ROC faalmanagement

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Niet één maar twee megalomane gebouwen op A-locaties die niet deden waarvoor ze waren neergezet. De financier? Het ROC Leiden, u weet wel iets met onderwijs. Nu trekt de minister de stekker uit het ROC. De studenten zullen er zogenaamd niet de dupe van worden, maar de minister zwijgt in alle toonaarden over onder andere het onderwijzend personeel dat er zo mogelijk nog meer de dupe van is.

Mocht u de komende 100 jaar op naast Leiden Centraal of Leiden-Lammenschans een foeilelijk totaal megalomaan gebouw tegenkomen dan weet u, dit is architectuur geschiedenis. Mijlpalen uit de tijd van zelfoverschatting.

 

Open artikel

Reacties (20)

#1 zazkia

[img]https://c2.staticflickr.com/8/7012/6755983937_a464bbac9d.jpg[/img]

#2 Joost

Wel mooie panden.

#3 zazkia

Weet jij veel, misschien tocht en lekt t overal. ’t ziet er sowieso meer uit als een bankgebouw dan als een school.

#4 gronk

Inderdaad. Zo hoort een school eruit te zien.

#5 Henk van S tot S

Niet iedereen kan natuurlijk in zo’n simpel gebouw als de minister en haar clubje vertoeven ;-)
http://www.refdag.nl/polopoly_fs/ocw_1_485594!image/OCW.jpg

#6 zuiver

En toch… gefaald onroerend-goedbeleid kan de staat van het onderwijs niet beter weergeven: gefaald door zich niet bezig te houden met haar kerntaak en de gelden elders te besteden. Punt.

#7 Joost

Vinden “we” nu dat overheidsinstellingen in inspiratieloze grijze blokken moeten zitten? Want “niet van ons belastinggeld”?

#8 Amateur Commenter

@7: Denk eerder dat ‘we’ vinden dat dat er verstandiger met een bepaald budget omgesprongen moet worden. Zodat je niet ineens geen geld meer hebt voor je kerntaak.

#9 zuiver

@7: Natuurlijk niet. Bouwers en architecten moeten ook leven. Maar je moet wel blijven kijken naar het hoe, wat en waarom. En vooral je huishoudboekje in de gaten houden.

Grijze betonblokken is dan weer zo’n volstrekt kulargument.
Verder wat #8 zegt dus.

#10 Olav

@8: Precies.

Bovendien zit er nog wel enige ruimte tussen “inspiratieloze grijze blokken” en de gedrochten waar het hier over gaat. Het zal toch wel mogelijk zijn om ergens een leuk, fris schoolgebouw neer te zetten tegen acceptable kosten.

#11 Joost

De vraag is natuurlijk, gezien de huidige bezuinigingen, of een grauw, vierkant schoolgebouw niet het meest haalbare is.

#12 Olav

@11: “inspiratieloze grijze blokken” en nu weer “grauw, vierkant schoolgebouw”. Je maakt er een karikatuur van.

Bezuinigingen of niet, ik kan me niet voorstellen dat als een onderwijsinstelling werkelijk een gebouw nodig heeft dit niet gewoon gebouwd zou kunnen worden. En dat het niet best een vrolijk gebouw kan worden. Maar moet het per se één of andere bullshitarchitectuurprijs kunnen winnen? Nee. Moeten er merkwaardige financiële constructies voor opgetuigd worden? Dubbel nee.

