Bij beslissingen over de omstreden schaliegaswinning zouden gemeentes en provincies meer te zeggen moeten krijgen. Dit kan door hen meer inspraak te geven bij activiteiten in de diepe ondergrond – zoals de winning van delfstoffen, aardwarmte, drinkwater en CO2-opslag.
Reacties (4)
Het zou handig zijn om dit soort artikelen consequent te taggen onder label Groen. Zoekt wat makkelijker terug…
Een breedvoerig rapport met open deuren als aanbeveling zoals:
– voer een open beleidsproces
– maak de rol van schaliegas bij de energievoorziening duidelijk
– monitor de ontwikkeling bij proefboring.
Dat gemeenten meer bevoegdheden moeten krijgen mis ik. Wel dat ze en omwonenden meer betrokken moeten worden.
Kernpunt is de tegenstelling tussen lokale belangen met de nadelen van boringen en het landelijk energievoorzieningsbelang met minder afhankelijkheid van energie invoer.
De rapportbijdrage bij deze tegenstelling blijft onduidelijk.
Is dit advies niet een tussenstop op weg naar de Zweedse oplossing? – Waar men een gemeente wilde vinden die zichzelf zou aanmelden tegen vergoeding wel kernafval op diepte op te willen slaan i.p.v. na nationale afweging een gemeente aan te wijzen?
Eerst boren en dan lullen. Zo adviseerd men. Betrek de gemeenten erbij maar laat het volk thuis. Zo werkt de democratie hier. Het is geld om de crisis te dempen, niet omdat dat voor het energieplaatje noodzakelijk is. Waarom niet gewoon eerst het Russische gas opmaken? Later krijgen we een veel betere prijs voor dat schaliegas. Als het zo belangwekkend is, houd het dan reserve, ipv nu proberen de gasprijzen te drukken. Hier gaan mensen van huilen. Weg met het Rathenau Instituut!