RUG komt met verkiezingsprogramma’s 1918-1989

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De RijskUniversiteit Groningen: archief met verkiezingsprogramma’s alle bijna alle partijen 1918-1989.

0

Reacties (13)

#1 lapis

‘Alle’ partijen? Had de NSB geen verkiezingsprogramma’s of hebben we hier te maken met Groningse zelfcensuur?

#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Heeft niks met zelfcensuur te maken. De partij is vlak na de oorlog verboden.

#1.2 lapis - Reactie op #1.1

Maar betekent dat ook dat de verkiezingsprogramma’s zijn vernietigd, of dat elke publicatie, zelfs om wetenschappelijke redenen, is verboden? Ik vond de NSB eigenlijk juist de meest interessante. De afgelopen jaren zijn behoorlijk wat groepen met de nazi’s vergeleken (moslims, PVV’ers), en het lijkt me juist interessant te zien met wat voor standpunten Hollandse fascisten kiezers probeerden te trekken.

#1.3 Bismarck - Reactie op #1.2

Precies. Er staat alle, maar je krijgt niet alle. De link is dus misleidend.

#1.4 Steeph - Reactie op #1

Wie weet of de NSB inderdaad een verkiezingsprogramma (of meerdere) heeft gehad?
Zo niet, is er geen sprake van censuur (of slordigheid).
Zo wel, dan kunnen we ze er op aanspreken.
Waar te zoeken?

#1.5 Christian - Reactie op #1.4

Ik stel me zo voor dat het na de oorlog vrij lastig was om nog aan oude NSB-verkiezingsprogramma’s te komen. De RUG moet het toch van donaties hebben om haar collectie te completeren. Misschien is bij het verbod van de partij nog een en ander in het rijksarchief beland.

#2 Wilhelm Deussen

‘Censuur’ lijkt me wat overdreven, ‘incompleet’ lijkt me waarschijnlijker. In de gauwigheid mis ik de CentrumDemocraten, de Boerenpartij van Koekoek, de PRDV van Peter de Vries en last but not least Loesje.

#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Boerenpartij (BP) en CentrumDemocraten (CD) staan in de lijst.

#2.2 P.J. Cokema - Reactie op #2.1

En die partij van De Vries is van na 1989, bovendien heeft de partij nooit meegedaan aan verkiezingen. Zie hier.

#3 Johanna

Op de site zelf lees ik niet ‘alle’, maar die suggestie is er uiteraard wel. Ik denk dat de publicatie van NSB-stukken verboden is vanwege het haatzaaiende karakter ervan. Vergelijkbaar met de discussie of bijvoorbeeld kranten van de NSB door de Koninklijke Bibliotheek online gezet mochten worden: http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2601025.ece/NSB-kranten_nog_niet_online

#3.1 lapis - Reactie op #3

Ik kan me niet voorstellen dat NSB-verkiezingsprogramma’s anno 1935 en 1937 zo haatzaaiend waren. Sterker nog, ik vermoed dat ze milder waren dan verkiezingsprogramma’s van hedendaagse Nederlandse partijen die naamloos zullen blijven en die recent regeringen hebben laten vallen. Maar dat mag ik blijkbaar niet weten van Vadertje Staat.

#4 P.J. Cokema

Het NIOD en het Nationaal Archief” hebben, met behulp van zo’n 225 deelnemende archiefinstellingen, de website archievenWO2.nl samengesteld en daar is Het NIOD en het Nationaal Archief hebben, met behulp van zo’n 225 deelnemende archiefinstellingen, de website archievenWO2.nl samengesteld, met daarin een verwijzing naar stukken van de NSB, inclusief vermelding van een partijprogramma (zie bj 2.2.2. en 2.2.6).
Mijn niet bekend of die door iedereen en zomaar kunnen worden opgevraagd en/of ingezien. De website geeft geen links waarmee je de documenten kunt bekijken.

#4.1 P.J. Cokema - Reactie op #4

Na wat doorspitten (we moeten in de Groene Hart Archieven zijn) komen we deze mededeling tegen: ‘In de verzameling bevindt zich een aantal archivalia waarvan de inhoud in meer of mindere mate de persoonlijke levenssfeer van nu nog levende personen of hun direkte nabestaanden kan aantasten. Om te voorkomen dat personen onevenredig in hun belangen kunnen worden geschaad heeft het dagelijks bestuur van het streekarchief bepaald dat de volgende inventarisnummers (…) zonder schriftelijke toestemming van de streekarchivaris (of zijn gemachtigde) niet raadpleegbaar zijn tot het jaar 2020. Daarnaast is er nog een tweede categorie documenten, hoofdzakelijk bestaande uit wervingsfolders en staten met insignes afkomstig van de NSB , SS e.d., die, indien ze zonder meer ter inzage gegeven worden, misbruikt kunnen worden door mensen met extreem rechtse ideeën. De volgende nummers zijn dan ook slechts na schriftelijke toestemming van de streekarchivaris te raadplegen (…)’.

De (…) zijn van mij.
Het heeft voor RUG dan ook geen zin ze in hun lijst op te nemen, omdat on-line inzage niet mogelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*