In tegenstelling tot de PVV in Nederland en het Vlaams Belang in België, wonnen de Franse en Britse geestverwanten wel: Het Front National van Marine Le Pen eindigde met ongeveer een kwart van de stemmen en de UKIP haalde bijna dertig procent.
Ook de Oostenrijkse FPÖ won, net als de extreem-linkse Griekse partij Syriza die aldaar de grootste werd.
Niettemin verschuiven de machtsverhoudingen in het EP nauwelijks. De christen-democratische EVP blijft met afstand de grootste, gevolgd door de sociaal-democratische S&D.
Reacties (14)
De machtsverhoudingen verschuiven wel degelijk maar dan vanuit de binnenlandse politiek in o.a. twee grootmachten. De persoonlijke aanval (paniekreactie) van Cameron naar Farage vanmorgen is een tip van de drukketel sluier.
Ik ben benieuwd, eindelijk gebeurt er eens iets. Of ik het daarmee eens ben is niet van belang.
Dit is toch heerlijke kost…Cameron quotes “”fruitcakes, loonies and closet racists and a wife on the payroll” unquote.
Waarom worden PVV, UKIP en FN eigenlijk eurosceptisch genoemd? Ze zijn helemaal niet sceptisch, ze zijn ronduit anti-euro. Overigens hebben in Oostenrijk de eurosceptici als geheel verloren. FPÖ won weliswaar 2 zetels, maar dat ging ten koste van een andere Eurosceptische partij die in 2009 nog 3 zetels won en nu verdwenen is.
“De christen-democratische EVP blijft met afstand de grootste, gevolgd door de sociaal-democratische S&D.”
Dat ligt eraan wat je “met afstand” noemt. EVP had 86 zetels meer dan dan S&D, nu zijn dat er (volgens de gegeven link) nog maar 27. En daar kunnen er zomaar nog 13 vanaf, als Berlusconi’s partij uit de EVP stapt/gezet wordt*. Verder is het nog even afwachten waar de 31 nieuwe partijen (alleen al 8 uit Duitsland), samen goed voor 50 zetels, zich gaan bijvoegen.
*Zowel het CDA als het CD&V pleiten hier voor en bij het CDU ligt ie ook niet meer zo lekker.
Bart de Wever heeft het electoraat van het Vlaams Belang compleet leeg getrokken, diens vader was een nazi van het oude stempel en Le Pen zag hij ook al helemaal zitten*), dus die mag je ook wel bij de ‘eurosceptici’ (= nieuwspraak voor nazi’s?) rekenen.
*) http://users.telenet.be/tscheldt/824.html
Godwin in 4. Een nieuw record.
@3: Ik vrees om dezelfde redenen dat verschillende gradaties van ontkenning van bevindingen over ons klimaat “klimaatsceptisch” worden genoemd in de media. De term is helaas nogal aan uitholling onderhevig.
Ik heb deze keer GroenLinks gestemd, die partij zou van mij eerder het predikaat sceptisch verdienen dan het fleurige gezelschap FN, UKIP, PVV etc. Maar dat is natuurlijk al veel te veel nuance voor een gemiddeld artikel over de Europese verkiezingen: je hebt maar in één van twee kampen te zitten.
Overigens zal de eurosceptische fractie waar UKIP (met oa. de SGP) nu in zit (EFD), waarschijnlijk op zoek moeten naar nieuwe leden, want als ik het goed tel zijn er partijen uit een aantal landen weggevallen voor die fractie, zodat ze nu nog maar met 6 landen zijn (één te weinig voor fractiestatus). Hetzelfde geldt trouwens ook voor die andere eurosceptische fractie ECR (waar oa. de CU en de Britse conservatieven in zitten). Daaruit blijkt overigens dat die “eurosceptische overwinning” toch maar betrekkelijk is.
Ik vind het trouwens onbegrijpelijk dat UKIP niet wil samenwerken met het Front National, terwijl ze de afgelopen vijf jaar geen probleem hebben gehad met samenwerking met de Lega Nord.
Gaat de goede kant op. Jammer dat de PVV kiezer door de elites zo ver van de politiek is weggejaagd dat hij niet meer gaat stemmen. Zo krijg je het vertekende beeld voor NL wat we nu hebben.
@8: Dat vertekende beeld zit vooral in jouw bovenkamer:
http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/nieuws/2014/5/Geen-euro-meer-Liever-niet-vinden-de-meeste-Nederlanders-1529812W/
Het opvallendste aan deze verkiezingen is de winst van (extreem) links in de landen die het het hardste te verduren hebben gehad in de crisis. En ja, we mogen het best hebben over de winst van de eurosceptische, beter gezegd de anti EU partijen. Dan stel ik vast dat de winst veel kleiner is dan verwacht werd. Ook in Frankrijk. Daar werd hen 30 tot 40% voorspeld, maar het is 25% geworden. Wel forse winst ten opzichte van de laatste verkiezingen… En ja, dat de eurosceptici daar gingen winnen, is niet zo verwonderlijk. Ze waren de grootste profiteurs van de landbouwsubsidies vroeger. Die krijgen ze nu niet meer. Daarom stemmen ze op de anti-EU partijen. Niet erg slim natuurlijk, want die partijen willen juist van al die subsidies af, maar probeer dat maar eens te vertellen aan de keuterboertjes die een groot deel van hun inkomen (uit EU subsidies) hebben verloren…
@10 Ik help je hopen dat het slechts om euroscepsis gaat en dat de volgende Franse president geen Le Pen heet. De kaart van Europa kleurt steeds bruiner; hoe denk je dat zulke politici straks die NSA afluistertechnologie gaan gebruiken als ze aan de macht komen?
@11: Als je ze over België zou uiten, zijn je zorgen terecht, maar voor VK en Frankrijk zou ik de uitslag toch met een korrel zout nemen. Daar (zeker in het VK) stemmen de mensen toch al gauw anders tijdens EP-verkiezingen dan bij nationale (op zich niks mis mee, doe ik zelf ook). Ik heb ook redelijk het idee dat in het VK de EP-verkiezingen (nog meer dan hier) niet echt serieus genomen worden door een groot deel van het electoraat.
Even een update: Bij Wikipedia heeft men een iets andere uitslag dan in de waanlink (en inmiddels ook al enkele nieuwkomers toegewezen) Het verschil tussen EPP (204) en S&D (188) is inmiddels dusdanig klein geworden, dat het blijven of verdwijnen van Forza Italia in de eerste fractie een steeds relevantere factor wordt in de bepaling van de EC-voorzitter. Dat is voor Berlusconi waarschijnlijk goed nieuws, aangezien EPP de Europese variant is van het CDA (pluche first). Misschien moeten we de indelingen daar wel nog met een korrel zout nemen, want ze geven ook aan dat Beppe Grillo’s 5 sterren samen met Lega Nord in de EFD gaat zitten.
@13 Op de site van het parlement zijn de verschillen 213 voor de EVP en 191 voor S&D