In het voorjaar van 2012 werd bekend dat het ROC Leiden het grote pand bij Leiden Lammenschans heeft laten bouwen voor een bedrag van 75 miljoen euro. Het is daarna verkocht aan de investeerder Green Real Estate van het textielconcern Zeeman, die het vervolgens terugverhuurt aan het ROC Leiden voor 3,1 miljoen per jaar.[6] Dat heeft zich verplicht het gebouw na twintig jaar van Green Real Estate terug te kopen voor 73 miljoen euro.[6] Het bedrag daarvoor is vastgezet bij de Bank Nederlandse Gemeenten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/ROC_Leiden#Financi.C3.ABle_situatie

#13 Inca

@11, je loopt te zeuren. Maar als een grijs vierkant, ongeinspireerd gebouw het hoogst haalbare is… dan is dat maar zo. Je hebt in je onderwijs meer aan goede docenten en toegankelijkheid van zowel onderwijs als lesmiddelen, dan aan een hip gebouw maar geen opleiding. Scholen (en ROC’s zijn daarin helemaal notoir vervelend) richten bv geen computerruimtes meer in: je moet zelf maar zorgen voor een laptop, en eventueel zelfs voor een internetverbinding omdat er niet voldoende plekken zijn om op school te werken. Er zijn bloemisten die zelf hun bloemen aan moeten schaffen, leerlingen worden onder druk gezet om dure reisjes te maken… en het ROC maakt goede sier met lesgeld waar geen les voor wordt gegeven.

Als je begroting werkelijk zo krap is dat een kaal, saai, rechthoekig gebouw het hoogst haalbare is, dan doe je het daar toch mee?

Daarnaast heb ik vrijwel mijn hele schoolcarriere in tijdelijke locaties, noodlokalen of afgeschreven uithoeken van de uni gezeten… lelijk, niet heel inspirerend, maar niet erg. Een goede docent, dat helpt. (En daar heb ik het in het geheel genomen wel mee getroffen.)
Ik vond de slechte organisatie storender (en de fundamentele onmogelijkheid om koffiemachines aan de praat te kunnen houden.)

#14 Vast Goed

De financieringsconstructie met belegger Green Real Estate is lange tijd als een fantastisch voorbeeld gepresenteerd van PPS (Publiek-Private-Samenwerking). Dit soort samenwerkingen zou betere gebouwen opleveren, doordat niet hoofdzakelijk naar de investering zou worden gekeken (zoals ‘budgetorganisaties’ plegen te doen) maar naar de exploitatie. Het was tenslotte het gedeelde belang van de gebruiker en de belegger dat er een goed werkend gebouw zou komen te staan.
Maar de hele constructie is opgetuigd in de tijd van gratis geld, waarin wel met de woorden van de gebruiker is gesproken, maar vooral naar de provisies van de financiers is gehandeld.
Want wat wil de gebruiker? Eerst en vooral goed onderwijs, als het even kan in een prettig gebouw. In die volgorde (zie @13). Maar ondertussen wordt je als bestuurder lekker gemaakt met mooie verhalen over betere gebouwen, moet je moeilijke juridische constructies doorwerken, met contractpartners waar je vroeger nooit mee samenwerkte opeens afspraken voor over 20 jaar maken, contractpartners die een team van deskundigen op zo’n project zetten tegenover een bestuurder die op dit gebied een goedwillende amateur is.
Het levert bijna nooit gebouwen op met een vergelijkbare kwaliteit als voorheen tegen veel lagere kosten, maar (beloftes van) iets lagere kosten en veel hogere kwaliteit. Wat zegt u: hogere onderwijskwaliteit? Nee, maar wel architectonische, energetische, maatschappelijke, functionele, installatietechnische kwaliteit. Met onderwijskwaliteit zoals door docenten en leerlingen beleefd wordt heeft het allemaal niet zoveel te maken.
Vergelijkbare ontwikkelingen hebben we ook kunnen zien bij corporaties, ministeries (maar die gaan niet failliet), zorgorganisaties, afvalverwerkers, etcetera. ROC Leiden zal dus ook niet het laatste voorbeeld zijn.

#15 tigger

De bestuurders hebben de wet niet overtreden, maar minister Bussemaker van Onderwijs noemt hun gedrag onwenselijk en onverantwoord.

Komt er nog ergens een zwartboek voor deze “bestuurders”?

#16 zazkia

Als jij 75 miljoen had gewonnen in de staatsloterij. Zou je dan daar maar 2 scholen mee kunnen huisvesten? Die panden zijn toch geen 75 miljoen euro waard. Denk nou eens even in. Wat kost er 75 miljoen…

Dit is pure fraude.

Het BNG is gewoon grootschalig opgelicht met een claim op de ROC’s die die ROC’s nooit gaan betalen en ondertussen gaan die tussenpersonen die een gebouw bouwen dat zogenaamd zo veel geld kost, er met gemeenschapsgeld vandoor richting de Bahama’s.

Het ROC heeft het pand in eigen beheer gebouwd voor zo’n 75 miljoen euro, vervolgens verkocht aan Green Real Estate (de vastgoedonderneming van textielfamilie Zeeman) en huurt er de komende twintig jaar het merendeel van de ruimte. ROC Leiden heeft zich tegelijkertijd verplicht het eigen deel daarna weer terug te kopen voor 73 miljoen euro, schrijft het Onderwijsblad. Bovendien is vastgelegd dat het ROC daarvoor de komende twintig jaar geld opzij zal zetten en overhevelt naar de vermogenstak van financier Bank Nederlandse Gemeenten. Die afspraken staan vermeld in de jaarrekening 2010. Hierdoor geeft de onderwijsinstelling meer uit dan er binnenkomt. Bestuursvoorzitter Jeroen Knigge noemt dit een ‘liquiditeit-planningsprobleem’. ‘Het goede nieuws is dat we de rekeningen kunnen betalen, het slechte nieuws is dat we ons verder niets kunnen permitteren. We hebben geld genoeg, maar daar kunnen we niet zomaar bij.’

http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/05/14/ROC-Leiden-in-problemen-door-nieuwbouw
Hier de uitvraag:
https://www.tenderguide.nl/aanbesteding/41023-niet-openbare-aanbesteding-inrichting-roc-leiden-locatie-centraal-station-te-leiden

Hier dat e.e.a gebouwd is door Heijmans.

Heijmans Utiliteitsbouw uit Capelle aan den IJssel werkt aan het nieuwe Community College Heijmans werkt gestaag aan de bouw van het Community College. In opdracht van ROC Leiden verrijst als onderdeel van het Leiden Centraal Project een 200 meter lang multifunctioneel scholencomplex met een vloeroppervlakte van 40.000 vierkante meter. Er worden opleidingen en leerbedrijven gehuisvest op het terrein van zorg, welzijn, horeca, dienstverlening en educatie. Naast onderwijsvoorzieningen is de komst voorzien van onder meer een restaurant, een supermarkt, een sportcentrum en een parkeergarage voor driehonderd auto’s en duizend fietsen. Om al die functies een plek te geven, ontwierp het Amsterdamse bureau RAU een complex bestaande uit vijf torens. Die worden op de begane grond en in de lucht met elkaar verbonden. Het ROC kocht de grond al in 2004. Het gebouw had eerder gereed moeten zijn, maar het totale centrumproject liep vertraging op. Zo had de gemeente moeite om aan alle milieueisen te voldoen.

http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2010/06/10/ROC-LeidenHeijmans-Utiliteitsbouw-uit-Capelle-aan-den-IJssel-werkt-aan-het-nieuwe-Community-College-Leiden-Langs-de-spoorlijn-Leiden-Utrecht-bij-het-het-Rijn-Schiekanaal-domineren-vier-bouwkranen-de-.xml
en:

Heijmans werkt gestaag aan de bouw van het Community College. In opdracht van ROC Leiden verrijst als onderdeel van het Leiden Centraal Project een 200 meter lang multifunctioneel scholencomplex met een vloeroppervlakte van 40.000 vierkante meter. […] Het ROC kocht de grond al in 2004. Het gebouw had eerder gereed moeten zijn, maar het totale centrumproject liep vertraging op. Zo had de gemeente moeite om aan alle milieueisen te voldoen.

http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2009/04/29/ROC-Leiden-kiest-voor-hoogbouw.xml

Oh en hier

De nieuwbouw naar een ontwerp van architectenbureau Rau bestaat uit vijf torens die met stalen bruggen worden verbonden. Heijmans Utiliteitsbouw draagt zorg voor de uitvoering. De bouw van het architectonische landmark wordt gevolgd met drie hoge resolutie IP-camera’s. Ze zijn geïnstalleerd door Anywi in samenwerking met Free Discovery dat zich richt op nieuwe toepassingen voor het draadloze netwerk in de regio en informaticastudenten van ROC Leiden en de Hogeschool Leiden.

http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2010/03/24/Bouw-ROC-Leiden-via-webcam-te-volgen.xml

en over dat andere stukje grond:

Het ROC Leiden kocht deze week een stuk grond naast het Centraal Station in Leiden. Als alles volgens planning verloopt staat daar in juni 2007 een spiksplinternieuw gebouw.

Op het oude perceel van het Leids Universitair Medisch Centrum, van 3800 vierkante meter, bouwt het ROC een gebouwencomplex met een school en leerbedrijven.

Roberto Meyer van architectenbureau Meyer en Van Schooten heeft het eerste ontwerp gemaakt. Het is de bedoeling dat op de begane grond commerciële bedrijven met praktijkleerplaatsen voor leerlingen komen.

http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2004/03/05/ROC-Leiden-koopt-grond-naast-station-voor-nieuw-gebouw

oftewel: waren het de milieu-eisen die nou zo duur waren, was het toch de grondaankoop, of zat het in die ontwerpen van die architectenbureau’s of in drie hoge resolutie IP-camera’s?

#17 zazkia

@16: En de PPS Constructie is van
http://www.ppsnetwerk.nl/Kennisbank/Artikel/PPS-Project-ROC-Leiden-opgeleverd/
13 juni 2011

De PPS nieuwbouw van het ROC Leiden Lammenschanspark is officieel opgeleverd
De ROC, Green Real Estate en Volker Wessels realiseerden het multifunctionele gebouw bij het Centraal Station in Leiden. Bank Nederlandse Gemeenten financierden het grotendeels. Eerder meldde de heer Van Gaal (Voorzitter CvB van het ROC Leiden) al er trots op te zijn dat deze solide instelling (BNG) de financiering verleent in het huidige economische klimaat.”[…]
Jacques van Gaal, voorzitter van College van Bestuur ROC Leiden: “We hebben bewust gekozen voor een mooi, spannend gebouw. De uitstraling ervan moet bijdragen aan de maatschappelijke rol die het ROC vervult. De leerlingen moeten -en zullen-trots zijn op hun school.

#18 zazkia

Het wordt nog gekker:

De Onderwijsinspectie ging in 2012 tot de strengste vorm van financieel toezicht over. Jacques van Gaal, de in 2010 gepensioneerde bestuursvoorzitter, weigert enig commentaar te geven, met als excuus dat het dossier voor hem is gesloten.

Zijn die kinderen nou al eens trots dan, meneer van Gaal?
en

Oorzaken en gevolgen volgens mij:

• Het stichten van gebouwen (Lammenschansweg en voor het station Leiden) tegen in vorm, materialen en afmetingen veel te dure architectuur.

• Speculeren met gelden, door kostbare derivaten te kopen, om rentestijgingen op de schulden te verzekeren. Deze daalden juist en leverden een schadepost van formaat op. Een woordvoerder van ROC Leiden spreekt van een gangbare constructie. Vastgoed-investeerders noemen dit gokken.
• Het verkopen van schoolgebouw Lammenschans voor 75 miljoen euro, terwijl het 92 miljoen euro heeft gekost. Hierbij de verplichting 20 jaar tegen 3 miljoen euro per jaar terug te huren en daarna tegen 73 miljoen terug te kopen. Parkeren kost daarbij minimaal honderdduizend euro per jaar. De koper, Green Real Estate, doet een goede zaak, want ontvangt 20 jaar een oplopend rendement vanaf 4 %, met de zekerheid zijn investeringsgeld terug te krijgen. De scholengemeenschap blijft tegen die tijd met een minder courant, en technisch afgeschreven gebouw zitten. Het ROC neemt alleen zo al voor in de twintig miljoen euro aan verliezen, inclusief een vastgestelde 6 miljoen euro waardevermindering.

http://rijnstreekbusiness.nl/2014/05/column-menno-smitsloo-huisvestingskosten-zwaard-damocles-roc-leiden/
Het heeft 92 miljoen gekost!!! Hoe kan dat nou! Het was nog veel duurder. En waar waren die derivaten in vredesnaam voor nodig?

