen Fransen de straat op om tegen het homohuwelijk te demonstreren, maar inmiddels is Frankrijk aan het verschijnsel gewend. Volgens een recente peiling is 68 procent voor le mariage gay. Zelfs onder de sympathisanten van de UMP is 58 procent voor, tegenover 33 procent in januari 2013.

Maar goed, behoorlijk wat Fransen blijven wel heel erg veel moeite houden met het verschijnsel.

h/t Sjap

Open waanlink

 1. 1

  Gezien hoe meneer zelf tegenover het huwelijk staat, en zijn eerdere avontuurtjes, zou je toch echt denken dat Sens Commun meer met Hollande zou hebben dan Sarkozy.

  Maar ja het gaat bij conservatief Nederland/Frans/Amerikaans/Brits/etc ook niet om wat ze zelf doen, maar om het opleggen aan anderen. Kijk niet naar mij, maar kijk daar eens! Dat is toch erg? ;).

 2. 3

  Sarkozy is een populist, zij het dat hij met name hamert op de bestrijding van criminaliteit.
  Overigens was hij vroeger ook een tegenstander van het huwen van homosexuelen.

  Ik vind wel laf dat hij niet consekwent zegt dat hij de wet afschaffen wil, maar een beetje erom heen draait.

 3. 4

  Sarko weet zich op deze wijze iig verzekerd van de katholieke protesterende achterban. Nog wat rechts en FN erbij en hij wint. Overigens moet hij eerst de kandidatuur van zijn partij nog krijgen en daar rollen ze vechtend over straat. Voorlopig dus nog niet zo druk maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren