Roebel in vrije val; Russische rente naar 17%

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De renteverhoging is uiteraard bedoeld om de inflatie te beteugelen:

De Russische Centrale Bank heeft het rentetarief vannacht flink opgehoogd: het ging van 10,5 naar 17 procent. Dit in een poging om de koers van de Russische roebel te stabiliseren, schrijft persbureau AP.

Gisteren daalde de koers met 10 procent, de grootste daling sinds 1998. Gevreesd wordt dat de val van de roebel zorgt voor paniek bij de Russen en een run op de banken. Met deze renteverhoging is de hoop dat investeerders het financieel aantrekkelijk vinden om hun geld in Rusland te houden.

Naast Oekraïne raakt ook Rusland dus steeds meer in economisch zwaar weer.

Open artikel

Reacties (28)

#1 AndreSomers

Ik vraag me dan af of Rusland daar nu meer of minder berekenbaar of bereid van wordt om concessies te doen.

#2 Hans Verbeek

De Japanse premier Abe, wil juist heel graag dat de yen devalueert. Dat is namelijk goed voor de export en dus goed voor de economie.
Als de euro in waarde daalt, dan is dat ook goed voor de Europese economie.
Maar economie is erg ingewikkeld.
Dus als de Russische roebel minder waard wordt, is dat juist een ramp voor de Russische economie.

#3 bolke

Tja, als die val aanhoud dan gaan een hoop bedrijven in de EU fikse tegenvallers krijgen aangezien EU spullen dan onbetaalbaar worden daar.

#4 Bismarck

@3: Welke tegenvallers dan? De EU exporteert al bijna een half jaar bijna niets meer naar Rusland (want Russische handelsboycot op de belangrijkste EU-import). Bovendien was Rusland ook voordien al een relatief kleine afzetmarkt. Kwantificeer eens waar het nog om gaat?

#5 bolke

@4: Alleen duitsland al exporteerde voor zo’n 40 miljard euro op jaarbasis naar Rusland (voornamelijk machines, auto’s etc etc)

Groente en fruit is niet het grootste export product van de EU naar Rusland, Rusland was wel de grootste afnemer van de EU van groente & fruit maar dat is niet hetzelfde als grootste export product.

Voor nederland heeft DAF reeds 100 ontslagen aangekondigd en een krimp in productie omdat DAF niet langer betaalbaar is voor de Russen.

Voor het hele gezeik begon exporteerde Rusland naar de EU voor zo’n 200 miljard euro (brandstof, hout e.d.) en de EU exporteerde zo’n 150 miljard aan goederen en diensten naar Rusland em groenten en fruit bedroeg echt geen 150 miljard euro.

#6 gbh

In een jaar tijd is de Russische volk meer dan de helft van haar spaargeld kwijt geraakt om een maffiadictator in stand te houden. Ben benieuwd wanneer het volk wakker wordt en de straat op gaat.

The ruble has hit bottom, broken through, and opened the portal to hell:

http://www.interpretermag.com/russia-update-ruble-hits-bottom-and-breaks-through/

In Duitsland is een onderzoek begonnen naar de dood van Putin’s grootste criticaster:

http://www.themoscowtimes.com/article/513433.html

#7 Bismarck

@5: Waar haal je die €150 miljard vandaan? Vorig jaar was het nog geen €120 miljard, voor dit jaar zijn er nog geen cijfers, maar het zal ongetwijfeld om veel minder gaan. Dat zijn bedragen die misschien veel lijken, maar bijna niets voorstellen in verhouding tot de interne Europese markt.

#8 Bolke

@7: Dan is het 120 miljard, het blijft heel veel geld in een EU waarbij feitelijke miljard ondertussen telt.

Dat zijn bedragen die misschien veel lijken, maar bijna niets voorstellen in verhouding tot de interne Europese markt.

Klopt, maar ik betwijfel of je dat nog steeds zegt als morgen je werkgever je de straat op schopt omdat er minder dingen verkocht worden. (je zal maar bij DAF werken).
En vergeet niet, als Duitsland 40 miljard euro aan handel kwijt raakt die pijn ook voor een deel in Nederland zal neer slaan bij (toe)leveranciers en de transport sector voor diezelfde Duitse bedrijven.

Kort gezegd, in de huidige tijd kan de EU geen 120 miljard op de handelsbalans missen, vergeet niet, het is meer dan 120 miljard want de EU moet wel energie blijven importeren van uit Rusland dus er zal zeker nog 150 miljard (dalende olieprijzen) euro richting Rusland blijven gaan dus effectief ga je dan 270 miljard euro missen.

#9 Bolke

@6: Nee hoor, alleen als ze van plan waren om EU goederen te kopen van hun spaargeld en dan zijn ze de helft van hun WAARDE van hun spaargeld kwijt geraakt, als ze binnenlands consumeren dan is die waarde daling veel kleiner (alleen inflatie (10% geloof ik)).

#10 gbh

@9: Gaap daar is die weer

Rusland had al een inflatie van 10% per maand. Iedereen die een beetje kan rekenen kan nagaan wat de huidige instorting van de roebel en de economie voor de gewone bevolking van Rusland gaat betekenen behalve de grote Putin propagandist Bolke.

Lukashenka: Russia has been reduced:

http://belsat.eu/en/articles/lukashenka-about-belarusian-key-markets-we-cant-be-relient-solely-russia-any-more/

#11 Bismarck

@8: “het is meer dan 120 miljard want de EU moet wel energie blijven importeren van uit Rusland dus er zal zeker nog 150 miljard (dalende olieprijzen) euro richting Rusland blijven gaan dus effectief ga je dan 270 miljard euro missen.”

Dat is echt apekool. Die 150 miljard waren we elk jaar al kwijt. Het zal in realiteit juist om minder gaan, vanwege de lagere olieprijzen, die weer gunstig op de handelsbalans uitpakken voor de EU. En als de economie van die minder dan 1% daling vanwege einde export naar Rusland achteruit gaat, gaat het ook nog eens om nog minder (want als transport- en maakbedrijven minder produceren vanwege lagere export, is er ook minder Russische olie en gas nodig).

#12 Bolke

@10: Ja hoor, 10% inflatie is het zelfde als de helft, ik weet niet waar jij naar school bent geweest, maar misschien kan je je schoolgeld nog terug gaan halen.

#13 Bolke

@11: Het was 200 miljard, dus die dalende prijzen zijn wel meegenomen, maar van die 200 miljard kwam dus weer 120 miljard terug in onze economie, straks gaat er 150 miljard uit en komt er praktisch niks meer terug.

Economie is geld rondpompen, als op een gegeven moment dat geld wel weggepompt wordt maar niet terug gepompt wordt dan gaat dat wel een probleem worden ja.

Waarom denk je in hemelsnaam dat de VS zo hamert tegen het monetaire beleid van China en Japan die beiden enorme handelsoverschotten hebben die ten koste gaan van de economie van de VS.

Het handelsoverschot van het ene land is het handelstekort van het andere land, en als de roebel nog verder instort dan zal het handelsoverschot van Rusland t.o.v. heel groot worden en dat is slecht voor ons.

#14 Bismarck

@13: “Het was 200 miljard, dus die dalende prijzen zijn wel meegenomen, maar van die 200 miljard kwam dus weer 120 miljard terug in onze economie, straks gaat er 150 miljard uit en komt er praktisch niks meer terug.”

Dan is de verandering dus niet 270 miljard, maar (aangenomen export gaat naar 0!) 70 miljard. Dan hebben we het inmiddels over minder dan een half % van de EU-economie. Dat gaat om fluctuaties kleiner dan de gevolgen van een willekeurig bezuinigingsplan in een groot EU-land.

#15 JANC

@12: 10% per maand minder. Hoeveel is dat op jaarbasis, Bolke?

#16 Bolke

@15: Dat is 120%, maar dan zal die inflatie nog wel eerst ff een jaar lang op 10% moeten blijven, hij is dit jaar ook al 3,5% geweest.

#17 Bolke

@14: Als de export naar 0 gaat en de import zo rond de 150 miljard zit dan raken we dus 150 miljard (dat geven uit) + 120 miljard (dat komt dus niet terug) = 270 miljard mis.
Dat is meer dan de totale Nederlandse begroting hoor, dat is wel iets meer dan een fluctuatie in een bezuinigingsronde.

Alleen in Duitsland zijn al 300.000 banen van die handel afhankelijk, dus die WW kosten e.d. krijg je er dan ook nogs eens over heen.

En die 40 miljard is voor Duitsland zelfs het verschil tussen een begrotingsoverschot of een begrotingstekort en Duitsland staat er economisch het beste voor in de EU.

Het zijn inderdaad geen grote percentage’s van de totale EU begroting, maar kan wel net het verschil maken in de tijden dat het geld ons niet tegen de plinten op klotst.

#18 Bolke

http://money.cnn.com/2014/12/16/news/world/russia-collapse/

Doe maar ff kijken, zelfs de amerikanen beginnen zich nu zorgen te maken over de schade die een verslechterende economie van Rusland kan veroorzaken in de wereld.

#19 Bolke

But the ruble is a major concern for many top executives. Unilever PLC, the world’s second-largest maker of consumer products after Procter & Gamble Co., has said the falling currency in Russia has been part of its recent problems in emerging markets overall. The company recently surpassed EUR1 billion ($1.25 billion) in sales in Russia, having entered the country in 1992, but has seen many of its gains in the past year wiped out by the ruble’s slide

Read more: http://www.nasdaq.com/article/decline-in-ruble-starting-to-hurt-western-multinationals-20141212-00439#ixzz3M5gSiyjD

#20 JANC

@16: 10% op 10% is iets meer ;)

#21 Bolke

@20: Dat is ook de reden dat men inflatie over het gemiddelde van een heel jaar bekijkt en niet van maand tot maand.
In Nederland hebben ook een inflatie van 1% per maand, da’s de volgende maand ook iets meer dan 1% ‘-)

#22 JANC

@20: Sorry, het ging om waardevermindering, dus juist de omgekeerde logica.

#23 Bolke

@22: Trouwens die 10% inflatie is inclusief de westerse producten, dus een inflatie cijfer zegt niks over koopkracht van de russen voor binnenlandse producten.

Als morgen in Nederland buitenlandse producten 5 x keer zo duur worden dan stijgt bij ons de inflatie ook de pan uit maar dat wil nog niet zeggen dat producten van Nederlandse bodem dan ook ineens 5 x zo duur worden.

#24 Jordie

Dat de roebel zo hard naar beneden zou gaan, had ik niet verwacht. Het ziet er heel somber uit voor Rusland, ik vrees voor een bankrun. Hoe heeft Poetin de economie zo de nek om kunnen draaien? Met de invasie van Oekraiene is de Euraziatische Unie nu ook niet meer mogelijk. De collega dictators zijn een beetje huiverig geworden om teveel toe te zeggen aan Rusland.

#25 Micowoco

Zouden Nederlanders evenveel galgenhumor als de Russen kunnen opbrengen? Ik betwijfel het.
http://www.buzzfeed.com/miriamelder/21-ways-russians-are-dealing-with-the-collapse-of-the-ruble

#26 Jordie

@5:

bolke het gaat om geopolitiek hier. €40 miljard is een kleine prijs als we kijken naar de opbrengsten. Bij €40 miljard gaan we er overigens vanuit dat de Russen voor €0 importeren en dat is uitgesloten. In Zimbabwe importeren ze ook nog steeds Duitse BMW’s, de zakelijke elite zal zich echt nog wel luxe kunnen permiteren.

Op lange termijn is dit conflict in het belang van het westen. Het verzwakt de BRIC en de Euraziatische unie, het stimuleert de zoektocht naar andere energie leveranciers, (bijvoorbeeld de drijvende gasterminal in de Baltische staten) het versterkt het militaire bondgenootschap, het kweekt een “nationaal” bewustzijn bij de Oekrainse bevolking en zaait angst bij dictators in de regio voor de Russische bemoeienis en ga zo maar door.

http://www.volkskrant.nl/opinie/poetin-maakt-dezelfde-fout-als-zijn-sovjet-voorgangers~a3812701/

http://www.hpdetijd.nl/2014-11-04/deze-drijvende-gasterminal-moet-baltische-staten-vrijwaren-van-russische-expansie/

#27 Bismarck

@17: “Als de export naar 0 gaat en de import zo rond de 150 miljard zit dan raken we dus 150 miljard (dat geven uit) + 120 miljard (dat komt dus niet terug) = 270 miljard mis.”

Je blijft volharden in je rekenfout. We hebben 2 situaties:
1 (vorig jaar): export 120M, import 200M, verlies 80M
2 (stel Rusland gaat helemaal door het gootje) : export 0M, import 150M, verlies 150M
Verschil?

@16“Dat is 120%”

Kijk dit verklaart een hoop over je rekenkunde. 10% inflatie op maandbasis is op jaarbasis 214%.

#28 bolke

@27:

Je blijft volharden in je rekenfout. We hebben 2 situaties:
1 (vorig jaar): export 120M, import 200M, verlies 80M
2 (stel Rusland gaat helemaal door het gootje) : export 0M, import 150M, verlies 150M
Verschil?

En jij blijft volharden in je denkfout door internationale handel puur cijfermatig te benaderen, het gaat erom dat die import en export cijfers de economie draaiende houden, het gaat bij de handel om de omzet (lees als : bedrijven en mensen aan het werk houden).

M.A.W.
men boekt 150 miljard import in = 150 miljard (verlies)
men boekt 120 miljard export in = 120 miljard (winst)
De export kakt in dan ziet het er zo uit :
men boekt 150 miljard import in = 150 miljard (verlies)
men boekt 120 miljard import in maar is 0 = (120 miljard verlies).
Ergo een verlies van 270 miljard en niet van 30 of 150 miljard miljard.

Jij zou gelijk hebben als men die 120 miljard als incidentele meevallers op jaarbasis zou in boeken maar dat is dus niet het geval, die 120 miljard is als vaste inkomsten ingeboekt voor langere termijn ingeboekt en dat wordt dus dan een verliespost als die niet binnenkomt.
Men kijkt in die wereld niet op jaarbasis en de belastinginkomsten over import en export zijn ‘vaste’ waardes in de begrotingen van landen en als die export dan tegenvalt in een jaar dan krijgt de overheid een tegenvaller op de balans (ergo verlies).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*