Zie ook: http://aob.nl/default.aspx?id=272&article=10484&q=&m= Eén ervan is het gloednieuwe pand bij station Lammenschans. De getaxeerde ‘marktwaarde’ komt uit op amper 50 miljoen euro. De afwaardering zou het eigen vermogen van Roc Leiden in één keer in de min brengen. Onaanvaardbaar voor het bestuur.

#19 zazkia

Ach en die Van Gaal kerel krijgt nog een lintje ook. Wat zijn die leerlingen trots, jonge jonge…
http://sleutelstad.nl/2011/06/10/koninklijke-onderscheiding-voor-oud-roc-voorzitter-van-gaal/

Van groot belang is de realisatie van twee grote nieuwbouwprojecten. De nieuwbouw aan het Lammenschanspark is nagenoeg gereed en wordt bij het begin van het nieuwe schooljaar in gebruik genomen. De nieuwbouwlocatie Centraal Station zal in 2013 klaar zijn. Van Gaal slaagt erin ook de bedrijvigheid als partner in huis te halen. In de Lammenschansparklocatie komen een bank, een supermarkt en enkele technische georiënteerde bedrijven. In de Centraal Stationslocatie komt een hotel- en horecafaciliteit.

#20 zazkia

”Een school is geen gebouw maar de wil om vooruit te komen”(Unicef)

Aldus Jacques van Gaal in een presentatie over PPS in de Praktijk.
Is het niet hysterisch.

http://static.kmvg.nl/Media/Nationaal_Debat_MV_2011/PPS_in_de_praktijk_-_Nationaal_Debat_Maatschappelijk_Vastgoed_2011.pdf

Dat het in de praktijk neerkomt op een gebouw dat getaxeerd wordt op 50 miljoen -wat je je al af kan vragen… terwijl er in de praktijk 92 miljoen voor betaald is, die cijfers zie je dan weer nergens. Waar is die 42 miljoen nou?
Hoe meer mensen je bij je project betrekt, hoe minder het opvalt. In de presentatie van BNG blijkt er “kort geld” te gaan van het BNG naar de CCL BV. De presentatie heeft het dan al over een bedrag van 80 miljoen. Wie is dan die Community College Leiden B.V. ?

Die blijkt te bestaan uit:
BOUWPARTIJEN
Bouwkundig Architect
-Rau te Amsterdam
Interieur Architect
– Hollandse Nieuwe te Amsterdam
Bouwbedrijf
– Heijmans Utiliteitsbouw te Rotterdam
Constructeur
– Van Rossum Raadgevende Ingenieurs te Rotterdam
Constructeur
– Arup te Amsterdam
Bouwfysica
– DGMR Raadgevende Ingenieurs te Arnhem
Projectmanagement
– BoAZ Bouw te Den Haag
Systeembekledingen
– Blitta te Venray
Systeembekledingen
-Sorba Projects te Winterswijk
W-installaties / E-installaties:
– Croon Elektrotechniek te Rotterdam

http://www.bouwregister.nl/nl/projecten/project/community-college-leiden-c-l/342/
Bij Blitta zijn 20 arbeidsplaatsen verdwenen en 13 tijdelijke contracten niet verlengd in 2011. Daar zit het geld dan ook vast niet… Als ik dit lijstje zo bekijk dan begint mijn instinct te borrelen.. Croon… onderdeel van TBI…. als enig aandeelhouder een onafhankelijke stichting…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*